Top 12 Beste Films met Russell Crowe


0

Russell Crowe is bekend om zijn opvliegende gedrag. Een Hollywood badboy. Maar belangrijker, een steengoede acteur, met een Oscar op zijn nachtkastje (voor Gladiator of course) en twee nominaties (voor The Insider en A Beautiful Mind) Tijd om een lijstje te maken van de beste films van deze Nieuw-Zeelander of Australiër, wat is hij nu? En PS, wist je dat hij ook heeft meegespeeld in enkele afleveringen van de Australische serie Neighbours?

12. The Next Three Days (2010)

John (Crowe) en zijn gezin leiden een gelukkig leven. Tot zijn echtgenote (Elizabeth Banks) opgepakt wordt voor een moord die ze niet heeft gepleegd. John probeert ondertussen zijn leven op de rails te houden: hij blijft lesgeven, voedt zijn kind op en doet er alles aan om de onschuld van zijn vrouw te bewijzen. Maar dan wordt haar laatste beroep afgewezen. En Lara dreigt zichzelf te vermoorden. Er rest slechts één oplossing: haar te bevrijden uit de gevangenis. Deze film is eigenlijk een remake van de Franse film Pour Elle, maar minstens even goed en dus de moeite om naar te kijken.

11. Robin Hood (2010)

De zoveelste verfilming van het klassiek verhaal van Robin Hood, die in het leger van Koning Richard tegen de Fransen vecht. In Nottingham is het tijd om orde op zaken te stellen tegen een tirannieke schout. Maar Robin Hood wordt er ook verliefd op Lady Marion (Cate Blanchett). Om haar en de stedelingen te redden stelt hij een groepje vechters aan, die samen de rijken van de stad gaan aanvallen, om hun rijkdom te herverdelen onder de armen. En Marian, die Robin Hood eerst niet echt vertrouwde, wordt natuurlijk hevig verliefd op haar held.

10. Noah (2014)

Het Bijbelse verhaal van de Ark van Noach kennen we allemaal. In deze film maken we kennis met een ‘slechte’ wereld, wreed, zonder gewassen, vol krijgsheren en gewelddadige troepen. Noah (Crowe) is het goede element, een strijder, magiër en genezer. De man wil maar één ding, en dat is vrede voor zichzelf en voor zijn gezin. Hij heeft visioenen over een vloed, die het leven zal vernietigen. Maar hij heeft nog één kans om dat te voorkomen. We zien Emma Watson als zijn (geadopteerde) dochter, die hem vergezeld tijdens zijn epische tochten.

9. American Gangster (2007)

Frank Lucas (Denzel Washington) heeft zijn zaakjes netjes op orde. Tijdens de Vietnamoorlog gebruikt hij de aanwezigheid van het Amerikaans leger om zijn drugs zeer professioneel en goedkoop uit Azië te smokkelen. Rechtstreeks, zonder tussenpersonen. Hij gebruikt daarvoor de doodskisten van de overleden Amerikaanse soldaten. Maar dat krijgt agent Roberts (gespeeld door Crowe) in het oog. Een andere agent, Trupo, ook, maar die ziet er vooral voor zichzelf er heel wat voordelen in.

8. The Insider (1999)

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar op sommige punten toch een beetje gedramatiseerd. Wanneer Jeff wordt ontslagen door zijn werkgever, een tabaksfabrikant, ruikt producer Lowell een verhaal. Na wat druk besluit Jeff het hele verhaal te brengen. Maar hij wordt sterk onder druk gezet door zijn ex-werkgever. Die voegt namelijk drugs toe aan de sigaretten, om deze zo extra verslavend te maken.

7. 3:10 to Yuma (2007)

In deze remake is de arme rancher Dan Evans (Christian Bale) samen met zijn zoons getuige van een gewelddadige overval op een postkoets. Die bevat de salarissen voor de medewerkers van de Railroads. Ben Wade (Crowe) leidt de overval maar wordt gearresteerd. Voor $200 gaat Dan Wade begeleiden naar Contention, alwaar de misdadiger om drie voor tien de trein moet nemen naar de gevangenis in Yuma. De reis is echter een kat en muisspel tussen Dan en Wade.

6. The Nice Guys (2016)

In het Los Angeles van de jaren 1970 moeten de gefaalde privé-detective Holland March (Ryan Gosling) en huurling Jackson Healy (Russell Crowe) samen op zoek naar een vermist meisje (Margaret Qualley). Tegelijk zoeken ze ook de moordenaar van een pornoster. De twee zaken blijken gauw niet zo verschillend als eerst gedacht. Zij behoren tot een complot dat ons tweetal tot in de hoogste machtskringen leidt. The Nice Guys is een komische mysterie-thriller van Shane Black, die ook zelf het scenario schreef, samen met Anthony Bagarozzi. Naast Russell Crowe en Ryan Gosling zien we ook nog Angourice Rice, Matt Bomer, Margaret Qualley, Keith David en Kim Basinger. Dat maakt van deze film meteen ook de eerste ontmoeting tussen Crowe en Basinger sinds L.A. Confidential (1997).

5. Cinderella Man (2005)

Crowe kan zonder problemen zeer getormenteerde figuren aan. Zo ook in deze film. Hier is hij de volksheld Jim Braddock, een bokser die fin-de-carrière is. Hij moet stoppen na verschillende verliezen. Maar de Grote Depressie breekt aan, en Jim moet allerlei baantjes aannemen om te kunnen overleven. Hij blijft echter dromen van de boksring. En dan doet er zich een opportuniteit voor die hij niet kan laten gaan.

4. L.A. Confidential (1997)

In de jaren ’50 proberen drie politiemannen na een schietincident in een restaurant de waarheid te vinden in een corrupt politiekorps. Crowe is Agent Wendell ‘Bud’ White, een politieman met zijn eigen regels, die ook nog eens een probleem heeft om zijn woede onder controle te houden. Mooie line-up trouwens, met Crowe, Kevin Spacey, Guy Pearce en Kim Basinger.

3. Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

Deze film vertelt het verhaal van de strijd tussen de zeemachten, in de tijd na Napoleon. Jack (Crowe) is kapitein op de HMS Surprise. Maar dan wordt hij onverwacht aangevallen aan de kust van Zuid-Amerika door een stevig geëquipeerd oorlogsschip. Zijn schip raakt zwaar gehavend, maar hij weigert zich hierbij neer te leggen. Hij besluit naar zijn aanvaller op zoek te gaan. Maar bestaat deze wel echt?

2. A Beautiful mind (2001)

In deze film is Crowe een superslimme wiskundige, die op het punt staat internationaal door te breken. John Nash is echter ook schizofreen. Maar dan geraakt hij betrokken bij een samenzwering. Van het Pentagon moet hij gecodeerde berichten van de vijand ontcijferen. Tot ieders verbazing lukt hem dat. Hij vindt het echter doodsaai. Tot hij op een andere opdracht wordt gezet: patronen herkennen in tijdschriften en kranten, om zo de Sovjet Unie te dwarsbomen. Hij begint geheimagenten rond zich te zien. Maar bestaan die wel echt?

1. Gladiator (2000)

Op nummer één. Voor deze rol won hij dan ook meer dan verdiend een Oscar. Hij speelt zijn rol als Romeinse generaal Maximus geniaal. In het verhaal wordt hij ter dood veroordeeld door de slechte troonopvolger Marcus Arelius. Hij kan ontsnappen, maar vrouw en kind worden vermoord. Dan wordt hij door slavenhandelaren doorverkocht aan de gladiatorenmeester. Hij moet gaan vechten in het Colosseum in Rome. En stilletjes aan ziet hij een kans om zich te wreken op de keizer.


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *