32 Dansfilms waarvan je zin krijgt om te dansen!


2

Beetje last van herfst/winterdip? Wat bewegen helpt je uit je schulp komen en geeft je tonnen energie! Niet overtuigd? Kijk maar eens naar één van deze dansfilms, daar raak je automatisch van in the mood. Je hebt maar liefst keuze uit 25 films die je zullen inspireren om te dansen!

32. Battle of the Year 3D (2013)

battle-of-the-year

Een Amerikaanse breakdancing crew, een echt ‘dream team’ moet terug naar zijn roots om de kampioenstitel te heroveren. Die raakten ze 15 jaar geleden kwijt. Ze trekken daarvoor samen met hun coach naar Frankrijk. Die moet ervoor zorgen dat deze 12 individuele talenten ook samen scoren.

31. Magic Mike (2012)

magic-mike

Als mannelijke stripper danst Mike alias Channing Tatum de sterren van de hemel. Hij is de topact in Xquisite Strip Club. Op een avond komen ze een danser tekort. Mike schakelt Adam in, een jonge kerel die hij heeft leren kennen tijdens zijn werk in de bouw. Adam doet het erg goed op de dansvloer! Maar seks, drugs and rock’ and roll’ dreigt hun beider levens te verwoesten.

30. Step Up 4 Revolution (2012)

step-up-4-miami-heat

Deel vier alweer in de Step Up franchise. Als je van de eerdere delen hebt genoten zal ook deze je kunnen vermaken. Dit keer speelt het zich af in Miami.

29. Stomp the Yard (2007)

stomp-the-yard

Een streetdancer schrijft zich in bij de universiteit om een gevangenisstraf te ontlopen. Hij is verward want hij heeft zijn jongere broer verloren. Hij doet zijn best. Maar zijn studie-inspanningen en liefdes-inspanningen worden bemoeilijkt door twee studentenverenigingen, die hem allebei als lid willen hebben omwille van zijn fantastische dancemoves. Met hem erbij denken ze de nationale dans competitie te kunnen winnen.

28. Dirty Dancing: Havana Nights

dirty-dancing-havana-nights

Heel veel heeft deze film niet te maken met het legendarische origineel uit 1987. Natuurlijk wordt er weer veel (sexy) gedanst. Ditmaal in het Cuba vlak voor de Cubaanse revolutie in 1958. Katey verhuist naar het land en is direct aangetrokken tot de charmante ober Javier. Javier leert Katey de zwoele Latijns Amerikaanse dansstijlen.

27. You Got Served (2004)

you-got-served

Dit verhaal gaat over een groep vrienden die deelnemen aan een streetdancewedstrijd. Via deze weg hopen ze beroemd genoeg te worden zodat ze hun eigen hiphop studio en platenmaatschappij kunnen beginnen. Maar het zit niet mee voor deze kerels.

26. Footloose (2011)

footloose

Footloose, footloose, dit is een remake van de 1984 klassieker. In deze film wordt een meisje uit een klein dorpje op het platteland verliefd op de nieuweling van het dorp. Die ontdekt dat dansen en muziek maken verboden is, omwille van een tragisch ongeval dat jaren daarvoor plaatsvond. Hij wil graag wat meer leven in de brouwerij, maar komt hierdoor in aanvaring met de lokale dominee. En die blijkt natuurlijk de vader van zijn liefje te zijn.

25. Step Up 3D

step-up-3d

Een dansfilm in 3D, nummer 3 in de Step Up range. We zullen ze zeker nog vaker tegenkomen in de lijst. Uiteraard vol clichés maar wie van dansen houdt, en dan vooral van Hip-hop zal genieten.

24. Girls Just Want to Have Fun (1985)

girls-just-want-to-have-fun-1985

Yep, Yep, we hooooren Cindy Lauper al. Een meisje droomt ervan te dansen in de grootste tv-show van Chicago. Maar wie vindt dat niet ok? Papa natuurlijk. Girlpower lost het zaakje op. Misschien overtuigt dit je om naar deze film te kijken. Een bijzonder jonge Sarah Jessica Parker huppelt rond in deze prent. Voor de liefhebbers dan weer: ook Shannen Doherty doet mee.

23. Happy Feet (2006)

happy-feet-2006

Een animatiefilm over een kolonie keizerpinguïns op Antarctica. Deze beestjes zingen, want het is hun manier om een partner aan te trekken. Mumble is echter een bijzonder slechte zanger. Maar dat compenseert hij door zijn uitzonderlijke tapdanskwaliteiten. Grappig! Met de stemmen van Elijah Wood, Robin Williams en Brittany Murphy.

22. Step Up 2 The Streets (2008)

step-up-2-the-streets

Andie (Briana Evigan) is een echte street dancer. Ze komt terecht op een nette school. Daar moet ze zich anders gedragen dan dat ze gewend is. Ze gaat samen met de hunk van de school deelnemen aan een danswedstrijd, The Streets. Als dat lukt, kan ze haar oude leven achter zich laten en haar droom realiseren.

21. The Full Monty (1997)

the-full-monty

Klassieker van de bovenste plank. Waar wij ons vooral één scene herinneren. Britse humor ten top. Maar deze film raakt toch ook serieuze onderwerpen aan zoals werkloosheid, depressie, vaderrechten en zelfmoord. Voor wie het plot vergeten is: zes werkloze metaalarbeiders besluiten op een goede dag een striptease-act te doen om geld te verdienen.

20. Billy Elliot (2000)

billy-elliot

1984. Een mijnwerkersstadje in het Noordoosten van Engeland. Armoede alom. Billy Elliots moeder is overleden, hij moet vaak op zijn demente oma passen en zijn vader en broer zijn mijnwerkers in staking. Hij krijgt iedere week wat geld om bokslessen te volgen. Hij bakt er niet veel van en hij knijpt er fijntjes tussenuit wanneer hij de meisjes in de balletles ziet trainen.

19. Take the Lead (2006)

take-the-lead

Lekker, Antonio Banderas die danst. Hij is een professionele ballroom danser die als vrijwilliger dansles gaat geven op een school in New York aan een groepje gestrafte leerlingen die na moet blijven. Ze zijn natuurlijk sceptisch, maar Antonio zou Antonio niet zijn mocht hij ze niet voor hem kunnen winnen. Meer nog, de leerlingen beginnen de klassieke dans te combineren met hun eigen hiphop-muziek.

18. Mad Hot Ballroom (2005)

mad-hot-ballroom

Kids aan de macht. De leerlingen van een lagere school in New York nemen deel aan een ballroom dancing competitie. Jong geleerd is oud gedaan, …

17. Burlesque (2010)

burlesque

Een sexy Christina Aguilera die een sexy dans doet. Ze speelt Ali een meisje uit een klein stadje die haar dromen probeert waar te maken in Los Angeles. Ze gaat werken als serveerster in de ooit legendarische The Burlesque Lounge. Ali is onder de indruk van de gewaagde acts op het podium en zweert ooit zelf op het podium te staan.

16. Black Swan (2010)

LV1F4983.CR2

Goede film, niet alleen voor de dansliefhebber. Natalie Portman maakt als balletdanseres deel uit van een hyper concurrentieel balletgezelschap. Wanneer de prima ballerina (een mooie rol van Winona Ryder) vertrekt, staat iedereen klaar om haar plaats in te nemen als lead in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Een artistiek leider is niet haar grootste fan, maar ook haar collega’s durven vieze streken uithalen.

<

15. Fame (1980)

fame

Een groep jongeren wordt aangenomen op een school voor toneel, dans en zang. Vier van deze jongeren worden gevolgd in de keiharde wereld waar alleen perfectie mogelijk is.

14. Honey (2003)

honey

Jessica Alba aka Honey wil al een hele tijd doorbreken als danseres en choreograaf. Niet iedereen, zelfs niet haar meest dierbaren, zijn overtuigd van haar talent. Ze verhuist naar de grote stad, werkt als barmeisje en geeft in haar vrije uren dansles aan kinderen. En dan gloort de ochtend en is haar kans daar.

13. Strictly Ballroom (1993)

strictly-ballroom

Een bijzonder getalenteerde ballroomdanser moet op zoek naar een nieuwe partner. Probleem is dat hij iemand moet vinden die bij zijn onconventionele stijl past. Maar zoals steeds, op elk potje past een dekseltje.

12. Shall We Dance? (2004)

shall-we-dance

Voor de liefhebbers van de ever charmante Richard Gere. Die speelt een volledig gestresseerde accountant in Chicago. Getrouwd en wel. Dan ziet hij tijdens zijn dagelijkse treinrit een prachtige danslerares (Jennifer Lopez) door het raam en besluit lessen bij haar te gaan nemen. Is het door haar schoonheid? Is het door zijn charme? Hij wordt steeds beter en durft zich zelfs inschrijven voor een echte ballroom dancing competitie.

11. A Chorus Line (1985)

a-chorus-line-1985

A Chorus Line is een van de populairste musicals ooit op Broadway, in 1985 werd deze verfilmd. We zien dansers die auditie doen voor een grote musical productie. De strijd is hard en aan het einde van de dag blijven alleen de beste dansers over.

10. Save the Last Dance (2001)

save-the-last-dance

Sara wil ooit aan de befaamde Juilliard School studeren. Maar haar moeder overlijdt en ze trekt in bij haar vader, een muzikant. Ze belandt in een voor haar totaal onbekende multiraciale en multiculturele schoolomgeving. Haar nieuwe BFF, een tienermoeder, wijdt haar in de hiphop cultuur.

9. All That Jazz (1979)

all-that-jazz-1979

In de met prijzen overladen film All that Jazz zien we regisseur en choreograaf Joe Gideon (Roy Scheider) die tegelijkertijd bezig met de montage van zijn nieuwste film en de voorbereidingen voor een nieuwe Broadwaymusical. Hij is aan het eind van zijn Latijn maar houdt zich op de been met pillen, sigaretten en alcohol. Als hij getroffen wordt door een hartaanval, ziet hij zijn leven aan zich voorbijgaan.

8. Flashdance (1983)

flashdance-1983

Klassieker uit het genre. Het thema: dromen over een professionele danseres te worden. De achttienjarige Alex werkt overdag als lasser in een grote fabriek maar klust ’s nachts bij als zwoele danseres in een bar. Via audities probeert zij om toegelaten te worden bij een echte, professionele dansschool. Romantisch!

7. Center Stage (2000)

CENTER STAGE, Sascha Radetsky, Amanda Schull, Ethan Stiefel, 2000

Een dozijn getalenteerde en mooie dansers en danseressen willen toetreden tot het Amerikaans Nationaal Ballet. Alleen de besten maken een kans. En het is één man, namelijk de creatieve directeur, die zal bepalen wie van hen uiteindelijk op het grote podium zal staan.

6. Swing Time (1936)

swing-time

Elke lijst moet een gouden oudje bevatten. Zo ook deze lijst. Wij vinden Swing Time top. Deze film bevat de vier dansroutines van Fred Astaire die allemaal worden beschouwd als meesterwerken. Het verhaal. Jongen loopt zijn eigen bruiloft mis. Moet van toekomstige vrouw eerst bewijzen dat het ernstig is door 25.000 $ te verdienen. Jongen vertrekt naar New York en wordt daar verliefd op een danslerares. Hij verdient zijn geld, maar twijfelt nu wie zijn echte grote liefde is.

5. West Side Story (1961)

west-side-story-1961

De musicalfilm ‘West Side Story’ won maaliefst 10 Oscars. Dat zegt waarschijnlijk al genoeg. Losjes gebaseerd op het beroemde Shakespeare verhaal van Romeo en Juliet strijden twee straatbendes om de macht in de straten, de Sharks en de Jets. Maar dan worden Tony en Maria verliefd op elkaar, Tony een Jet en Maria een Shark.

4. Footloose (1984)

footloose

The original movie! At last. Heerlijke teen dance movie, waar deze keer Kevin Bacon de jongeman is die een klein dorpje terug wil tot leven laten komen. Dansen is verboden. De lokale dominee houdt het verbod goed in het oog. Waarom? Zijn zoon is omgekomen na een wild nachtje fuiven.

3. Step Up (2006)

step-up

Het verhaal, een roekeloze jongeling wordt veroordeeld tot een taakstraf in de school die hij aan diggelen sloeg. Hij wil er zo weinig mogelijk mee te maken hebben. Maar dan wordt hij verliefd op een danseres die ook op de school aanwezig is. En hij blijkt diezelfde danstalenten te hebben!

2. Saturday Night Fever (1977)

saturday-night-fever

Ook John Travolta (en disco) kan natuurlijk op onze steun rekenen om een hoog plaatsje in de top 25 te veroveren. Ook hier vergeet een probleem jongeren al zijn troubles als koning van de (disco)dansvloer. Samen met zijn danspartner proberen ze een danswedstrijd te winnen, op weg naar een beter leven.

1. Dirty Dancing (1987)

dirty-dancing-1987

Patrick Swayze als Johnny Castle en Jennifer Grey alsFrances “Baby” Houseman, het zou ze wereldfaam opleveren. Misschien wel de beroemdste dancemove ooit in deze film, en dan hebben we het natuurlijk over die lift! “Baby” gaat in de zomer van ’63 naar een vakantiepark. Het personeel houdt er een geheel eigen dansstijl op na. Baby is al snel in de ban van “Dirty Dancing”. Johnny de dansleraar leert haar alle moves. Ze heeft talent en wanneer Johnny’s partner uitvalt moet ze invallen bij een danswedstrijd.


Like it? Share with your friends!

2
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *