22 Iconische Tienerfilms uit de Jaren ’80


1
THE BREAKFAST CLUB, Judd Nelson, Emilio Estevez, Ally Sheedy, Molly Ringwald, Anthony Michael Hall, 1985. ©Universal Pictures/Courtesy Everett Collection

Als je aan de jaren 80 denkt, dan zie je waarschijnlijk vooral de mode en grote haar modellen uit die tijd voor je. Maar het was ook het tijdperk van de ’tienerfilm’. Een leeftijd dat wij mensen onze eigen ‘ik’ ontdekken. En meestal gaat dat gepaard met een grote interesse in seks, dat is toch ook wel het gemeenschappelijke thema van de volgende ’80s films. Nostalgie ten top!

22. Can’t Buy Me Love (1987)

Als je Patrick Dempsey in actie wil zien voor hij Mr. Dreamy werd, dan moet je deze prent zien. Hij speelt een nerd die een populaire meid €1000 betaalt om te doen alsof ze zijn girlfriend is. In 2003 volgde een remake van deze film onder de titel Don’t cost a thing. Maar the original is beter.

https://www.youtube.com/watch?v=hwWpaAWg6MM

21. Revenge of the Nerds (1984)

Lachen man! Een groepje ‘nerds’ maken geen schijn van kans bij de populaire meiden van de school. Als zeker niet tijdens de jaarlijkse wedstrijd tegen een club van atletische jongens. Maar de nerds laten zich niet doen en slaan terug.

20. Heathers (1989)

Een jongedame hangt op school uit met drie vriendinnen, die allen Heather heten. Ze doet maar alsof, want in werkelijk haat ze het drietal en wenst hen dood. Wanneer er een nieuw meisje op school arriveert, wil die misschien haar plannen wel uitvoeren. Starring Winona Ryder, Christian Slater en Shannen Doherty.

19. Teen Wolf (1985)

nee, niet de serie die nu op tv is, de echte film met Michael J. Fox is dit dé film. Een tiener leidt een moeilijk leven, niets gaat goed. Totdat hij in een wolf verandert.

18. Fast Times At Ridgemont High (1982)

Hier zie je heel wat debutant-acteurs die het later helemaal zullen maken. De film zelf gaat over een groepje scholieren die het lastig hebben met de dingen des levens: sociale druk, omgaan met moeilijke leerkrachten, een beroepskeuze en het verliezen van hun maagdelijkheid. Met Sean Penn, Judge Reinhold, Jennifer Jason Leigh en natuurlijk Phoebe Cates die een van de meest legendarische naaktscenes ooit heeft in de film!

17. Porky’s (1981)

Porky’s vormde de aanzet tot een heel nieuw filmgenre. Waar gaat het eigenlijk over? Sex! Een groepje scholieren gaan op zoek naar hun eerste seksuele ervaringen. Via onder andere een prostituee trachten ze hun doel te bereiken. De film bevat zo veel iconische scènes, dat je hem moet gezien hebben voor je dood gaat. De douche scène bijvoorbeeld, waar Pee Wee en zijn vrienden de meisjes begluren.

16. Footloose (1984)

Footloose gaat over een ondeugende jongeling die graag danst. Dan verhuist hij naar een klein stadje. Daar mag echter niet gedanst worden, want de dominee heeft het verboden. Totdat zijn dochter natuurlijk verliefd wordt op die ondeugende kerel uit de stad met zijn elastische lijf, njam, njam, Kevin Bacon.

https://www.youtube.com/watch?v=6nSXtZPKms4

15. The Goonies (1985)

Deze film is eigenlijk voor preteens en gaat over de goonies, die een schatkaart vinden van piraat Eénoog. Al snel komen ze in een kilometerslang gangenstelsel terecht en beleven de gekste avonturen. Jeugdsentiment met een grote J.

14. The Sure Thing (1985)

Wat gebeurt er als twee studenten elkaar tegenkomen tijdens een lange taxirit? Dat is het onderwerp van deze film. Het is een romantische komedie met een verhaal en zelfs wat diepte, met John Cusack en Nicolette Sheridan in de hoofdrollen.

13. The Outsiders (1983)

Een jongeman moet zijn twee broertjes opvoeden. Ze behoren tot de Greasers, een jeugdbende in de jaren 60. Maar één broer wil schrijver worden en is verliefd op een meisje uit een rivaliserende bende. Dan gebeurt er een moord, en stilletjesaan zien ze in waar ze eigenlijk mee bezig zijn. Het lijkt de betere kant uit te gaan, tot ze uiteindelijk toch beslissen het ultieme gevecht met hun vijanden aan te gaan. Dit is een Francis Ford Coppola film, dus een beetje atypisch in dit lijstje. Maar zeker de moeite om op je must-see films uit de jaren 80 te zetten.

12. Sixteen Candles (1984)

Met Molly Ringwald, één van de sterren van de 80ies. In haar leven gaat het niet goed. Ze is verliefd op een knapperd, maar het is niet wederzijds. Wie wel een oogje op haar heeft is de grootste sukkel van de school. En dan vergeet haar familie nog haar 16e verjaardag. Drama in de perfecte tienerfilm!

11. Some Kind of Wonderful (1987)

Script van de legendarische John Hughes (The Breakfast Club, Home Alone). Wanneer een jongensachtig meisje haar beste vriend aan een afspraakje helpt, merkt ze dat haar gevoelens voor hem eigenlijk dieper gaan dan ze zelf wilt toegeven. Een tiener-driehoekverhaal dus.

10. Weird Science (1985)

Een nerd krijgt samen met zijn vriend op een avond het idee om Frankenstein te spelen. Ze leggen een aantal foto’s van mooie vrouwen onder een scan (het was namelijk lang voor de 3D-printer). Het is echter even schrikken als er plots een beauty in hun kamer staat.

9. Risky Business (1983)

Met een jonge Tom Cruise en dat is altijd de moeite. Hij is een tieners wiens ouders op vakantie zijn, zodat hij van zijn vrijheid kan genieten. Dan gaat hij een ritje maken met de Porsche van zijn vader, … Deze film vormde voor Tom Cruise de start van zijn echte acteurscarrière, en dat door te dansen in zijn onderbroek en heel veel sex te hebben (in de film dan).

8. The Karate Kid (1984)

Een jongeman is new in town en wordt gepest. Zijn pesters doen karate. Vastbesloten het hoofd aan hen te bieden, besluit hij zich ook toe te leggen op deze sport. Hij vindt een karate-meester (Miyagi ), en die leert hem dat er veel meer in het leven is dan geweld. Helaas is deze film nog altijd actueel. Zien dus. wax on, wax off!

7. Stand By Me (1986)

Een jongen wordt vermist. Vier jonge kerels gaan op zoek naar het lichaam. Tijdens deze reis wordt de vriendschap tussen hen zwaar op de proef gesteld. Een keur aan jonge acteurs en een verhaal dat altijd zijn waarde zal behouden, is dit een prent die je op je ‘moet zien’ lijstje moet zetten.

6. Say Anything (1989)

Op het einde van de 80ies zaten we massaal in de bios voor deze movie. Een nietsnut (John Cusack) heeft een zware crush op een intelligente dame, die naar Engeland wil vertrekken om te gaan studeren. Hij zet zijn beste beentje voor, maar krijgt te maken met haar pa. Wat kan het toch verwarrend zijn, die eerste echte liefde.

Het ten oosten van Engeland gelegen eiland Ierland, staat bekend om zijn Keltische cultuur en prachtige gevarieerde landschappen. Het is een groen land waar je kunt genieten van spectaculaire uitzichten. Hoewel Ierland beschikt over een paar grote steden, bestaat het land vooral uit uitgestrekte natuurgebieden, waarin je je heerlijk relaxed en vrij zult voelen. Maar ook voor een meer sociale behoefte is Ierland een perfect land. De mensen zijn hier vriendelijk en gezelligheid vind je uiteraard in de vele Ierse pubs, die in elke stad en dorp zijn gevestigd.

10. Galway (stad)

Galway

De grootste stad van west Ierland is Galway. Deze havenstad staat bekend om zijn kunstgaleries en winkels, die grotendeels zijn gevestigd in de smalle kronkelige straatjes en geplaveide straten van de middeleeuwse wijk van de stad. Galway is een bruisende stad, met veel muziek locaties en Ierse Pubs. Hier hoor je ook veel traditionele Ierse muziek. In Galway wordt nog (anders dan in andere Ierse plaatsen) de Ierse taal gesproken. Ook is het een stad vol met geschiedenis en cultuur.

9. Aran eilanden

aran eilanden

De Aran eilanden bevinden zich ten westen van Ierland in de monding van de baai van Galway. Het zijn drie eilanden, waarop de inwoners nog leven op een traditionele wijze, van de visserij. Ook het zomertoerisme neemt hier toe als bron van inkomsten. Op de Aran eilanden wordt (net als in Galway, de nummer 10 van deze lijst) nog Iers gepraat. De inwoners spreken echter ook gewoon Engels. Er zijn op het grootste eiland, Inishmore, maximaal 100 voertuigen toegestaan. Je vindt er daarom nog veel traditionele paarden met wagens, die toeristen vervoeren naar hun vakantiebestemmingen. Dat zijn hier veelal stenen boerderijen, die als B & B’s zijn ingericht. Op de Aran eilanden heb je prachtige uitzichten op kalkstenen kliffen. Ook is er op het eiland Inishmore een stenen fort dat is gevestigd bovenop een 90 meter hoge kliff.

8. Dublin

Dublin

De hoofdstad van Ierland, Dublin, is de woonplaats van meer dan een derde van de inwoners van Ierland. Toch krijg je in deze stad, gelegen aan de oostkust van Ierland, niet het gevoel dat je je in een metropool bevindt. De relaxte sfeer voelt er meer aan als die van een klein stadje. Op cultureel gebied is hier volop te beleven, zoals historische kathedralen, waaronder de Christ Church en de Sint Patrick. Voor de kunst- en literatuurliefhebbers vindt je hier het Book of Kellls (in de bibliotheek in Trinity College). Ook voor vertier moet je in Dublin zijn. Het is rijk aan Ierse pubs, zoals die in de Temple Bar. In Dublin is daarnaast het Guinness Storehouse gevestigd.

7. Glendalough (klooster)

Glendalough
Glendalough 2

Het Glendalough klooster is iets ten zuiden van Dublin gevestigd. Deze werd in de 6e eeuw gesticht door Sint Kevin, een monnik die een belangrijke rol vervulde in de traditionele Ierse legendes. Ooit was dit klooster een bedevaartsoord. Nu trekt het beroemde klooster duizenden toeristen vanuit de hele wereld naar zich toe. De grootste structuur van het klooster is de 9e -eeuwse kathedraal, maar de ronde toren wordt door vele bezoekers als spectaculairder beschouwd. Deze is uitgerust met een pull-up ladder en diende in een ver verleden als laatste toevluchtsoord tijdens de invallen van de Vikingen. Glendalough is gevestigd in een prachtig gebied met vele bossen en twee grote meren.

6. Killarney Nationaal Park

Killarney

Killarney Nationaal Park bevindt zich in het zuidwesten van Ierland. Het heeft een grootte van meer dan 100 km² en beschikt over drie spectaculaire meren, bossen en de beschermde bergen: Torc, Mangerton, Shehy en Purple Mountains. Naast flora vind je hier ook fauna. Er wonen in het Killarney Nationaal Park onder anderen edelherten, sikaherten, vossen, otters, dassen, marters, rode eekhoorns, reigers, ijsvogels en zeearenden. Het park beschikt over een bezoekerscentrum met een landgoed met uitgestrekte tuinen. Er zijn in het Killarney Nationaal Park wandelpaden en fietspaden aangelegd. Ook is er de mogelijkheid om het park te verkennen per paardenkoets.

5. Dingle (schiereiland)

Dingle

In het zuidwesten van Ierland bevindt zich Dingle. Dit is het meest noordelijk gelegen schiereiland van County Kerry. Deze plek wordt gekenmerkt door scherpe bergen, die onderdeel uitmaken van de Slieve Mish Mountains. De Connor-Bergpas is hier het meest spectaculair. Ook het mooiste strand van Ierland bevindt zich op Dingle. Van hieruit heb je prachtig uitzicht op Dingle en (een ander schiereiland) Iveragh. Ook kun je er surfen en windsurfen. Het schiereiland Dingle is vernoemd naar het gelijknamige vissersdorp, dat bekend staat om de Fungi dolfijn. Je vindt op Dingle ook overblijfselen uit de Bronstijd, oude nederzettingen en prehistorische stenen hutten. Ondanks de afgelegen locatie zijn hier voldoende accommodaties, restaurants en pubs aanwezig.

4. Brú na Bóinne (archeologische vindplaats)

Brú na Bóinne
Dagmar Willhalm/wikicommons

Deze historische plek, die zich iets ten noorden van Dublin bevindt, staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Brú na Bóinne bevat grafheuvels van Newgrange (Knowth en Dowth) en andere neolithische bouwwerken. Knowth en Dowth zijn 5000 jaar oud en geopend voor publiek. Met zijn gebeeldhouwde granieten rotsblokken en witte kwarts zijn deze grafheuvels van Newgrange de meest spectaculaire bezienswaardigheid van Brú na Bóinne.

3. Giant’s Causeway (rotsformatie)

Giant’s Causeway

Deze rotsformatie bevindt zich aan de noordoostkust van Noord-Ierland. De Giant’s Causeway bestaat uit 40.000 basalt-zuilen, die sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. De rotsen zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, die zo’n 60 miljoen jaar geleden plaatsvond. Er is een legende die beweert dat de Ierse reus Fionn mac Cumhaill een pad dwars door de zee heeft gemaakt tot aan Schotland. Hier wilde de reus met zijn Schotse tegenhanger Benandonner een gevecht aan gaan. Maar tot zijn grote schrik was deze reus veel groter dan hijzelf was, waardoor hij op de vlucht sloeg, terug naar Ierland. Daar vermomde hij zich als baby (van zijn vrouw). Benandonner, die hem heeft achtervolgt, schrok van deze reusachtige baby en keerde terug naar Schotland, waarbij hij het pad weer vernielde. Slechts het beginpunt, Giant’s Causeway, en eindpunt op Schotland (Fingal’s Cave) bleven bestaan. Er is een bezoekerscentrum aanwezig bij Giant’s Causeway, die wandelroutes uitreikt. Er zijn klifpaden en er is een trap, die naar zee niveau afdaalt, van waaruit je prachtige uitzichten hebt over de rotsformatie.

2. Ring of Kerry (rondrit)

Ring of Kerry

Als je met de auto (fiets of bus) in Ierland rond wilt gaan toeren, dan is de Ring of Kerry een goed idee. Dit is een zeer populaire rondrit in Ierland. Deze rit volgt de kust van het zuidwestelijke schiereiland Iveragh (dat zich vlakbij het schiereiland Dingle bevindt, de nummer 5 van deze lijst). Iveragh bevindt zich in County Kerry (vandaar de naam Ring of Kerry). Vanuit Killarney (of Kenmare) rijdt je langs de baai van Dingle, langs Killorglin en Glenbeigh. Met een pont of via een brug kun je het eiland Valentia bezoeken met als mooiste attractie de zuidbaai Kenmare River. Je passeert tijdens de Ring of Kerry ook Waterville, een plek waar Charlie Chaplin regelmatig verbleef en waar nu nog een standbeeld van hem staat. Ten westen van Castlecove is een Nationaal Historisch Park gevestigd, Derrynane. Hier is een botanische tuin aanwezig. Dan kom je onderweg nog langs de hoogste berg van Ierland (Carrantuohill), een aantal mooie meren, een prehistorisch klooster, het Staigue Fort (dat stamt uit 500 jaar voor Christus) en het Nationale Park Killarney (de nummer 6 van deze lijst). Zelfs zandstranden zijn er hier te vinden om heerlijk op uit te rusten bij warm weer.

1. Kliffen van Moher

Moher

De meest populaire attractie van Ierland zijn de Kliffen van Moher. Deze behoren tot de hoogste klifkusten van Europa en bestaan uit kalksteen. De kliffen zijn ontstaan door de erosie van de zee. Ze bevinden zich tussen de dorpen Doolin en Liscannor, aan de westkust van Ierland. De kliffen rijzen tot maar liefst 214 meter boven de Atlantische Oceaan uit. Op de helft ervan ligt O’Brien’s Tower. Dat is een oude ronde stenen uitkijktoren, die uiteraard uitzicht biedt over dit prachtige landschap. Je ziet van hieruit ook de Aran eilanden (de nummer 9 van deze lijst).

5. Ferris Bueller’s Day Off (1986)

Met een jonge Matthew Broderick en Jennifer Grey, jawel. Hij is een doorwinterde spijbelaar. Zijn zus doet er alles aan om hem te verraden en ook zijn leerkrachten hebben het met hem gehad. Maar dan maakt hij er nog voor een laatste keer een fantastisch dagje van. De maker van deze film kan de echte ziel van tieners op een fantastische manier doorgronden.

https://www.youtube.com/watch?v=R-P6p86px6U

4. Pretty in Pink (1986)

Met de 80ies star Molly Ringwald. Die heeft het moeilijk op school. Ze komt uit een mindere buurt. Haar vriend uit dezelfde buurt wil graag meer zijn dan haar gewone vriend. Maar dan wordt ze verliefd op een rijke hotshot. De invloed van hun omgeving op hun relatie is echter groot. Een echte tienerfilm kunnen we dit wel noemen: een tijdloos Assepoester verhaal.

3. Dirty Dancing (1987)

Ook al is Patrick Swayze al een tijdje niet meer bij ons, zijn acteerprestaties in Dirty Dancing, samen met Jennifer Grey, blijft voor altijd op ons netvlies gebrand. De rijke Baby wordt verliefd op de arme dansleraar. De jongeren geraken door allerlei omstandigheden op een snelle manier hun onschuld kwijt. Op het einde komt het allemaal goed, met dank aan de papa van Baby. Vooral de sensuele dansmoves in deze film zorgen ervoor dat hij tot in de eeuwigheid zal heruitgezonden en bekeken worden.

2. Back to the Future (1985)

In 1985 leek de future nog zo ver weg. Maar the future is now. Wie kent het verhaal (en Michael J. Fox) niet. Het is een van de beste films die gemaakt is over tijdreizen. En Marty McFly zorgt ervoor dat zijn ouders toch bijeen blijven. We love you Marty!

1. The Breakfast Club (1985)

Onze numero uno! Een club studenten moet nablijven en een verhandeling schrijven. Ze beginnen gedisciplineerd. Maar dan loopt het uit de hand. De film doet je bijzonder nostalgisch terugkijken naar je eigen schoolverleden. En alle echte sterren van die tijd doen mee in deze film: Judd Nelson, Emilio Estevez en Molly Ringwald. Absoluut de moeite waard om deze super iconische film van de 80ies eens te kijken.


Like it? Share with your friends!

1
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *