Alle 8 Harry Potter Films Op Volgorde


-7

Een van de meest populaire en bekendste franchises uit de recente filmgeschiedenis, is die van Harry Potter. De filmreeks over de tovenaarsleerling die samen met zijn verwanten opgroeit op Zweinstein en daar de strijd aanbindt met het kwaad, was en blijft razend populair bij miljoenen fans over de hele wereld. Gebaseerd op de boeken van JK Rowling gaat Harry Potter over moed, magie en macht. Dit alles verpakt met een strik van tovenarij, vriendschap en liefde. Gezien de laatste film al vijf jaar geleden werd uitgebracht, ben je misschien aan een opfrissing van uw geheugen toe. Daarom vindt in dit artikel een korte inhoud van wat er in iedere film zowel plot- als personagegewijs gebeurt. Expecto patronum!

TIP: lees hier de top 10 van de Beste Harry Potter Films (inclusief de Fantastic Beasts films)

LET OP: Heb je de boeken of films nog niet gelezen / gezien, deze tekst bevat veel spoilers!!!

Harry Potter en de Steen der Wijzen (2001)

Steen der Wijzen

In de eerste film uit de reeks maken we kennis met de jonge wees Harry Potter. Een knul van ongeveer 8 jaar die onder de trap van het huis van zijn oom en tante woont. Deze familieleden buiten hem uit en Harry is erg ongelukkig, tot hij op een dag een brief krijgt waarin staat dat niet enkel zijn ouders, maar ook hij een tovenaar is en dat hij aangenomen is op toverschool Zweinstein. Zijn familieleden reageren slecht, maar na een bezoekje van reus Hagrid, raakt Harry uiteindelijk toch via spoor 9 3/4 op Zweinstein. Daar ontmoet hij Ron en Hermione, die al snel zijn beste vrienden worden. Het resulteert in een jaar vol vriendschap, maar de rust is van korte duur wanneer blijkt dat iemand uit het leerkrachtenkorps op de Steen der Wijzen aast. Harry en zijn vrienden gaan er achteraan, om uiteindelijk te ontdekken dat professor Krinkel met Heer van het Duister Voldemort samenwerkt om deze te bemachtigen. Harry kan Voldemort verdrijven, maar hij weet dat dit niet het einde is.

Harry Potter en de Geheime Kamer (2002)

Geheime Kamer

Bij aanvang van de tweede film woont Harry weer thuis bij zijn familie. De rust wordt echter verstoord wanneer huiself Dobby opduikt om hem te waarschuwen dat er verschrikkelijke dingen zullen gebeuren op Zweinstein. Per vliegende auto gaat Harry met Ron terug naar Zweinstein, om daar op de legende van de geheime kamer te stoten. Een verborgen plaats op Zweinstein waarin een monster zou opgesloten zijn dat alle tovenaars die onzuiver van bloed zijn, kon vermoorden. Harry weet met behulp van het dagboek van ene Marten Vilijn deze kamer te vinden, maar daar blijkt dat Vilijn Voldemort is. Harry moet een gigantische slang verslaan en vernietigt het dagboek van Marten Vilijn.

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban (2004)

Gevangene van Azkaban

Wanneer Sirius Zwarts, duister tovenaar en volgeling van Voldemort, ontsnapt, denkt Harry dat deze hem zal komen vermoorden omdat hij denkt dat zijn dood de wederopstanding van Voldemort als duistere heerser kan betekenen. Aan het eind van de film blijkt dat Zwarts geen duister magiër is, maar wel Harry’s peter en voogd. Harry vindt hierdoor eindelijk zijn enige nog levende familie terug.

Harry Potter en de Vuurbeker (2005)

Vuurbeker

Na een aanval van Dementors tijdens een spelletje Zwerkbal, vangt het zogenaamde Tover Toernooi aan. Verwante scholen nemen het met Zweinstein op in allerlei spannende en gevaarlijke spelen. Harry wordt via een loting van namen uit de Vuurbeker aangeduid als kandidaat. Dit is vreemd, want Harry zou normaal te jong zijn om mee te doen, maar hij wordt toch verplicht de proeven te doen. Uiteindelijk blijkt dat het Voldemort was die Harry’s naam in de Vuurbeker deed, en hem tijdens een van de proeven probeert te vermoorden. Tijdens zijn moordpoging ontdekt hij echter dat Harry en hij verwant zijn. Harry kan ontkomen, maar zijn vriend en medestudent Carlo sterft.

Harry Potter en de Orde van de Feniks (2007)

order van de fenkis

In de vijfde Harry Potter film wordt Harry verliefd op medestudente Cho Chang, tot teleurstelling van Hermione, die ook op hem verliefd was. Ron is dan weer verliefd op Hermione, maar durft dit niet te zeggen. De prent eindigt met de erkenning door het ministerie dat Voldemort effectief herrezen is.

Harry Potter en de Halfbloed Prins (2009)

Halfbloed Prins

Tijdens het jaar op Zweinstein blijkt dat Voldemort zijn ziel verdeelde over 7 delen, zogenaamde Gruzielementen. Aan het eind van het jaar besluiten Harry, Ron en Hermione hun laatste jaar op Zweinstein niet af te maken, maar op zoek te gaan naar deze Gruzielementen om zo Voldemort voorgoed te kunnen vernietigen.

Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 1 & deel 2 (2010, 2011)

Relieken van de Dood deel 1
Relieken van de Dood deel 2

Gedurende een spannende tocht weten Harry en zijn vrienden de Gruzielementen een voor een te vernietigen. Er volgt in het tweede deel ook een groot gevecht waarbij Zweinstein deels vernietigd wordt en Ron’s broer sterft. Wanneer blijkt dat Harry’s litteken het laatste Gruzielement is, kan hij door zelfopoffering voor altijd afrekenen met Voldemort.

In een epiloog zien we vervolgens hoe Harry, dan getrouwd met Ginny Wemel, en de gehuwde Ron en Hermione hun kinderen zelf naar Zweinstein brengen, op weg naar nieuwe avonturen.


Like it? Share with your friends!

-7
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

21 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wat doe je op dit dan als je een dan bent? Dan weet je de volgorde toch uit je hoofd?

 1. Ik heb alle delen herhaaldelijk gelezen, het scriptboek deel 8 (vervloekt kind) komt er aan, Ben er klaar voor er voor te sparen.
  Mijn vriendin is langer fan, en zij kijkt de films. Ik ga de films ook nog kijken, special moment!
  Wie heeft Fabeldieren en waar ze te vinden gelezen/gekeken???
  Jaa, Ik Ben een boekenwurmpje, mijn medefan ziet mij als

 2. Ik heb alle delen herhaaldelijk gelezen, het scriptboek deel 8 (vervloekt kind) komt er aan, Ben er klaar voor er voor te sparen.
  Mijn vriendin is langer fan, en zij kijkt de films. Ik ga de films ook nog kijken, special moment!
  Wie heeft Fabeldieren en waar ze te vinden gelezen/gekeken???
  Jaa, Ik Ben een boekenwurmpje, mijn medefan ziet mij als Hermelien <3
  (Wacht, ze klaagte veel!)