Top 25 Meest Succesvolle Nederlandse Films Aller Tijden


-2

Veel van de best bezochte films komen uit Amerika. Maar we vergeten soms dat er ook goede films worden gemaakt in ons eigen kleine Nederland. Om je van wat kijktips te voorzien, geven we hieronder de 25 best bezochte films in de bioscoop van Hollandse bodem.

25: Ik ben Joep Meloen (1981) – 1.043.279 bezoekers

Ik ben Joep Meloen

In deze komedie wordt Joep Meloen vertolkt door André van Duin. Joep is pianostemmer en componist, maar heeft daar geen succes mee. Wanneer zijn geliefde hem vertelt dat zij wil gaan trouwen met iemand anders, overweegt hij om zelfmoord te plegen. Maar dan ontmoet hij een vrouw die evenmin succesvol is, Dorien.

24: Schatjes! (1984) – 1.048.000 bezoekers

Schatjes

Omdat de vier kinderen van Danny en Madelon erg lastig zijn, besluiten ze hen naar een streng kindertehuis te sturen. Daar zijn de kinderen het natuurlijk niet mee eens en sluiten zichzelf op in het huis. Vanaf dan begint een heel avontuur…

23: New Kids Turbo (2010) – 1.058.749 bezoekers

New Kids Turbo

In het inmiddels beroemd geworden Maaskantje raken een stel hangjongeren hun baan kwijt. Als ze later ook nog eens hun uitkering kwijtraken, besluiten ze nergens meer voor te betalen. Daarna loopt alles op een absurde manier uit de hand.

22: Zwartboek (2006) – 1.068.000 bezoekers

Zwartboek

Een aantrekkelijke Joodse zangeres weet in de Tweede Wereldoorlog te voorkomen om op brute wijze vermoord te worden door een Duitse patrouille. Ze sluit zich aan bij het verzet, maar wordt aangewezen als verrader. Na de bevrijding ontdekt ze de werkelijke verrader, maar zij is daarmee nog lang niet bevrijd…

21: Help! De dokter verzuipt… (1974) – 1.088.000 bezoekers

Help! De dokter verzuipt

Angelino is een huisarts in klein Brabants dorpje. Hij wordt verliefd op de nieuwe onderwijzeres Irene, maar heeft geen idee hoe hij haar voor zich moet winnen. Hetzelfde geldt voor aannemer Bram van Tienen, die verliefd is op het zigeunermeisje Katja. Toch lukt het ze beide om hun harten te winnen.

20: Komt een vrouw bij de dokter (2009) – 1.100.000 bezoekers

Komt een vrouw bij de dokter

Stijn is een knappe en rijke zakenman die gelukkig is met zijn mooie vrouw Carmen. Hij slaapt ook wel eens met andere vrouwen, maar Carmen praat dit een beetje goed voor zichzelf. Totdat Carmen gediagnosticeerd wordt met borstkanker. Vanaf dan wordt Stijn zijn leven erg ingewikkeld.

19: Spetters (1980) – 1.124.000 bezoekers

Spetters

Drie vrienden proberen hun kleinsteedse milieu te ontvluchten door te feesten en het gebruik van alcohol en drugs. Er volgt een drastische verandering in het leven van één van de drie, wanneer een verleidelijk meisje zich in hun stadje vestigt.

18: Sterren stralen overal (1953) – 1.130.000 bezoekers

Sterren stralen overal

In de jaren ’50 denkt een Amsterdamse taxichauffeur erover na om met zijn gezin naar Australië te emigreren om armoede te voorkomen. Zijn dochter heeft echter net een leuke jongen leren kennen en dat levert de nodige spanningen op.

17: Kruimeltje (1999) – 1.136.000 bezoekers

Kruimeltje

In de jaren ’20 probeert een 10 jaar oude straatjongen te overleven in Rotterdam. Hij heeft wel een pleegmoeder, maar mag alleen binnenkomen wanneer hij haar geld overhandigt. Hij staat bij de politie bekend als een echte kwajongen. Hij maakt er het beste van en hoopt dat zijn vader ooit weer voor hem zal zorgen.

16: Een koninkrijk voor een huis (1949) – 1.292.000 bezoekers

Een koninkrijk voor een huis

Een Jordaans stel komt door omstandigheden bij een deftig echtpaar in huis terecht. De zoon en dochter van deze stellen worden verliefd op elkaar, ondanks het verschil in sociale klasse.

15: Alles is liefde (2007) – 1.300.000 bezoekers

Alles is liefde

In deze romantische komedie met Carice van Houten staan de liefdesperikelen van verschillende karakters centraal. Wanneer het sinterklaasfeest nadert, komen alle liefdeslijnen bij elkaar.

14: De overval (1962) – 1.474.000 bezoekers

De overval

Deze film vertelt het verhaal van een spectaculaire verzetsdaad uit de Tweede Wereldoorlog. Er wordt in Leeuwarden een overval gepleegd op het Huis van Bewaring om binnen een half uur een groot aantal verzetslieden te bevrijden.

13: Flodder in Amerika! (1992) – 1.494.000 bezoekers

Flodder in Amerika

Deze film is het vervolg op Flodder. De onaangepaste familie Flodder wordt naar Amerika gestuurd voor een uitwisseling. Ze komen toevallig in een bijzonder chique hotel terecht en besluiten New York te gaan verkennen. Dit heeft rampzalige gevolgen.

12: Soldaat van Oranje (1977) – 1.547.000 bezoekers

Soldaat van Oranje

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zien Erik en zijn vrienden de ernst van de situatie niet zo in. Maar de situatie wordt steeds erger en Erik komt in een Engels spionageplan terecht.

11: Ciske de Rat (1984) – 1.593.000 bezoekers

Ciske de Rat

Ciske is een jochie van 11 met klein hartje en een grote mond. Zijn vader is altijd op zee en zijn moeder is een prostituee die in een bar werkt. Echte ouderliefde kent hij dus niet. Hij probeert er het beste van te maken, wanneer hij met een aantal tegenslagen te maken krijgt.

10: Alleman (1963) – 1.665.000 bezoekers/h2>
Alleman

Alleman is een documentaire uit 1963 die het Nederlandse volk portretteert. Veel scènes zijn opgenomen met een verborgen camera en laten het dagelijkse leven van Nederlanders op komische, maar toch ook serieuze wijze zien.

9: Keetje Tippel (1975) – 1.829.000 bezoekers

Keetje Tippel

Keetje Tippel is een meisje die uit een groot gezin komt. Ze verhuizen naar Amsterdam met hoop op een betere toekomst. Keetje krijgt verschillende baantjes, maar wordt uiteindelijk door haar baas verkracht. Om toch geld binnen te halen beland ze door haar moeder in de prostitutie.

8: Gooische Vrouwen (2011) – 1.919.982 bezoekers

Gooische Vrouwen

Deze komedie draait om vier vriendinnen uit het Gooi. Ze hebben elk hun eigen problemen en besluiten daarom samen naar Frankrijk te gaan om daar even aan te ontsnappen. Daar komen ze erachter hoe waardevol hun vriendschap is en proberen samen de dingen weer op een rijtje te zetten.

7: Gooische Vrouwen 2 (2014) – 2.000.000 bezoekers

Gooische Vrouwen 2

In dit vervolg op Gooische Vrouwen hebben de vier vriendinnen nog steeds te kampen met persoonlijke problemen. Een bizar en noodlottig ongeval zorgt er deze keer voor dat de vriendinnen in Oostenrijk terecht komen.

6: Flodder (1986) – 2.314.000 bezoekers

Flodder

De familie Flodder is een enorm onaangepaste familie die door omstandigheden terecht komt in een chique buurt. Ze komen te wonen in een mooie villa, maar het duurt niet lang voordat de eerste irritaties ontstaan tussen het gezin en de buurtbewoners. Wanneer zoon Johnny aanpapt met een buurvrouw, begint de buurman zijn eigen persoonlijke oorlog met de familie Flodder.

5: Blue Movie (1971) – 2.335.000 bezoekers

Blue Movie

Micheal komt na 5 jaar gevangenis terug in de maatschappij waar seksuele vrijheid volop gaande is. Zijn buurvrouw heeft een nogal luidruchtig seksleven en Michael raakt hierdoor gefascineerd. Hij besluit zijn achterstand in seks in te halen en begint met het organiseren van orgies voor alle flatbewoners.

4: Wat zien ik? (1971) – 2.359.000 bezoekers

Wat zien ik

Greet is prostituee op de Amsterdamse Wallen. Haar bevriende collega Nel wordt mishandeld en uitgebuit door haar pooier. Nel besluit dat het wel welletjes is geweest en besluit een vaste vriend te zoeken. Dit lukt en Nel stopt met haar werk. Greet vindt het erg jammer dat ze vertrekt. Helaas gaat haar werk gewoon door. Tot ze op een dag een leuke klant krijgt en geheel tegen eigen principes een vaste relatie begint.

3: Ciske de Rat (1955) – 2.433.000 bezoekers

Ciske de Rat (1955)

Deze film is de eerste verfilming van de boekenreeks over Ciske de Rat. Ciske is een jongetje die weinig ouderliefde kent. Hij wordt telkens van school gestuurd en belandt uiteindelijk in een internaat. Maar ondanks dat zijn hart op de goede plek zit, weet hij ook hier problemen te veroorzaken.

2: Fanfare (1958) – 2.636.000 bezoekers

Fanfare

Krijns is een muzikant in de lokale fanfare in de jaren ’50. Hij krijgt ruzie met Geursen en de groep van 25 muzikanten valt uiteen. Omdat ze toch mee willen doen aan een groot concours, moeten ze hun groepen weer zien aan te vullen met nieuwe muzikanten. Krijns besluit een dirigent uit de grote stad erbij te halen en deze krijgt de twee vijandige groepen op originele wijze weer bij elkaar.

1: Turks Fruit (1973) – 3.338.000 bezoekers

turks fruit

Erik leert zijn grote liefde Olga kennen. Ze hebben een heftig liefdesleven. Ze vinden dat ze voor elkaar gemaakt zijn en daarom trouwen ze ondanks de tegenwerking van Olga’s ouders. Ze hebben een fantastische tijd samen, totdat Olga zich vreemd begint te gedragen. Ze besluit terug te gaan naar haar ouders. Erik wil haar niet zomaar kwijt en probeert haar terug te halen. Hij leert dan echter haar onbetrouwbare nieuwe vriend kennen.

bron: wikipedia


Like it? Share with your friends!

-2
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *