20 Beste Films Gebaseerd op Waargebeurde Feiten


-1

Je bent benieuwd naar wat je medemens allemaal beleefd: films gebaseerd op waargebeurde feiten hebben net dat extraatje meer. Wij zetten de 20 beste waargebeurde films voor je op een rij!

21. Hachi (2009)

Hachi is niet zo maar een waar gebeurd verhaal, het is een film waarbij vrijwel niemand het droog kan houden. Professor Wilson vind een puppy op het treinstation. Hij neemt hem mee naar huis en verzorgd de pup. Hachi blijkt ontzettend lief te zijn en is erg trouw aan zijn baasje. Hij brengt zijn baasje dan ook elke dag naar het station en elke avond staat hij klaar om zijn baasje op te halen, tot dat er op een dag wat gebeurd. Ben jij ook benieuwd hoe dit afloopt?

20. Rush (2013)

Rush

Deze film speelt zich af tijdens het Formule 1 seizoen in 1976. Het grootste deel van deze prent focust zich op de strijd tussen de iconische Niki Lauda (gespeeld door Daniel Bruhl) zijn Engelse concurrent James Hunt. Door een ongeval eindigt het seizoen van Lauda bijna terwijl Hunt een strijd met zichzelf voert.

19. Moneyball (2011)

Moneyball

Billy Beane (Brad Pitt) is aanvoerder van een weinig succesvol honkbalteam. Hij ontmoet een statisticus met geheel eigen ideeën om spelers te evalueren. Samen gaan ze op basis van zijn wiskundig model op zoek naar ondergewaardeerde spelers.

18. The Wolf of Wall Street (2013)

The Wolf of Wall Street

Tenenkrullend goede acteerprestatie van Leonardo DiCaprio als meedogenloze Wall Street verslaafde Jordan Belfort. Die begint zijn financiële carrière in het handelen in penny stocks. DiCaprio en zijn maten jagen die beurskoersen kunstmatig op, om vervolgens de stocks te dumpen. Dat brengt al snel zoveel op, dat hij en zijn vertrouwelingen zich een rijkelijk en decadent leven kunnen permitteren. Met de FBI op hun hielen, want wat ze doen, is redelijk illegaal.

17. Argo (2012)

Argo

Ben Affleck regisseerde Argo, een film die gebaseerd is op de wedervaren van een CIA-agent, tijdens de bevrijding van zes diplomaten uit de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979. Affleck speekt ook zelf het hoofdpersonage Tony Mendez. Spannend alhoewel je de afloop van het verhaal al kent.

16. The Social Network (2010)

The Social Network

Facebook, het bedrijf met wereldwijd 1,2 miljard maandelijkse gebruikers spreekt tot de verbeelding van velen. Geen wonder dat er een film over gemaakt werd. De film gaat over de jonge Mark Zuckerberg, die in 2003 op zijn studentenkamer in Harvard een netwerkje begint met foto’s van zijn medestudentes. Het begin van iets heel groots. Jesse Eisenberg speelt Marc Zuckerberg.

15. Catch Me If You Can (2002)

Catch Me If You Can

DiCaprio als meesterbedrieger. Hij is piloot, arts, professor en zet iedereen een neus. De echte Frank Abagnale had voor zijn éénentwintigste verjaardag al een fortuin verdiend en uitgegeven. Totdat de politie hem op het spoor komt. Spielberg zat op de regisseursstoel van deze prent.

14. Dog Day Afternoon (1975)

Dog Day Afternoon

Een klassieker uit 1975, en dan nog eens waargebeurd. In Brooklyn, New York, overvallen enkele heren een bank. Al Pacino is hun leider. Helaas zit er niet genoeg geld in de kluis, en is de politie bijzonder wakker, waardoor ze snel arriveren. De gangsters zitten vast, samen met hun gijzelaars. Snel staan er toeschouwers en de pers op het gebeuren te kijken. Een kat en muis spel volgt, waarbij de gangsters al snel helden worden.

13. Gomorra (2008)

Gomorra

Deze rauwe en hyperrealistische film gaat over de Napolitaanse maffia of Gomorra, meer bepaald over de rivaliteit tussen twee maffiafamilies in 2004 en 2005. Een Napolitaanse journalist infiltreert deze groepen. De man ‘geniet’ tot en met vandaag politiebescherming.

12. 127 Hours (2010)

127 Hours

Over een ervaring die je niet wil meemaken, maar die toch echt is gebeurt. Aron Ralston (de acteur James Franco), een bergbeklimmer, raakt vast met zijn rechterhand in een rotsspleet. Hij heeft aan niemand vertelt waar hij is en moet dus geen redding verwachten. Zijn lijdensweg duurt 127 uur. Hij moet uiteindelijk zijn arm breken en zijn spieren doorsnijden om vrij te geraken. Uh.

11. Erin Brockovich (2000)

Erin Brockovich

Julia Roberts op haar mooist. In dit waargebeurde verhaal speelt ze een single mum. Die heeft het moeilijk om een baan te vinden. Wanneer ze uiteindelijk op een advocatenkantoor werk vindt, komt ze er al spoedig achter dat een fabriek illegaal giftige stoffen loost in het drinkwater. Ze bijt zich vast in het dossier, en kan haar chef overtuigen om achter deze case te gaan.

10. All the President’s Men (1976)

All the President's Men

Ook weer een klassieker, deze keer uit 1976 met klassenbakken Dustin Hoffman en Robert Redford. Een journalist bij The Washington Post brengt verslag uit van een inbraak bij het partijhoofdkwartier van de Democraten. Het blijkt dat er verschillende grote advocatenkantoren mee bezig zijn, en dat verschillende Republikeinen op de verdachtenlijst staan.

9. Milk (2008)

milk

Sean Penn is Harvey Milk. De eerste verkozen politicus die er in de jaren 70 in de VS openlijk voor uitkwam dat hij homoseksueel was. Milk wordt uiteindelijk vermoord.

8. Into the Wild (2007)

Into the Wild

Beklijvend mooie cinema is dit, geregisseerd door Sean Penn. Wanneer Emile (Christopher McCandless) het helemaal heeft gehad, laat hij alles achter zich en vertrekt naar de wildernis van Alaska. Daar gooit hij de kaart van het gebied weg en tracht te overleven. Voedseltekort, wilde dieren en eenzaamheid zijn maar enkele problemen van zijn dagelijks leven. De echte Emile liet een gedetailleerd dagboek achter, waardoor wij nu kunnen genieten van dit waar gebeurd verhaal.

7. Hotel Rwanda (2004)

Hotel Rwanda

In 1994 speelt zich een van de grootste misdaden tegen de mensheid af, zonder dat de rest van de wereld er iets van lijkt te merken. In Rwanda worden in minder dan drie maanden tijd, meer dan één miljoen Tutsi’s vermoord door hun landgenoten, de Hutu’s. Tijdens deze gruwelijke genocide probeert één man, Paul Rusesabagina, het leven te redden van duizenden vluchtelingen door hen te verstoppen in Hotel Des Milles Collines, een hotel waar hij manager is.

6. Raging Bull (1980)

Raging Bull

Scorsese regisseert dit waargebeurd verhaal van de professionele bokser Jake Lamotta. Lamotta’s karakter zorgt ervoor dat hij een grote heer wordt in het bokscircuit. Maar in zijn privéleven is hij minder succesvol. Hij is een tikkende tijdbom die elk moment kan afgaan, met losse handjes.

5. Apollo 13 (1995)

Apollo 13

De ruimte blijft tot de verbeelding spreken. Veel films uit dit populaire genre zijn puur fictie, Apollo 13 is echter gebaseerd op de waargebeurde feiten die plaatsvonden in april 1970. De Apollo vertrok toen voor zijn derde missie naar de maan. Alles lijkt goed te verlopen, totdat een tank ontploft en meerdere instrumenten uitvallen. ‘Houston, we have a problem’. Geraakt de bemanning veilig terug naar de aarde? We weten van wel, maar het blijft een spannende film.

4. The Pianist (2002)

The Pianist

Roman Polanski regisseert deze film waar de jonge pianist Wladyslaw Szpilman in 1939 een muziekstuk voor de radio brengt. Niet lang daarna wordt het gebouw van de Poolse omroep geraakt en gaat de radio definitief uit de ether. We zien de vreselijke gevolgen van de oorlog voor de getto van Warschau. De pianist tracht hierin te overleven.

3. GoodFellas (1990)

GoodFellas

Gewelddadige Gangsterfilm in grote allure, gebaseerd op de echte, half-Ierse, half-Italiaanse Henry Hill (gespeeld door Ray Liotta), die een hele carrière doorloopt bij de maffia. Hij komt onder de hoede van Jimmy (Robert de Niro), die buiten de maffia ook nog een eigen business heeft. Hill leert door scha en schande hoe voor zichtzelf te zorgen in de harde maffiawereld.

2. Intouchables (2011)

Intouchables

Prachtige waargebeurde film die gebaseerd is op het leven van een rijke aristocraat Philippe, gespeeld door François Cluzet, en zijn verzorger, Driss, gespeeld door Omar Sy. De film is bijzonder door het a-typische profiel van Driss. Hij is namelijk een ex-kruimelcrimineel uit de banlieu. Een speciale vriendschap ontstaat echter tussen deze twee heren.

1. Schindler’s List (1993)

chindler's List

Wondermooi epos over een tragisch onderwerp. Steven Spielberg brengt de Duitse zakenman Schindler prachtig in beeld wanneer die zijn fabrieken gebruikt om Joden te verbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Machtig magistrale prent!


Like it? Share with your friends!

-1
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *