Top 30 Beste Oorlogsfilms Ooit Gemaakt


11

Oorlogen bieden sinds jaar en dag inspiratie voor kunstenaars over heel de wereld. Het is dan ook niet gek dat de filmindustrie ontelbaar veel films heeft gemaakt over dit onderwerp. Nationale helden, tragische gebeurtenissen, hoop, en moed: het komt allemaal voorbij in deze films. Dit is de top 25 beste oorlogsfilms.

30. Kampen om Tungtvannet (2015)

Kampen om Tungtvannet, in het Engels uitgegeven onder de namen The Heavy Water War en The Saboteurs, laat zien hoe de nucleaire ambities van nazi-Duitsland worden tegengewerkt door het Noorse verzet en het Britse leger. Bijzondere aandacht gaat uit naar pogingen om de voor de productie van een atoombom benodigde zwaar water-fabriek, gelegen in de door nazi-Duitsland bezette Noorse stad Vermok, op te blazen.

29. A Bridge Too Far (1977)

A Bridge Too Far laat zien dat de bevrijding van Nederland bepaald niet vlekkeloos verliep. De dramafilm draait om de Operatie Market Garden waarbij de geallieerden er niet in slaagden om een laatste brug bij Arnhem in te nemen. Hierdoor maakte het westen van Nederland een hongerwinter mee, waarbij tienduizenden mensen omkwamen. Tal van topacteurs uit de jaren 1970, waaronder de door filmcritici om hun excellente acteerwerk geprezen James Caan en Anthony Hopkins, hebben een rol in deze historisch accurate film.

28. Defiance (2008)

In augustus 1941 vlucht een viertal Joodse broers uit het door nazi-Duitsland bezette Polen. Zij trekken door Oost-Europese bossen waar ook tal van andere Joden zich verschuilen. De broers ontfermen zich over de anderen en beginnen in de bossen een eigen gemeenschap, inclusief een leger. Deze film, met Daniel Craig in de rol van één van de broers, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Tuvia, Zus, Asael en Aron Bielski.

26. Pearl Harbor (2001)


De Amerikaanse piloot Rafe en de marineverpleegster Evelyn hebben een korte maar intense relatie, tot Rafe wordt uitgezonden naar Groot-Brittannië. Even later wordt Evelyn naar Pearl Harbor geroepen, net als Danny, een jeugdvriend van Rafe. In Pearl Harbor ontvangen zij het slechte nieuws dat het vliegtuig van Rafe is neergestort. Enige maanden later beginnen Evelyn en Danny een relatie, tot Evelyn plots Rafe in levende lijve voor haar deur treft. Terwijl de Japanse aanval op Pearl Harbor uitbreekt, ontvouwt zich een ingewikkelde liefdesrelatie.

25. Fury (2014)

Fury

De Tweede Wereldoorlog bood inspiratie voor de grootste oorlogsfilms die ooit gemaakt zijn. Deze film met Brad Pitt en Shia LaBeouf in de hoofdrollen, draait om een groep Amerikaanse soldaten die Duitsland proberen binnen te dringen. De mannen staan voor een onmogelijke missie, en deze film is niet bang om de echte gruwelen van een oorlog te laten zien.

24. The Great Escape (1963)

 The Great Escape

Het is een waargebeurd verhaal, en dat maakt deze film extra spannend om naar te kijken. Een groep ontsnappingsexperts wordt in een speciaal kamp van de Duitsers geplaatst, waar de hoogste beveiliging aanwezig is. Maar die maatregelen zijn niet streng genoeg om de mannen te doen stoppen, want ze geven geen enkel moment op om toch weer hun vrijheid te vinden.

23. American Sniper (2015)

 American Sniper

Wie het tot Navy SEAL weet te schoppen heeft één van de zwaarste militaire opleidingen ooit gevolgd. Deze film, gebaseerd op de memoires van een echte SEAL, gaat over een scherpschutter die het grootste aantal slachtoffers ooit heeft gemaakt. In de strijd tegen het terrorisme is hij de beste, maar zijn persoonlijke leven heeft daar wel onder te lijden.

22. Hotel Rwanda (2004)

Hotel Rwanda

Niet alle oorlogen komen net zo veel aan bod als de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Deze film probeert daarom een ander verhaal te vertellen: dat van de genocide die in de jaren ’90 in Rwanda plaatsvond. De vredelievende hoteleigenaar Paul Rusesabagina geeft duizenden vluchtelingen onderdak, in de hoop dat ze zo aan de dood kunnen ontsnappen.

21. The Thin Red Line (1998)

The Thin Red Line

Het duurde 20 jaar om deze film gemaakt te krijgen, en met een echte sterrencast en een geweldige regisseur was het alle tijd waard. Uniek aan deze film over een groep soldaten in de Tweede Wereldoorlog, is de manier waarop het verhaal wordt verteld. Er is geen duidelijk plot. De soldaten worden gewoon gevolgd tijdens hun missie op de Salomonseilanden. Het zijn de regie, de acteerprestaties en het camerawerk die deze film naar een hoger niveau tilden.

20. Inglourious Basterds (2009)

Inglourious Basterds

Quentin Tarantino is een legende binnen de filmwereld. Toen hij besloot om een film te maken over de Tweede Wereldoorlog, wist iedereen dat het een succes zou worden. De film draait om twee fictieve complotten om de politieke leiders van Nazi Duitsland te vermoorden. Uiteraard met een typische Tarantino twist.

19. The Hurt Locker (2008)

 The Hurt Locker

De oorlog in Irak wordt steeds vaker gebruikt als grote inspiratiebron voor veel filmmakers. The Hurt Locker vertelt het verhaal van een groep soldaten in Irak, die verantwoordelijk zijn voor het ontmantelen van bommen. Dit brengt natuurlijk meer dan genoeg spanning met zich mee, in een film die je constant op het puntje van je stoel doet zitten.

18. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Dr. Strangelove

Niet alle oorlogsfilms zijn serieuze drama’s of grote actiefilms. Dr. Strangelove is hier een voorbeeld van. De satirische film uit de jaren 60 probeerde politiek commentaar te geven op de ontwikkeling en het gebruik van kernbommen. Want wat gebeurt er als een doorgedraaide machthebber besluit om de wereld tot een einde te brengen met een grote kernoorlog?

17. The Killing Fields (1984)

Twee journalisten schrijven allebei over de burgeroorlog die in Cambodja woedt. De een is een Amerikaan, de ander een Cambodjaan. Wanneer een dictator aan de macht komt moet de Amerikaan vluchten, terwijl zijn goede vriend wordt opgesloten en dwangarbeid moet verrichten in een kamp. Ze maken er allebei een doel van om elkaar levend en wel terug te zien.

16. La vita è bella (1997)

Het leven in een concentratiekamp is verschrikkelijk, en er zijn meerder films die deze vreselijke tijden proberen te laten zien. La vita è bella, een Italiaanse film, draait om een gezin dat verscheurd wordt wanneer ze naar een concentratiekamp worden gebracht. De vader heeft maar één doel: zijn zoontje niet laten merken hoe vreselijk hun omstandigheden zijn, en er een spelletje van te maken.

15. Black hawk Down (2001)

Een kleine militaire missie kan uitdraaien op een groot bloedbad. Niets is zeker in tijden van oorlog, en dat laat deze film zien. Een Amerikaanse groep militairen vertrekt naar Somalië, met als doel om twee spionnen in het land uit te schakelen. Dat klinkt als een kleine operatie, maar helaas kwamen de soldaten meer verzet tegen dan ze vooraf gedacht hadden.

14. Glory (1989)

glory

Ook Amerika heeft een eigen burgeroorlog gekend, die in de negentiende eeuw plaatsvond. Noord tegen zuid ging de strijd met elkaar aan, in meerdere veldslagen die gedurende vier jaar plaatsvonden. Deze film vertelt een klein verhaal uit deze tijd, van de eerste groep zwarte soldaten die mee gingen vechten in de strijd. Ze waren een eigen bataillon, en waren betrokken wij de aanval op Fort Wager.

13. De langste dag (1962)

D-Day, waarop de Amerikaanse troepen voet aan het Franse land zetten tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt ook wel “the longest day” genoemd. De verfilming van deze historische dag is niet alleen maar fictie. De film is een soort docudrama, waarbij fictie en realiteit met elkaar worden afgewisseld. Het verhaal volgt de eerste 24 uur na de landing van de soldaten, en maakt naast goede acteurs ook gebruik van echte beelden die tijdens D-Day gemaakt zijn.

12. The Bridge on the River Kwai (1957)

kwai

De Japanners hebben tijdens de oorlog een grote hoeveelheid Britste krijgsgevangenen genomen. Deze gevangenen worden vervolgens gedwongen om een brug te bouwen, boven de Kwai rivier. De film laat zien hoe vreemd de verhoudingen tussen vijanden kunnen zijn tijdens een oorlog, want sommige gevangenen beginnen trots te krijgen in hun werk, en willen de brug graag koste wat het kost behouden. Zelfs wanneer de brug voor de vijand gebouwd is.

11. Der Untergang (2004)

untergang

Misschien ken je deze film door de vele parodieën die er zijn gemaakt van de scene waarin Adolf Hitler alles bij elkaar schreeuwt. Of misschien ken je deze film als een geweldige weergave van de laatste dagen uit het leven van Hitler. De dictator voelt langzaam maar zeker het einde van zijn leven naderen en de film geeft deze angst, stress en paniek ontzettend goed weer. De film is dus zeker meer dan alleen een leuke grap op het internet.

10. Hacksaw Ridge (2016)

Hij is een religieuze pacifist, en houdt toch zoveel van zijn land dat hij bereid is om het leger te dienen tijdens de Tweede Oorlog. Desmond Doss krijgt heel wat te verduren van zijn mede-soldaten, maar uiteindelijk mag hij zichzelf bewijzen tijdens een missie in Japan. De film vertelt het verhaal van een man die zijn idealen probeert te behouden, in een situatie waar ieder ander alleen maar probeert te overleven.

9. The Deer Hunter (1978)

The Deer Hunter

De oorlog in Vietnam heeft lange tijd een grote indruk gemaakt op de Amerikaanse bevolking. Deze filmt draait om het verhaal van drie jonge mannen die aan de oorlog deel moeten nemen. Ze vertrekken naar Vietnam, en worden al gauw gevangen genomen door de vijandige Vietcong. Daar begint de echte verschrikking pas, wanneer de drie vrienden gedwongen worden om Russisch roulette te spelen met elkaar.

8. Das Boot (1981)

/Das-Boot

Het leven op een onderzeeër is bijna een leven in een kleine gevangenis. Dat ervaart een groep Duitse Militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog de opdracht krijgt om zoveel mogelijk vijandige schepen te vernietigen op zee. Dit begint goed voor ze, maar na enige tijd lijkt het net alsof alle vijanden al vernietigd zijn. Dan beginnen de moeilijkheden, want de verveling en heimwee van de soldaten beginnen op te spelen, waardoor ze niet altijd even scherp meer zijn.

7. Paths of Glory (1957)

De loopgraven in de Eerste Wereldoorlog waren de meest intense plek om je als soldaat te bevinden. Het Franse leger probeert een nieuwe tactiek uit om de Duitse tegenstander uit te schakelen. De generaal geeft zijn soldaten de opdracht om een zelfmoordmissie uit te voeren, die uiteindelijk faalt. De krijgsraad is op de hoogte gebracht van de zelfmoordpoging, en wil de betrokken soldaten tot de dood veroordelen.

6. Platoon (1986)

Platoon

Tijdens de oorlog in Vietnam werden er vanuit Amerika ontzettend veel onervaren soldaten naar de jungle gestuurd. Deze jongemannen zagen de grootste gruwelen, en dat heeft een slecht effect op de soldaten. Deze film laat zien dat de oorlog onschuldige jongens in de grootste monsters kan laten veranderen, en is niet bang om de vreselijkste kanten van de oorlog te tonen.

5. Full Metal Jacket (1987)

Stanley Kubrick probeert alle kanten van de oorlog te belichten in zijn film over Vietnam. De oorlog begint namelijk niet pas wanneer de soldaten de strijd aangaan. Voor deze jongens is de trainingsperiode ook al een echte strijd, die soms simpelweg onmenselijk is. Het perspectief van deze militairen wordt gevolgd, en dan met name van één jonge soldaat die actief is als reporter tijdens zijn tijd in Vietnam.

4. The Pianist (2002)

 The Pianist

Een jonge pianist speelt een prachtig klassiek stuk op de radio in Polen. Tijdens zijn optreden wordt Warschau echter opgeschrikt door een bombardement. De film volgt het verdere leven van de pianist, die probeert te overleven in het bezette Polen. Zijn familie wordt vermoord, de Joden uit de stad worden gedeporteerd, en niets in zijn stad voelt meer veilig aan. De film laat vooral de mentale kracht van de verzetsstrijders uit deze tijd zien.

3. Schindler’s List (1993)

Schindler’s List

Het verhaal van Schindler is waargebeurd, en zijn fabriek is vandaag de dag nog steeds te bezoeken. Als eigenaar van een fabriek besloot hij om onderdak te bieden aan meer dan duizend Joden, om ze zo te redden van een vreselijk lot in de gaskamers. Steven Spielberg wilde de film zwart-wit maken, als een soort hommage aan de manier waarop films tientallen jaren geleden werden gemaakt. Het doel was om niet afhankelijk te zijn van techniek om mooie beelden te maken.

2. Apocalypse Now (1979)

Een oorlog is per definitie een chaotische situatie, waar het soms bijna onmogelijk voelt om alles te kunnen bevatten. Dat hebben de soldaten in Vietnam ook gemerkt, en deze chaos wordt duidelijk in Apocalypse Now. Wanneer je als militair de ene missie wilt uitvoeren, word je al gauw genoeg overvallen door een andere noodsituatie. Apocalypse Now is de ultieme film over de oorlog in Vietnam, en daarmee ook één van de beste oorlogsfilms die ooit gemaakt is.

1. Saving Private Ryan (1998)

Saving Private Ryan (1998)

Vier broers zijn allemaal betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Twee van hen deden mee aan D-Day, waarbij de geallieerden Normandië binnenstormden, maar wisten het niet te overleven. Broer nummer drie bevond zich in Japan, maar kwam hier ook aan zijn einde. De enige die overblijft is de vierde broer, maar is hij vermist geraakt tijdens zijn missie in Frankrijk. Er wordt alles aan gedaan om deze soldaat weer veilig thuis te krijgen. Met Tom Hanks in de hoofdrol en Steven Spielberg als regisseur, was deze film voorbestemd om een groot succes te worden. En dat is gelukt, want vandaag de dag wordt Saving Private Ryan als beste oorlogsfilm bestempeld, door filmliefhebbers over heel de wereld.

TIP: bekijk hier welke van deze oorlogsfilms op netflix te zien zijn.


Like it? Share with your friends!

11
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *