Top 20 Spectaculaire Rampenfilms


-4

Wij houden van rampenfilms! Ze zijn van ‘alle tijden’. Kijk maar eens in ons lijstje, daar vind je 20 pareltjes van in de jaren 70 tot en met nu. Zet je lekker op de bank en kijken maar! Spannend!

20. World Invasion: Battle Los Angeles (2011)

World Invasion Battle Los Angeles

Ufo’s. Enkel voor de believers? Nee, in deze film worden ze in 2011 echt waargenomen. Dan barst de strijd los. Overal ter wereld worden grote steden verwoest. LA houdt stand. Aaron Eckhart en zijn peloton moeten een strijd strijden die nog nooit gestreden is. Ook Michelle Rodriguez en Bridget Moynahan gaan heftig te keer.

19. White House Down (2013)

White House Down

Een extreem gevaarlijke paramilitaire groep overvalt het Witte Huis. John Cale (gespeeld door Channing Tatum), een agent die toevallig aanwezig is in de presidentiële residentie, moet de Amerikaanse president redden. Ook Jamie Foxx en Maggie Gyllenhaal spelen mee. De film is geregisseerd door Roland Emmerich, een regisseur gespecialiseerd in rampenfilms. We komen hem nog vele malen tegen in de lijst, zelfs op nummer één.

18. Godzilla (2014)

Godzilla

Turbulente tijden in deze film. Joe (Bryan Cranston) werkt als wetenschapper in Japan, en is nog steeds op zoek naar de oorzaak van de dood van zijn vrouw, die overleed toen een kerncentrale instortte. Zijn stiefzoon Ford (Taylor-Johnson) helpt hem en samen ontdekken ze dat door de nucleaire testen een prehistorisch monster, Godzilla tot leven werd gewekt. Dan begint de strijd tussen Godzilla en de andere monsters, die allerlei onheil veroorzaken.

17. Poseidon (2006)

Poseidon

Deze film is een remake van zijn voorganger uit 1972 (zie hierna). Ook deze keer zorgt een monstergolf voor het kapseizen van de Poseidon. Een klein groepje overlevenden probeert te ontsnappen via het hoogste punt van het schip. Toegegeven, de special effects zijn een pak beter als bij zijn voorganger uit 1972. En deze keer zijn Kurt Russell en Josh Lucas de helden van de dag.

16. Dante’s Peak (1997)

Dante’s Peak

Pierce Brosnan en Linda Hamilton in actie. Harry (Brosnan) wordt gevraagd om de seismische activiteit te gaan monitoren bij Dante’s peak. Hij stelt er onmiddellijk vast dat een vulkaanuitbarsting op komst is. Die boodschap valt echter in dovenmansoren bij de burgemeester, die net grote plannen had met het dorpje.

15. Volcano (1997)

Volcano (1997)

Een vulkaanuitbarsting. Een film over het moderne Pompeii. De oudheid blijft tot de verbeelding spreken! Wanneer een knappe seismologe (Anne Heche) door niemand wordt geloofd, gebeurt het onmogelijke: een vulkaan onder LA wordt actief. Tommy Lee Jones is crisismanager die gescheiden raakt van zijn gezin. Ondertussen verwoest de lava alles op haar weg.

14. 2012 (2009)

2012

De Maya’s waren er heilig van overtuigd. De wereld vergaat in 2012. En Einstein geloofde dat er een enorme zonsverduistering zou zijn. Reden genoeg om een rampenfilm over het jaar 2012 te maken. Alles komt uit de kast: overstromingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami’s en aardbevingen. ‘Gelukkig’ hebben de overheden enorme arken laten maken waar een geselecteerd clubje van 800.000 mensen mee op mogen, zodat de mensheid kan overleven op weg naar een volgend tijdperk. Met John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Amanda Peet en Thandie Newton.

13. Earthquake (1974)

Earthquake 1974

Een klassieker uit de rijke jaren 70. Een flinke schok in LA. Vandaag staat iedereen in rep en roer. ‘Toen’ nog niet. Nochtans voorspellen kenners een grotere schok. Dan komt the big one. De hele stad wordt verwoest. De film volgt enkele personages in the days after. Met Charlton Heston, George Kennedy en Ava Gardner, anyone?

12. War of the Worlds (2005)

War of the Worlds (2005)

Oorspronkelijk een hoorspel. Met Steven Spielberg op de regisseursstoel mogen de verwachtingen voor deze film hoog gespannen staan. Ray’s saaie leventje in 2005 wordt verstoord als buitenaardse wezens in grote getallen gekomen zijn om de aarde te vernietigen. De driepoten vernietigen alles wat op hun weg komt. Ray (gespeeld door Tom Cruise) tracht met zijn kinderen (Dakota Fanning en Justin Chatwin) te vluchten. De ‘good guys’ winnen deze keer: de aliens blijken namelijk niet bestand tegen de aardse bacteriën.

11. The Poseidon Adventure (1972)

The Poseidon Adventure

Een knakker van een klassieker, die gezien zijn leeftijd, er nog bijzonder jeugdig uitziet. Het zijn vooral de acteurs die daartoe bijdragen. Het verhaal: de grote passagiersboot Poseidon vaart zijn laatste reis over de Middellandse zee, op weg naar de sloop. Dat zorgt een grote golf ervoor dat de boot omslaat. Een handvol overlevenden zoekt een uitgang. Gene Hackman als rebelse geestelijke die het groepje overlevers tracht te leiden en Leslie Nielsen als Kapitein Harrison. De special effects in deze film zien er natuurlijk een beetje belegen uit.

10. World War Z (2013)

World War Z

De held in deze prent, Gerry Lane (gespeeld door Brad Pitt) moet én een zombie-apocalyps tegengaan én zijn familie beschermen. De zombies bijten mensen, en die worden al na 12 seconden ook zombie. Brad heeft heel wat werk voor de boeg!

9. The Day After Tomorrow (2004)

The Day After Tomorrow

Je krijgt het koud. Als je naar de tornado kijkt die over LA gaat, de vreselijke stormen ziet of de tsunami die New York overstroomt. Heel koud. Ook Dennis Quaid heeft het in deze film bijzonder fris wanneer hij van Washington DC naar New York tracht te geraken om zijn zoon te zien. Het klimaat verandert namelijk in een snel tempo, want, ramp oh ramp, we leven in The Day After Tomorrow terug in een ijstijd.

8. Contagion (2011)

Contagion

Het gaat over de angst van mensen om besmet te worden ‘met iets vies’, virussen bijvoorbeeld. Die angst wordt meesterlijk uitgespeeld in deze prent. We zien een razendsnelle verspreiding van een luchtgedragen virus. Sommige mensen vechten voor hun overleving of verzorgen hun geliefden, andere proberen als een race tegen de klok een geneesmiddel te vinden. De samenleving valt uiteen. Fraaie dames (en goede actrices) als Marion Cotillard en Kate Winslet spelen mee in deze prent.

7. The Impossible (2012)

The Impossible

Naomi Watts & Ewan McGregor gaan met hun drie zoons op vakantie. Thailand. De ochtend van 26 december. Een grote vloedgolf. Wie van het gezin overleeft deze tragedie?

6. The Towering Inferno (1974)

The Towering Inferno

Een megabrand op grote hoogte. In een gebouw dat als ‘onbrandbaar’ bekend staat, dat is een gevaarlijke uitspraak van de malafide bouwpromotoren die het nagelaten hebben om brandbeveiliging aan te brengen. De brand wordt fantastisch in beeld gebracht, zeker als je weet dat deze film uit het gezegende jaar 1974 dateert. Paul Newman en Steve McQueen spelen superhelden die de aanwezigen trachten te redden. Klassieker om in te kaderen.

5. Deep Impact (1998)

Deep Impact

Een asteroïde dreigt moeder aarde vernietigen. De eerste zwarte president (Morgan Freeman) maakt het bekend. Snel wordt een onderaardse schuilkelder aangelegd waar één miljoen mensen de jarenlange winter na de inslag kunnen overleven. Dan is er ook nog een plan B, waar een gepensioneerde astronaut aan meewerkt: een gigantisch ruimtetuig moet de komeet met nucleaire wapens vernietigen. Onze Hollandse trots Jeroen Krabbé speelt een bijrolletje als natuurwetenschapper. Goed kijken dus!

4. Twister (1996)

Twister

Nog een natuurfenomeen dat ons in de ban houdt: tornado’s. Bill Paxton en Helen Hunt spelen de pannen van het dak als tornadojagers die ook hun liefde voor elkaar opnieuw leven inblazen. Ze trachten elektronische meetapparatuur in het hart van tornado’s te brengen, om zo de weg die een tornado aflegt beter te kunnen voorspellen. Stevig staaltje acteerwerk van die twee.

3. Armageddon (1998)

Armageddon

De mooie ogen van Liv Tyler, haar papa die hartverscheurend zingt en een super spannend verhaal. Dat is Armageddon. Een bijzonder grote meteoriet nadert de aarde. De Nasa wil een team van specialisten de ruimte insturen om deze te vernietigen. Daarvoor wordt Harry Stamper (Bruce Willis) aangesproken, een olieboorder met naam én faam. Hij en zijn team moeten een enorm gat in de meteoriet boren en er een bom in laten zakken. Gaat ze hun opdracht tot een goed einde brengen en er zichzelf en de wereldbevolking mee redden?

2. Titanic (1997)

titanic

James Cameron maakte de film die tot de dag van vandaag de gemoederen blijft beroeren. Laatst vroeg men zich af of het einde van deze movie nu echt zo had moeten aflopen? Die deur waar Rose in de laatste scene op lag, daar had Jack toch gemakkelijk bij op kunnen liggen? Dat had hij de ramp overleefd had de film a happy ending. Actrice Kate Winslet voelde zich geroepen om hét antwoord te geven: volgens haar had haar vriend Leonardo DiCaprio inderdaad niet dood hoeven te gaan. Het verhaal is bekend voor de rest: een boot die niet kon zinken, doet het toch na een aanvaring met een ijsschots. Dat zinken wordt prachtig in beeld gebracht, het lijkt bijna of je mee de dieperik ingaat. En Rose en Jack: die beleven op het moment dat het schip nog vrolijk vaart, een heerlijke romance tegen alle sociale regels van die tijd in.

1. Independence Day (1996)

Independence Day

Ramp oh ramp, een kolossaal buitenaards ruimteschip nadert de aarde, inclusief een heleboel schotelvormige ruimteschepen. Vreemd, wat komen die doen? Ze openen allemaal tegelijkertijd de aanval en de steden op aarde liggen in de as. Het Amerikaanse leger doet een tegenaanval maar die is niet succesvol. Will Smith aka Kapitein Hiller overleeft en hij slaagt er zelfs in om een buitenaards wezen buit te maken. Met een snood plan, en heel wat actiescènes, overwinnen de aardse bewoners uiteindelijk van de buitenaardse. Gelukkig! In 2016 draait deel twee in de bios, de vraag is of die dit lijstje gaat halen …?


Like it? Share with your friends!

-4
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

One Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. niet allemaal even goed sommige horen niet echt in de top 20 en lijken ook niet op rampen films wat ik dus versta rampen films gelijk twister armageddon en zo dat is wat ik versta rampen films titanic tot wanneer het schip ten ondergaat voor de rest meer een romantic dan een rampen film. beter is de andere film over een schip the poseidon avonturen ook de independence day goede film maar meer in de rij sf films deep impact ook niet thuis in de rij is 28 days later niet echt een rampen film meer thuis in de categorie horror.