Top 35 Beste Disney Films Allertijden


0

De animatiefilms van Disney zijn echte klassiekers voor jong en oud. Wie heeft er nu niet herinneringen aan luie zondagmiddagen waarop je aan het scherm gekluisterd zat, terwijl je genoot van de klassieke verhalen van alle grote Disney helden? Wat ooit begon als een klein bedrijf van Walt Disney dat korte tekenfilms maakte, is nu uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Met meer dan 50 verschillende animatiefilms raak je nooit uitgekeken. Dit zijn de 35 beste animatiefilms van Walt Disney Studio’s.

35. Luca (2021)

Luca heeft samen met zijn beste vriend de beste zomer van zijn leven. Hij woont aan de Italiaanse Rivièra en is helemaal op zijn plek. Alleen heeft hij een erg groot geheim wat hij met zich meedraagt. Hij is niet een normaal jongetje, hij is namelijk samen met Alberto een zeemonster. Ze beleven de tofste avonturen en het is dus een film wat je niet wilt missen.

34. Mulan (2020)

Mulan is een supertoffe film dat gaat over een jong Chinees meisje die de tofste avonturen beleeft. Ze moet worden uitgehuwelijkt door haar ouders alleen is dit niks voor haar. Ze wordt een schande genoemd in het bijzijn van haar familie. Op gegeven moment komt er een dienstplicht en moet de vader van Mulan het leger in. Mulan weet dat haar vader het niet gaat overleven en gaat zelf het leger in waar ze spannende avonturen meemaakt.

33. Encanto (2021)

Deze toffe film van Disney is niet meer te missen uit de bioscopen. Deze film gaat over de Madrigals. Het is een buitengewone familie die leven op een betoverende plek genaamd Encanto. Deze fantastische plek ligt in in de bergen van Colombia. Iedereen heeft door deze magische plek een gave gekregen behalve één iemand namelijk Maribel. Wanneer de magische krachten onder druk komen te staan is het de taak van Maribel om de stad te redden. Het is een spannende film vol avonturen die je niet wilt missen.

32. Lilo en Stitch (2002)

Een schattig klein meisje uit Hawaï raakt bevriend met een buitenaards wezen. Wie had ooit gedacht dat dit een verhaallijn zou zijn van een Disneyfilm. En toch werd de alien Stitch de lieveling van Disneyfans over heel de wereld. Met zijn rare maniertjes, schattige uiterlijk en aandoenlijke persoonlijkheid wist hij iedereens hart te veroveren. Zijn beste vriendin, de wispelturige maar ook lieve Lilo maakt het plaatje compleet. De film draait niet alleen om vriendschap, maar laat ook de onvoorwaardelijke liefde zien tussen Lilo en haar grote zus Nani, die alles op alles zet om voor haar zusje te kunnen zorgen.

31. De Klokkenluider van Notre Dame (1996)

Disney liet zich voor deze film inspireren door het gelijknamige boek van Victor Hugo. Het boek zelf is iets donkerder dan de film, al is de versie van Disney geen lichte film te noemen. De studio wilde met deze film ook het volwassen publiek aanspreken, en dus niet enkel een kinderfilm maken. De gebochelde Quasimodo zit al heel zijn leven opgesloten in de Notre Dame, en wil niets liever dan een normaal leven tussen de mensen op straat. Deze film was wat controversieel, aangezien sommige tegenstanders vonden dat Disney de kerk in een negatief daglicht plaatste.

30. De Aristokatten (1970)

We blijven nog even in Frankrijk, met dit verhaal over een groep welgestelde katten uit Parijs. Weer laat Disney zich inspireren door de wereld van de jazz, inclusief een personage gebaseerd op de bekende muzikant Louis Armstrong. De tekenstijl van de Artistokatten is kenmerkend voor deze periode in de Disney geschiedenis. Andere films met een vergelijkbare schetsstijl zijn 101 Dalmatiërs en Jungle Boek, die allemaal uit de jaren ’60 en ’70 komen.

29. Alice in Wonderland (1951)

Je zou het misschien niet zeggen, maar Alice in Wonderland is de Disneyfilm waarin de meeste liedjes voorkomen. Maar dat is niet de reden waarom deze film één van de beroemdste werken van Disney is geworden. Het absurde verhaal van Alice in Wonderland lijkt wel gemaakt te zijn voor een tekenfilm, waarin alle absurde personages en gebeurtenissen perfect tot hun recht komen. Het originele boek van Lewis Caroll was al een grote hit, maar deze Disneyfilm heeft zeker meegeholpen om van Alice in Wonderland een echt fenomeen te maken.

28. 101 Dalmatiërs (1960)

Iedereen houdt van puppy’s, dus waarom maken we geen verhaal over meer dan 100 schattige dalmatiërs puppies? Dat moet de gedachte zijn geweest achter deze film. Het verhaal over een groep dalmatiërs die gered moeten worden van een toekomst als bontjas, geeft een leuk inkijkje in de dierenwereld volgens Disney. Bovendien is Cruella de Vil één van de meest modieuze slechteriken die Disney ooit heeft bedacht. Na de release van deze film ontstond er trouwens een grote vraag naar Dalmatiërs, omdat iedereen zijn eigen Pongo of Perdita wilde.

27. Lady en de Vagebond (1955)

Wie kan de scene waarin de twee hondjes samen één spaghetti sliert opslurpen niet voor de geest halen? Zo zitten de Disney films vol met onvergetelijk momenten. De racistische Siamese katten zullen we overigens ook niet snel vergeten, laten we het erop houden dat de film uit een andere tijd kwam. Even een opfrisser: Lady is een Cocker Spaniel die leeft bij een rijk gezin, Tramp is het vuilnisbakkenhondje die op de straat leeft. Ze worden verliefd.

26. Vaiana (2016)

Vaiana (of Moana in het Engels) is de 56e film van Dinsey. het verhaal is niet heel origineel meer te noemen, een bijdehante prinses realiseert zich dat ze meer potentieel heeft. Het is wel voor het eerst dat Disney echt vasthoudt aan de feministische principes gedurende de gehele film. En natuurlijk is er in Vaiana het briljantje typetje Maui, een gespierde, zelfingenomen maar wel goed bedoelende domoor die het altijd zo goed doen in Disney films.

25. De Prinses en de Kikker (2009)

Voor de Prinses en de Kikker komt uit 2009 maar heeft veel weg van de ouderwetse Disney films, dat komt omdat ze even terugkeerde naar de traditionele tweedimensionale animatiestijl . Het resultaat is een grote hit, die meteen voor een nieuwe populaire Disneyprinses zorgde. Tiana, de eerste donkere Prinses van Disney (veel te laat volgens velen). In de Prinses en de Kikker wordt er een originele draai gegeven aan het oorspronkelijke sprookje “De Kikkerkoning” van de gebroeders Grimm. Met levendige jazz muziek wordt de wereld van het Amerikaanse New Orleans tot leven gewekt. Voeg daar nog een goede dosis humor aan toe, en je hebt een Disneyfilm die nooit vergeten gaat worden.

24. Frank en Frey (1981)

Een lief, soms ontroerend verhaal over de vriendschap tussen een jonge vos en een jachthond. Als kinderen wonen ze naast elkaar, maar eenmaal volwassen zijn ze vijanden in het bos.

23. Assepoester (1950)

Het verhaal Assepoester is de grondlegger van de succesformule van zoveel Disney films. In de hoofdrol het onschuldige meisje, de underdog, een gang met pratende dieren en de belofte op een volledige transformatie van haar leven.

22. Bambi (1942)

Door de jaren heen heeft deze film een reputatie gekregen als het meest tragische verhaal dat Disney ooit heeft uitgebracht. Het jonge hertje dat zijn moeder verliest en zijn eigen weg moet zien te vinden in het bos is een ware klassieker. De film levert ook meteen de mooiste beelden op. Daarnaast zijn de schattige vriendjes en vriendinnetjes van Bambi geliefd bij iedereen. Het temperamentvolle konijn Stampertje en het verlegen en zachtaardige stinkdier Bloempje zijn niet weg te denken uit deze prachtige film uit 1942.

21. Robin Hood (1973)

Hij steelt van de rijken en geeft aan de armen: het verhaal van Robin Hood is al tientallen keren verfilmd. Disney besloot een eigen versie te maken, waarin alle personages door dieren worden vertolkt. Robin Hood wordt een slinkse vos, en de gierige prins Jan is in deze versie van het verhaal een luie leeuw. De film kwam uit in 1973, en is daarmee de eerste film waaraan Walt Disney zelf niet heeft kunnen meewerken. Gelukkig is daar niks van te merken in deze film, en heeft Disney Studios bewezen dat ze zelfs zonder hun grootste creatieve brein nog prachtige films kunnen maken.

20. Zootopia (2016)

zootopia

Zootopia is een soort van ‘LA Confidential’ maar dan een stad vol prateende dieren. De vos Nick wordt ten onrechte beschuldigd van een misdaad en de politieagente konijn Judy zit achter hem aan. Ze moeten echter gaan samenwerken als blijkt dat ze het doelwit zijn geworden van een samenzwering.

19. Wreck-It Ralph (2012)

Wreck-It Ralph speelt zich af in de wereld van de ‘arcade spellen’ uit de jaren’80. Wanneer de arcade is gesloten komen alle karakters bij elkaar. Ralph laat op een gegeven moment weten dat hij niet langer de bad guy wil zijn maar de hero. Niet wetende dat hij daarmee de hele game wereld mee kan verwoesten. Wreck-It Ralph is een heerlijke retro-trip vol met verwijzingen naar oude videogames. Maar bovenal een oprechte verhaal over het vinden van je eigen identiteit.

18. Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937)

Het grote succes van Disney is begonnen met dit meisje, met een sneeuwwitte huid en haar zo zwart als ebbenhout. Sneeuwwitje geldt als de allereerste lange animatiefilm die Walt Disney ooit maakte, en het echte startpunt van het grote succes van zijn studio. Vandaag de dag is de film nog steeds populair, en dan vooral de zeven vrolijke en karakteristieke dwergen die in de film te bewonderen zijn.

17. Rapunzel (2010)

Om de vijftigste film van Disney Studio’s te vieren, moest er natuurlijk een speciaal verhaal worden verfilmd. Disney besloot weer eens een greep te doen uit het grote assortiment sprookjes uit Europa. De keuze viel uiteindelijk op het verhaal van Raponsje van de gebroeders Grimm. De film werd een hit, met de vrolijke en enthousiaste Rapunzel en de knappe Flynn. Disney bewijst met deze film wat ze het beste kunnen: een klassiek verhaal op een originele, mooie en ook grappige manier brengen. Bovendien is deze film het opstapje geweest naar het grote succes van Frozen, de film die een aantal jaar later een nog grotere hit werd.

16. Fantasia (1940)

Klassieke muziek klinkt nou niet meteen als iets wat kinderen ontzettend aanspreekt. Toch wist Disney allerlei verschillende klassieke composities te combineren met mooie, leuke en ook spannende korte tekenfilms. Het resultaat van al deze korte films is Fantasia geworden. Beethoven, Stravinsky, Schubert: het komt allemaal voorbij in echte Disney-stijl. De bekendste scene uit deze film is die van “De Tovenaarsleerling“, waarin Mickey Mouse een aantal bezemstelen betovert om zijn klusjes van hem over te nemen. De film heeft trouwens ook een vervolg. Precies 60 jaar na de eerste film kwam Fantasia 2000 uit.

15. Doornroosje (1959)

Ook deze keer was een sprookje van de gebroeders Grimm de inspiratiebron voor een film van Disney. Het verhaal van Doornroosje is klassiek, en dat wilden de animatoren dan ook laten zien in hun versie van het verhaal. De tekenstijl van deze film is namelijk afgeleid van de schilderingen en tekeningen die in de Middeleeuwen werden gemaakt. Met veel rechte hoeken en glas-in-lood-achtige beelden is deze film een echt uniek exemplaar binnen de grote catalogus aan Disneyfilms.

14. Mulan (1998)

In de klassieke Disneyfilms zijn de meisjes de onschuldige prinsessen die vooral opzoek zijn naar hun perfecte prins. De tijden zijn veranderd, en de rol van de vrouw in Disney films ook. Mulan, een Chinees meisje, wordt uitgehuwelijkt. Ze heeft hier echter helemaal geen zin in. Ze gaat in plaats van haar oude vader dienen in het leger. Vrouwen zijn hier echter niet toegestaan en ze moet zich verkleden als jongen. Ze laat zien dat meisjes niks onder doen voor jongens.

13. Frozen (2013)

Ondanks dat Disney het zelf helemaal niet zag aankomen, is deze film de grootste Disneyhit ooit geworden. De prinsessen Anna en Elsa zijn mateloos populair, en dat is niet voor niets. De animatoren bij Disney hebben het voor elkaar gekregen om de meest prachtige scenes en uitzichten te creëren met hun driedimensionale technieken. Daardoor komen alle personages echt tot leven. De liedjes uit Frozen werden op slag klassiekers, waardoor kinderen nog tientallen jaren mee kunnen zingen met “Laat het gaan” (“Let it Go”).

12. Pinokkio (1940)

Het openingslied van deze film uit 1940 is uiteindelijk het iconische thema geworden waarmee iedere Disneyfilm opent. De boodschap is duidelijk: als je maar blijft dromen en hard werkt, zullen al je wensen werkelijkheid worden. Pinokkio zit vol met wijze lessen, en is bijna één grote waarschuwing voor kinderen die niet altijd luisteren naar hun ouders op leraren. De film was in 1940 een technisch wondertje, omdat het de eerste film is waarin Disney met de zogenaamde multiplane camera werkte. Hiermee konden de tekenaars diepte creëren in tweedimensionale tekeningen, wat de film een veel realistischer gevoel gaf.

11. Tarzan (1999)

Het verhaal over een man die is opgegroeid tussen de apen in de jungle bestond al langer, maar is echt tot leven gebracht in deze muzikale film. De muziek werd verzorgd door Phil Collins, die echt een persoonlijke draai heeft gegeven aan de film. Tarzan wordt gekenmerkt door humor, maar ook oprechte liefde en vriendschappen. Bovendien is de film een mooie reminder voor iedereen om de natuur met net zoveel respect te behandelen als je eigen huis en omgeving.

10. Keizer Kuzco (2000)

Deze film uit 2000 is niet bepaald bekend geworden om zijn mooie prinsessen of nobele prinsen. In tegendeel, het hoofdpersonage uit deze film is eigenlijk niet uit te staan. De zelfingenomen Keizer Kuzco leert zijn lesje wanneer hij in een lama wordt veranderd, en samen met één van zijn onderdanen de weg terug naar zijn paleis moet vinden. Wat deze film een grote favoriet heeft gemaakt zijn de absurde humor en scherpe dialogen die vooral bij de volwassen Disneyfans zeker in de smaak vielen.

9. Pocahontas (1995)

Deze keer is het geen sprookje, maar een waargebeurd verhaal dat de inspiratie bood voor een Disneyfilm. Het verhaal van het indianenmeisje Pocahontas die het leven redde van een Britse bezetter, werd door Disney vertaald naar een liefdesverhaal. In hoeverre de film aansluit op het echte verhaal blijft de vraag, maar één ding is zeker: de stijl en animaties in deze tekenfilm zijn adembenemend. Doordat de natuur een grote rol speelt binnen het verhaal van Pocahontas, hebben de animatoren extra aandacht besteedt aan dit element. Het resultaat is een mooi liefdesverhaal, dat er ook nog eens prachtig uitziet.

8. Peter Pan (1953)

Veel kinderen dromen erover om volwassen te zijn, zodat ze helemaal zelf kunnen bepalen wat ze doen. Peter Pan is anders. Hij blijft voor eeuwig kind, maar trekt alsnog zijn eigen plan. In nooitgedachtland zijn kinderen namelijk toch een beetje de baas. De wereld die Walt Disney in deze film heeft neergezet spreekt vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding. Alles komt in deze film voor: piraten, indianen, zeemeerminnen en feeën. Dat maakt dat de film nog steeds geliefd is bij jong en oud.

7. Dombo (1941)

Het is duidelijk dat verhalen over dieren het goed doen bij Disney. De derde film die de studio ooit heeft gemaakt vertelt het verhaal van Dombo, de olifant met absurd grote oren. De film is niet alleen een wijze les over uitsluiting en hoe je altijd in jezelf moet blijven geloven, maar laat ook zien dat zelfs de grootste buitenbeentjes een plek voor zichzelf kunnen vinden. Je bent nooit alleen, en echte vrienden accepteren je zoals je bent. Dat klinkt allemaal wat zoetsappig, maar Disney weet deze morele lessen altijd in een leuk verhaal te verpakken. Met een beetje humor en mooie muziek leeft iedereen mee met de avonturen van Dombo.

6. Jungle Boek (1967)

De jonge Mowgli wordt in de jungle achtergelaten en opgevoed door een groep wolven. Het oorspronkelijke verhaal van Rudyard Kipling was nog niet zo oud toen Disney er een film van maakte. De makers van de film hebben zich laten inspireren door de jungle in India, en het Britse kolonialisme. Dat merk je aan alle typisch Britse personages die in diervorm door de jungle lopen. Zoals de militaire olifanten, maar ook de nette panter Bagheera. Net als de Aristokatten heeft deze film een personage dat geïnspireerd is op Louis Armstrong: Koning Lowietje.

5. De Kleine Zeemeermin (1989)

De Kleine Zeemeermin uit 1989 wordt gezien als het startschot voor de zogenaamde “Disney Renaissance”. In deze periode, die tot 1999 duurde, heeft Disney een reeks aan films uitgebracht die vandaag de dag nog steeds populair zijn. Een sprookje van Hans Christian Andersen was de inspiratie voor deze film over de jonge zeemeermin Ariël die alleen maar een mens wil zijn. Het zijn de wereldberoemde liedjes die deze film helemaal afmaken, zoals “Diep in de Zee”.

4. Hercules (1997)

Het zijn een aantal van de oudste grote verhalen die we kennen: de mythes en vertellingen die uit het oude Griekenland komen. Disney besloot om het oude verhaal van Hercules ook op een traditionele Oud-Griekse manier te brengen. De tekenstijl van deze film is helemaal geïnspireerd door de architectuur en kunst uit die periode. Met hoekige vormen, krullen en felle kleuren. De Disney versie is bovendien een stuk grappiger dan het oorspronkelijke verhaal, met de onhandige Pijn en Paniek en de flamboyante Hades.

3. Aladdin (1992)

Geïnspireerd door de sprookjes van 1001 nacht, met het traditionele Disney sausje er bovenop. De arme sloeber Aladdin weet zich door smoesjes voor te doen als prins, maar moet zichzelf uiteindelijk bewijzen als een loyale en betrouwbare man. De echte ster van deze film is Geest, die in de Engelstalige versie werd vertolkt door Robin Williams. De schrijvers van Disney hadden hier weinig werk aan, want de acteur improviseerde bijna al zijn tekst.

2. Belle en het Beest (1991)

Soms krijgt Disney het verwijt dat de prinsessen uit de films alleen maar mooi zijn, en verder niet veel kunnen. Dat is natuurlijk helemaal niet waar, en dat bewijst deze film ook nog eens. Belle is niet alleen maar mooi, maar ook nog eens ontzettend slim en iemand die altijd voor zichzelf opkomt. Het verhaal waarin ze langzaam verliefd wordt op een beest draait alleen maar om de boodschap dat het uiterlijk er helemaal niet toe doet: het is je innerlijk dat telt. Voeg daar wat prachtige muziek en hilarische andere personages aan toe en je hebt een meesterwerk. Belle en het Beest is vandaag de dag nog steeds één van de grootste films die de Disney studio ooit heeft gemaakt.

1. De Leeuwenkoning (1994)

Het is dit keer geen sprookje, maar een klassiek toneelstuk van William Shakespeare dat inspiratie bood aan de makers van Disney. De Leeuwenkoning is namelijk losjes gebaseerd op het verhaal van Hamlet. Een oom die de macht grijpt, een vader die overlijdt en een jonge prins die gerechtigheid moet brengen: het zit allemaal in Hamlet, en in De Leeuwenkoning. De film start meteen met de iconische gele zon die opkomt in het rode landschap van Afrika. De muziek is aanstekelijk, en iedereen kan wel meezingen met de grote hits die Elton John schreef voor de film. Een leuk feitje is dat Disney echte leeuwen naar de studio haalde, zodat de tekenaars een levensecht voorbeeld hadden van de leeuwen die ze moesten animeren.


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

One Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *