40 Beste Paardenfilms die alle Paardenliefhebbers Moeten Zien


1

Helemaal gek van paarden? Dan kan je nu rustig op de bank ploffen voor een stevig potje bingewatchen met deze paardenfilms. Begin misschien eerst met het doornemen van het lijstje, wij hebben maar liefst 32 films met paarden voor je op een rijtje gezet. Er zitten heel wat gouden oudjes tussen, waar je met veel nostalgie naar gaat kijken.

39. Useless (2020)

In de film Useless volg je het leven van Jessie. Haar moeder is in een auto-ongeluk omgekomen. Nu haar moeder er niet meer is woont ze bij haar oom en tante. Waar Jessie echt blij van word is paardrijden. Ben je benieuwd naar het leven van Jessie?

38. The Horse Dancer (2017)

Het verhaal van The Horse Dancer gaat over Sarah, Sarah heeft haar paar Boo die heel erg veel voor haar betekend. Niet alleen Boo betekend heel veel voor haar maar ook haar grootvader Henri. Sarah sluit zich aan bij de Franse elite paardensportacademi Le Cadre Noir. Ben jij benieuwd wat Sarah allemaal mee maakt.

37. Whitestar (2019)

Britt Dekker heeft in 2019 haar eigen paardenfilm uit gebracht. Het gaat over Megan die met haar vriendinnen op een paardenstal. Op de stal staat Whitestar een heel erg speciaal paard. Ze verzorgd het paard vol liefde en probeert Whitestar in een kampioen te veranderen.

36. Dream Horse (2020)

Het verhaal uit de film Dream Horse is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Jan Vokes heeft een perfect renpaard gefokt. Het paard Dream word als een echt racepaard opgevoed. Denk jij dat Dream een goed racepaard kan worden?

35. Streep (2005)

Streep is een ontzettend leuke paardenfilm voor kinderen. Het gaat over een zebra die tijdens het reizen verdwaalt is geraakt. Uiteindelijk word de babyzebra gevonden door Nolan een paardentrainer. Zijn dochter Channing heeft een hele speciale band met de zebra. Channing gaat proberen om op Streep te rijden. Haar doel is om mee te doen aan een race. Denk jij dat het Streep en Channing gaat lukken?

34. Walk.Ride.Rodeo (2019)

In de film Walk Ride Rodeo volg je het leven van Amberley. Amberley is gek op paardrijden en rijd op hoog niveau. Maar als ze een ernstig ongeluk krijgt veranderd haar leven. Haar hele leven staat op de kop. Of ze ooit nog kan paardrijden is nog maar de vraag. Volg Amberley tijdens haar revalidatie.

33. Penny’s Shadow (2011)

Penny’s Shadow is een paardenfilm uit 2011, deze moet je gezien hebben als je een echt paardenmeisje bent. De film speelt zich af op het prachtige Nederlandse Waddeneiland Ameland. Het verhaal gaat om Lisa die een speciale connectie heeft met paarden. In de film zie je hoe Lisa een getraumatiseerd paard probeert te temmen.

32. The Derby Stallion (2005)

derby-stallion

De 15-jarige Patrick McCardle (Zac Efron) moet van zijn vader topsporter worden. Zelf heeft hij andere interesses, hij brengt liever zijn tijd door met Houston Jones, een zwarte muzikant die vroeger jockey en paardentrainer was. Door hem raakt Patrick geïnteresseerd in de paardensport.

31. Ruffian (2007)

ruffian-2007

Een van de vele films over racepaarden in de lijst. Deze gaat over Ruffian, een raspaard dat in de jaren zeventig furore maakte in de racewereld. Ze is kanshebber voor de prestigieuze Triple Crown. Al jaren is Foolish Pleasure de favoriet, het is tijd voor nieuw bloed.

30. 50 to 1 (2014)

50-to-1

Een groep buitenbeentjes uit Nieuw-Mexico beleeft een enorm avontuur als hun renpaard in aanmerking komt voor de ‘Kentucky Derby’. Het paard heeft echter kromme benen en maakt dus weinig kans. Tijdens de reis naar het toernooi komen ze allerlei obstakels tegen, maar ze laten zich niet tegenhouden. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

29. Moondance Alexander (2007)

moondance-alexander

Moondance Alexander is een inspiratievolle tiener die woont bij haar excentrieke moeder. Ze denkt opnieuw een saaie zomer mee te maken, totdat een paard, dat reageert op de naam Checkers, haar leven binnenstapt.

28. Sylvester (1985)

sylvester-1985

Charlie (gespeeld door Melissa Gilbert) is een jong weesmeisje dat voor haar twee broertjes moet zorgen. Ze verwerft een ruig paard, en is vast van plan om er een kampioen van te maken, zodat haar geldzorgen voor eens en voor altijd voorbij zijn.

27. The Silver Stallion: King of the Wild Brumbies (1993)

the-silver-stallion-king-of-the-wild-brumbies

Een wilde Australische hengst Sarah. En Russel Crowe. Sarah is een vrij paard, dat uit de handen van de paardenvangers probeert te blijven. De film volgt het dier door het Australische hoogland.

26. Ladyhawke (1985)

ladyhawke

Dit is een fantasy film, die strikt gezien niet alleen over paarden gaat, maar wel op mooie beelden te zien zijn. En ook onze Rutger Hauer, genoeg reden dus om de film te kijken. Een man, Phillipe, kan ontsnappen uit de zwaar bewaakte gevangenis in de burcht van de bisschop. De ridders proberen hem terug te vangen. Phillipe wordt echter voortdurend in het oog gehouden door een ruiter met een havik op de arm. De ruiter redt hem en de ridders moeten de aftocht blazen. De ruiter blijkt Etienne Navarre te zijn, een verbannen man. Samen trekken ze verder.

25. International Velvet (1978)

international-velvet-1978

Dit is de sequel van National Velvet. Door een tragedie in de familie (het overlijden van haar beide ouders) komt de nicht van Velvet, Sarah, naar Engeland. Sarah vindt al snel aansluiting en slaagt er zelfs in zich te selecteren voor een driedaags event, waarna ze Olympische glorie vindt en de echte, echte liefde.

24. The Horsemasters (1961)

Discipline, herhaling, lange, harde dagen vol werk. Dit zijn de ingrediënten van een speciaal trainingsprogramma voor een groep van jonge paardrijders die allen de ultieme titel van Horsemaster willen bekomen. Maar in plaats van met een lang gezicht rond te lopen, slagen ze erin veel te lachen, muziek te maken en zelf de liefde te vinden.

23. The Electric Horseman (1979)

the-electric-horseman-1979

Heeft Robert Redford iets met paarden? Is het toeval dat hij in twee van onze paardenfilms de hoofdrol speelt? In The Electric Horseman is hij een ex-rodeo cowboy, die nu een beetje berooid in de Las Vegas scene reclame maakt voor ontbijtgranen. Hij draagt daarvoor bijzondere pakjes. Maar dan ontdekt hij dat men zijn paard wil drogeren. Hij vlucht de woestijn in. Ook Jane Fonda kan je in deze film zien spelen.

22. A Day at the Races (1937)

Een dame leidt een sanatorium. Om geld te verzamelen voor de afbetaling van haar lening doet ze een beroep op een dokter. Die moet een rijke patiënte in het ziekenhuis, zo lang mogelijk houden. Het personeel stelt zich vragen, als blijkt dat de dokter een veearts is. Ondertussen verwedt het lief van de bazin al zijn geld op een racepaard in de hoop dat dit het ziekenhuis zal redden. Dat loopt echter mis.

21. Champions (1983)

champions-1983

Dit is een film over het leven van de legendarische jockey Bob Champion, hier gespeeld door John Hurt. Bob had een droom. En dat was de Grand National winnen. Maar dan kreeg deze man te horen dat hij teelbalkanker had. Een operatie en chemotherapie later, slaagt hij er toch in om zijn grote droom te realiseren in 1979. De film is een eerbetoon aan het leven, en de sterkte die een mens kan tonen in zeer moeilijke tijden. Gebaseerd op het leven van de echte Bob Champion.

20. The Black Stallion Returns (1983)

the-black-stallion-returns-1983

Een sequel van The Black Stallion, die je hoger in ons lijstje aantreft. In deze film reist Alec Ramsey naar het Midden-Oosten om een paard te redden dat gekidnapt werd na een brand in zijn stal. Ook voor deze film geldt: eind goed, al goed.

19. The Story of Seabiscuit (1949)

the-story-of-seabiscuit-1949

Een golden oldie, een drama, compleet met a happy Hollywood ending. Seabiscuit, een paard waar niemand in gelooft, slaagt erin om één van de meest succesvolle racepaarden te worden in de jaren 30. De ster van deze film is echter miss Shirley Temple. Het paard Seabiscuit heeft wel echt bestaan, maar de verhaallijnen in deze film zijn fictief.

18. Phar Lap (1983)

phar-lap-1983

Deze film gaat over het leven van het geliefde paard Phar Lap of Bobby. Dit Australisch raspaard met een bijzondere pedigree was een echte beroemdheid in de jaren 30 van vorige eeuw, samen met zijn hockey. Aan het begin van zijn carrière werd getwijfeld aan de talenten van Phar Lap, maar dan won het beest race na race. Phar Lap overleed echter onder mysterieuze omstandigheden nadat het de belangrijkste race had gewonnen, namelijk de Agua Caliente Handicap in Mexico.

17.The Horse in the Gray Flannel Suit (1968)

the-horse-in-the-gray-flannel-suit-1968

Een ondernemer ziet wel wat in het showpaard van zijn dochter. Hij gebruikt het in een reclamecampagne voor een maagmedicijn. Op die manier kan hij het dier kopen, een droom die al lang gekoesterd wordt door zijn dochter. Om het plannetje te laten lukken moeten zo ook wel enkele prijzen in de wacht slepen.

16. Miracle of the White Stallions (1963)

miracle-of-the-white-stallions-1963

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Lipizzan paarden van de wereldberoemde Spaanse Rijschool in gevaar. Ze worden heldhaftig gered door Generaal George Patton van het Amerikaanse leger, die zelf een grote paardenliefhebber was.

15. Let it Ride (1989)

let-it-ride-1989

Een taxichauffeur overhoort een verhaal van een paardenrace die vervalst gaat worden. Hij weerstaat niet aan de verleiding, zet zwaar in en wint een grote hoeveelheid geld. Dat verwedt hij daarna allemaal op een paard met de naam ‘Hot to trot’.

14. Into the West (1992)

non identifiÈs

Twee arme jongens groeien op in Dublin. Door een mysterieus wit paard vertrekken ze op magisch realistisch avontuur dat rechtstreeks uit de Ierse volkscultuur komt. De jongens dromen ervan cowboys te worden, totdat hun paard gestolen wordt.

13. Shergar (1999)

shergar-1999

Deze film gaat over het echte verhaal van Thorougnred, een zwart race- en raspaard, dat werd geschaakt door gemaskerde mannen. Men zegt dat het de IRA was die achter dit misdrijf zat. Niets werd meer vernomen van het beest sindsdien. Het blijft een mysterie wie dit paard ontvoerd heeft en wat ermee gebeurd is.

12. Flicka (2006)

flicka

Katy leeft op de familieranch in Wyoming. Ze vindt een wild paard, maar haar vader zegt dat ze het beest onmogelijk kan houden. Katy wil haar vader bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is het dier op te voeden en dat ze ooit de ranch kan overnemen.

11. Black Beauty (1994)

black-beauty-1994

Verschillende films werden gemaakt op basis van het klassieke boek van Anna Sewell. Dit verhaal gaat over Beauty, een zwart paard met een witte bles, die een triest leven leidt vol mishandeling en mislukking, maar er uiteindelijk in slaagt om terecht te komen bij de jongen die echt dol op hem is. Als oud paard kijkt hij terug op zijn onstuimig leven.

10. The Horse Whisperer (1998)

the-horse-whisperer-1998

In deze film gaat het hoofdzakelijk over een workaholic moeder, een gewonde dochter (ze heeft een deel van haar been verloren na een ongeluk met een paard), een bang paard en een horsewisperer (Robert Redford), een man die impact gaat hebben op al de levens van deze karakters. Alleen al kijken voor de jonge Scarlett Johansson die de dochter speelt.

9. Spirit: Stallion of the Cimarron (2002)

spirit-stallion-of-the-cimarron

In deze Amerikaanse animatiefilm trekt een wild paard langs de grenzen van het oude Westen, sluit vriendschap met een jonge mens, en vindt de liefde van zijn dierenleven bij een merrie.

8. The Black Stallion (1979)

Klassieker! De film gaat over een jongen die na een schipbreuk terecht komt op een eiland waar een mysterieus zwart paard zit. Het is 1945. De twee vormen samen een sterk team dat elkaar helpt. Eens gered gaan ze samen de strijd aan met de snelste paarden van het land.

7. War Horse (2011)

war-hosre

Steven Spielberg aan het roer dus dan weet je dat de beelden prachtig zijn. Niet geschikt voor de jongste paarden liefhebbers. Een jongen heeft een sterke band met zijn paarde “Joey”. Het paard wordt echter opgeroepen voor de Eerste Wereld Oorlog en naar het front gestuurd. De jongen is nog niet oud genoeg. Hij besluit naar Frankrijk te reizen en zijn kompaan terug te halen.

6. The Man from Snowy River (1982)

he-man-from-snowy-river-1982

Dit is een mooie, Australische western die zich afspeelt rond 1880. Een jongeman’s vader sterft veel te vroeg. Zo moet hij een baan aannemen op een ranch en veel te snel volwassen worden. Voor de liefhebbers: Kirk Douglas speelt mee in deze film, ja, de vader van Michael, en dat is ook al een icoon.

5. Hidalgo (2004)

hildalgo

Hi Ha, deze film speelt zich af rond 1890. Het is het verhaal van een halfbloed sioux-indiaan aka pony express cowboy (gespeeld door Viggo Mortensen). Die reist helemaal tot in het Midden-Oosten om op uitnodiging van een sjeik, een gevaarlijke race te rijden, waar de winnaar, een grote prijs krijgt. Wat de sjeik niet weet is dat het paard Hidalgo bijzonder snel is.

4. Secretariat (2010)

secretariat-2010

Een film over het racepaard Secretariat. Gemaakt door Disney (zoals zoveel van de films in de lijst) en prachtig vastgelegd. Secretariat won van de 21 races waaraan hij meedeed maarliefst 16 keer. Diane Lane speelt Penny een huismoeder die de stallen van haar overleden vader overneemt. Ze heeft verder geen kennis over racepaarden. Met de hulp van de trainer Lucien (John Malkovich), een veteraan in het vak, weet ze een van de meest legendarische racepaarden ooit op te leiden.

3. Dreamer (2005)

dreamer-2005

Ook wel bekend onder de naam Dreamer: Inspired by a True Story en dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Namelijk dat van het racepaard “Mariah’s Storm”. Kurt Russell speelt Ben Crane, ooit een succesvolle renpaardenfokker, maar nu in dienst als paardentrainer bij een onsympatieke baas. Zijn dochtertje (Dakota Fanning) wil dolgraag met paarden werken. Op een dag mag ze mee naar de racebaan en ziet dan het paard Soñador vallen en zijn been breken. Ben wordt ontslagen en het paard wordt afgeschreven. Ben neemt het paard echter mee naar huis. zijn dochtertje heeft er het volste vertrouwen in dat Soñador ooit weer zal racen.

2. Seabiscuit (2003)

seabiscuit

Een waar verhaal, gebaseerd op het boek van Laura Hillenbrand. Een paard begint zijn leven in mineur. Na jaren van slechte prestaties, onbegrip en mishandeling ontdekken een mislukte jockey en een ex-paardentemmer de echte talenten van het dier. Met hun speciale trainingsmethode slagen ze erin van Seabiscuit een echt klassepaard te maken. Dat zorgt niet alleen voor een super gemotiveerd team achter het dier, maar ook de trots van een hele natie.

1. National Velvet (1944)

national-velvet-1944

Een piepjonge Elizabeth Taylor is Velvet Brown. Zij beleeft waar vele jonge meisjes van dromen. Ze wint een paard, Pie, bij een loterij en ze maakt er een kampioen van. Ze moet zich wel verkleden als jongen om mee te mogen doen aan de belangrijkste race van Engeland, de Grand National. Ze wint de race, maar verliest haar titel terug als uitkomt dat ze een meisje is. Toch levert haar overwinning haar eeuwige roem op.


Like it? Share with your friends!

1
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

One Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Toevoegingen:
    The longest ride (2015) prettig wegkijkende Nicholas Sparks verfilming
    Harry and Snowman (2015) prachtige documentaire over een van de slacht gered paard dat naast een familievriend een geweldig springpaard blijkt te zijn.
    Buck (2004) inspirerende documentaire voor goede omgang met paarden over de ware paardenfluisteraar Buck Brannaman (tip: lees ook het boek)