Top 17 Beste Films van Regisseur Tim Burton (Alle Films)


0

Wie Tim Burton zegt, denkt aan donkere humor, zonderlingen, cartoons, horror en gothicstijl. Deze gereputeerde regisseur, ook gedichtenschrijver en producent, heeft ondertussen een mooi repertoire films op zijn naam staan. Wij zetten ze voor je op een rij.

17. Planet of the Apes (2001)

planet of the apes

Mislukte remake van de cultfilm uit 1968 waar astronauten landen op een mysterieuze planeet, waar de apen het voor het zeggen hebben. De hoofdacteurs zijn Mark Wahlberg, Tim Roth en Burtons muze Helena Bonham Carter.

16. Alice in Wonderland (2010)

Alice in Wonderland

Tim Burton kan beter originele films maken, ook de remake van Alice in Wonderland met zijn favoriete acteur Johnny Depp als de Madhatter behoort niet tot zijn betere films. Succesvol was de film overigens wel, en in 2016 komt er zelfs een vervolg, Alice Through the Looking Glass . Wanneer Alice (Mia Wasikowska) wordt verplicht tot een verloving, vlucht ze. Ze volgt het witte konijn tot in Wonderland, waar ze samen met haar vrienden de macht van de Witte Koningin tracht te herstellen.

15. Dark Shadows (2012)

Dark Shadows

In 1972 wordt Barnabas (Johnny Depp) bevrijd uit zijn graf. Daar is hij twee eeuwen eerder in begraven als vampier door een heks wiens hart hij gebroken had. Met Michelle Pfeiffer en opnieuw Helena Bonham Carter.

14. Big Eyes (2014)

Big Eyes

In dit drama wordt het levensverhaal van de schilderes Margaret Keane (gespeeld door Amy Adams) uit de doeken gedaan. Deze verlegen dame ontmoet na een mislukt huwelijk de charismatische Walter (Christoph Waltz), een would-be schilder met erg veel praatjes. De vonken slaan over en ze trouwen. Ondertussen schildert Margaret haar typische schilderijen met kinderen met grote ogen. Walter misleidt de buitenwereld en geeft aan de artiest van deze meesterwerken te zijn. Hij verdient er vele miljoenen mee. Totdat het misloopt tussen het koppel, en hij voor de rechtbank moet tonen dat hij echt kan schilderen.

13. Frankenweenie (2012)

Frankenweenie

Een animatiefilm waar Victor en zijn hondje Sparky de hoofdrollen spelen. Wanneer Sparky overlijdt na een auto-ongeval, probeert Victor hem opnieuw tot leven te wekken met elektrische schokken. Victor wil het resultaat graag geheimhouden, maar zijn vriend overtuigt hem om nog dieren tot leven te wekken. Zo kunnen ze de winnaar worden van de wetenschapsweek. En dan worden de dieren monsters.

12. Charlie and the Chocolate Factory (2005)

Charlie and the Chocolate Factory

Gebaseerd op een boek van Ronald Dahl. Wie kent het verhaal niet? Chocolade-fabrikant Willy Wonka (Depp) schrijft een wedstrijd uit (5 Wonka bars met 5 gouden toegangskaarten) waarmee de gelukkigen een rondleiding door zijn fabriek kunnen krijgen. Charlie (Freddie Highmore) is één van de winnaars. Tijdens die rondleiding gebeurt er echter van alles met de kinderen. En dan wordt het duidelijk waarom Willy Wonka de rondleiding heeft georganiseerd: hij zoekt een opvolger voor de fabriek.

11. Pee-Wee’s Big Adventure (1985)

Pee-Wee’s Big Adventure

Deze film is te beschouwen als het filmdebuut van Burton. Paul Reubens zocht een regisseur voor een film over zijn alter ego Pee-Wee Herman. Wanneer diens rode fiets gestolen wordt, begint hij aan een gaaf avontuur door de VS.

10. Mars Attacks! (1996)

Mars Attacks

Burton brengt een ode aan de horror- en sciencefictionfilms uit de jaren 50. Wanneer marsmannetjes landen op de aarde, lijken ze vredelievend. Dat wordt alvast gezegd door de wetenschappelijk adviseur van de president. Dit wordt tegengesproken door de generaal, die uitroeiing adviseert. De wezens blijken uiteindelijk toch gekomen te zijn met het doel te overwinnen. Gelukkig jaagt een eenvoudige oplossing hen weg.

9. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Sweeney Todd

Johnny Depp en Helena Bonham Carter: allebei chouchou van Burton en allebei in deze film. Wanneer Benjamin na jaren onterecht gevangenschap terug vrij komt, wil hij zich wreken op de rechter die hem dit heeft aangedaan. Hij begint een kapperszaak naast de winkel van Miss Lovett (Bonham Carter). Hij noemt zich vanaf dan Sweeney Todd. Kelen doorsnijden tijdens het scheren, een kappersstoel met een geheim luik, mensenvlees gebruiken in de pasteitjes van Miss Lovett, je ziet het allemaal in deze movie!

8. Corpse Bride (2005)

Corpse Bride

Donkere en uiteindelijk romantische film van Burton. De film speelt zich af in het Victoriaans tijdperk, ergens in een verlaten dorpje. Ook in deze prent is de hoofdrol weggelegd voor Johnny Depp (aka Viktor) die gaat trouwen met de aan lager wal geraakte Victoria. De avond voor zijn huwelijk raakt hij echter in de onderwereld en huwt daar met the Corpse Bride (Helena Bonham Carter). Niettegenstaande de leuke tijd in de onderwereld, blijft hij verlangen naar zijn echte bruid Vicoria.

7. Ed Wood (1994)

Ed Wood

Een zwart wit film over Edward D. Wood Jr., de ‘slechtste filmmaker aller tijden’. Johnny Depp schittert in de hoofdrol. Die wil het in de jaren 50 maken als filmregisseur in Hollywood. Hij ondervindt keer op keer dat het erg moeilijk is om de nodige budgetten bij elkaar te krijgen. Maar ook zijn verhalen worden niet erg gesmaakt door de producenten. De regisseur blijkt dan ook nog eens een voorliefde te hebben voor travestie en een bijzondere casting van acteurs.

6. Sleepy Hollow (1999)

Sleepy Hollow

1799. Ichabod Crane (Johnny Depp) gebruikt ‘nieuwe’ forensische methoden om misdaden op de lossen. Dat wordt niet geapprecieerd en Ichabod wordt naar Sleepy Hollow gestuurd, een Nederlandse nederzetting in de buurt van New York. Werk genoeg voor Ichabod, want daar blijkt een ruiter zonder hoofd mensen te onthoofden. In eerste instantie geloofd hij er niet veel van, maar hij komt dan toch het inzicht dat het personage wel degelijk bestaat.

5. Batman Returns (1992)

Batman Returns

Deze prent is het vervolg op zijn succesfilm uit 1989, we zien Michelle Pfeiffer schitteren als Catwoman en Danny DeVito als the Penguin. Deze keer speelt deze laatste de ‘slechte’ in Gotham City. Hij is Oswald Cobblepot, die als kind zo lelijk was dat zijn ouders hem in de riool bij de pinguins hebben gegooid. Hij wil de macht over de stad, en verzint een verhaal, samen met zijn kompaan Shrek, waardoor Batman van moord wordt beschuldigd. En Catwoman, die eigenlijk de verlegen secretaresse van Shrek is, welke rol speelt zij eigenlijk?

4. Beetlejuice (1988)

Beetlejuice

Early work van Burton en een erg succesvolle film. In de hoofdrol zien we Michael Keaton. Het koppel Geena Davis en Alec Baldwin overlijdt bij een auto-ongeluk. Ze komen nadien gewoon thuis, en beseffen dat ze als geesten zullen verder leven. Dan trekt een nieuwe familie in hun woning. Ze raken al snel bevriend met de dochter des huizes (Winona Ryder), de enige die geesten kan zien. Toch schakelen ze Michael Keaton in, Beetlejuice, die als exorcist de nieuwe familie uit het huis moet jagen.

3. Big Fish (2003)

Big Fish

Minder bekend, maar super movie! Will en Ed Bloom hebben in deze film een problematische vader-zoon relatie. Ze spreken elkaar dan ook jaren niet. Wanneer vader Bloom echter ongeneselijk ziek blijkt, keert de zoon terug naar huis. Uit al die mysterieuze verhalen die Ed vertelt, probeert Will het echte leven van zijn vader te begrijpen. Albert Finney speelt de oude Edward Bloom, Ewan McGregor de jonge.

2. Batman (1989)

Batman

De film die Burton maakte na Beetlejuice, met opnieuw Michael Keaton in de hoofdrol, nu als Batman. Omdat Bruce Wayne in zijn jeugd zijn ouders heeft zien vermoorden, wil hij Gotham City van alle kwaad behoeden. Hij kleedt zich ’s nachts in een cape en masker en trekt als zijn alter ego Batman de straten op. Jack Napier (Jack Nickolson), een lokale misdadiger komt na een confrontatie met Batman in een vat zuur terecht. Hij heeft vanaf dan een permanente grijns op zijn gezicht. The Joker stelt een ambitieus plan op: hij wil de grootste misdadiger van Gotham City worden.

1. Edward Scissorhands(1990)

Edward Scissorhands

Zijn eerste film samen met Johnny Depp, met wie hij veel zou samenwerken. Cultfilm en door Burton zelf omschreven als zijn meest persoonlijke werk. Depp speelt een zonderling die gecreëerd werd door een uitvinder. Die overleed echter voordat Edward volledig af was. Daarom heeft hij scharen in plaats van handen. Wanneer hij geadopteerd wordt door een vrouw, weet hij zich snel aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Hij kan als de beste haren knippen, de struiken snoeien en hij wordt ook verliefd. Kortom, een film die je moet zien!


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *