15 Grappigste Parodie Films (Spoofs)


-1

Een lui avondje met vrienden voor de boeg? Neem een biertje, zet een bakje chips klaar en leg je languit op de bank. Tijd voor een spoof, oftewel een parodie. Wij zetten de 15 beste voor je op een rij. Enjoy!

15. Repossessed (1990)

Repossessed

Een parodie op de horrorfilm The Exorcist. Leuk is dat Linda Blair die in het origineel het bezeten meisje speelt haar rol opnieuw vertolkt, ze is ‘repossessed’. Ze is huismama in deze film, die plots alleen nog vloekt en braakt. Haar demon is teruggekeerd. Leslie Nielsen gaat haar als duivelsuitdrijver helpen. Hij denkt er een bijzonder rendabel zaakje van te maken door dit proces live uit te zenden op de commerciële tv.

14. Loaded Weapon 1 (1993)

loaded weapon

Grapjassen Samuel L. Jackson en Emilio Estevez spelen de hoofdrol. Wanneer zijn partner wordt vermoord (gespeeld door Whoopi Goldberg), moet Samuel L. Jackson, of Wes Luger, de zaak oplossen. Hij moet hiervoor wel samenwerken met Emilio Estevez, een ex-verslaafde agent. Het spoor leidt naar de voormalige baas van Luger. Een parodie op buddycops, en dan vooral de Lethal Weapon reeks.

13. Spy Hard (1996)

Spy Hard

Leslie Nielsen komt het vaakst voor in deze lijst van parodies. Hij is er dan ook zeer geschikt voor. In Spy hard speelt hij geheim agent Dick Steele die moet voorkomen dat een zekere generaal Rancor de wereld vernietigt met een speciale raket. Gelukkig mist de generaal daarvoor een essentieel element. Een chip. Steele werkt ondertussen zonder dat hij het weet met een (knappe natuurlijk) KGB agente Veronique. Eind goed al goed in deze film: de stouterik wordt aan zijn raket gebonden en de ruimte in geschoten. Een parodie op spionnen films, en dan vooral de James Bond films.

12. History of the World: Part I (1981)

History of the World Part I

Mel Brooks heeft een abonnement op spoofs. Ook in deze film zat hij op de regisseursstoel en speelt een grote rol. Er wordt in deze film gelachen met verschillende belangrijke momenten van de mensheid, zoals de Romeinse tijd en de Franse Revolutie.

11. Fatal Instinct (1993)

fatal instinct

Actie, actie, kolder en actie. Twee rechercheurs, Decker en Gates, maken jacht op een seriemoordenaar. Het gaat mis wanneer blijkt dat het spoor leidt naar de broer van Gates. Die werd al eens opgesloten door Decker. Een parodie op de erotische thrillers die populair waren in de jaren’90 zoals Fatal Attraction en Basic Instinct.

10. Not another Teen Movie (2001)

Not another Teen Movie

De titel suggereert het al: dit is een parodie op tienerfilms. Die leven hun typische leven in hun highschool. Janey hoort er niet bij: haar bril klopt niet, haar haar is niet ok en haar kleding is al helemaal niet van de juiste tijd. Dan neemt popular guy Jake de uitdaging aan om van haar een prom-queen te maken. En ze worden nog wel verliefd zeker! We zien het obligate bloot, de knappe maar hatelijke beauty en American football natuurlijk.

9. Hot Shots! (1991)

Hot Shots!

Toen Charlie Sheen nog een hotshot was. Deze film dateert al van even geleden dus. Sheen speelt Topper Harley (een naam die je toch nooit vergeet), een Amerikaanse piloot die na een vliegtuigongeval bij de indianen gaat wonen. Dan breekt de oorlog uit in Irak. Topper wordt gevraagd om een fabriek van Sadam Hoessein te bombarderen. Top Gun was zeker één van de inspiratiebronnen voor deze film. Er zou ook nog een Part Deux volgen, een parodie op de Rambo films.

8. Galaxy Quest (1999)

Galaxy Quest

Een ander subgenre is dit: een parodie op de sciencefiction fims en series type Star Trek. De acteurs van de 20 jaar oude maar mega-populaire tv-serie Galaxy Quest worden nog steeds gevraagd om in het openbaar te verschijnen. De commandant denkt uitgenodigd te zijn door een groepje verklede fans, maar het blijken echte aliens te zijn. Het duurt even voordat hij dat beseft en voordat hij het weet zit hij samen met zijn mede-acteurs in een echte ruimteoorlog.

7. The Kentucky Fried Movie (1977)

The Kentucky Fried Movie

Alweer een serieuze grootmoeder. Geen doorlopend verhaal, maar sketches, aankondigingen, fictieve nieuwsuitzendingen en reclamespots en parodieën op tv-series en filmtrailers. Centraal in de film: een parodie op kungfu-films. Enig in zijn genre, deze film.

6. Austin Powers: International Man of Mystery (1997)

Austin Powers International Man of Mystery

Mike Myers aka geheim agent Austin Powers laat zich invriezen voor het geval dat zijn grootste vijand ooit weer opduikt. Dat gebeurt natuurlijk, dertig jaar later. En Dr. Evil laat niet met zich spotten: hij bedreigt de wereld met een nucleair wapen. Austin moet al zijn troeven uitspelen. Zijn onderbroek is legendarisch.

5 Spaceballs (1987)

Spaceballs

Deze ‘golden oldie’, geregisseerd door Mel Brooks, parodieert sciencefiction films. Op de planeet Spaceball is de lucht zo vervuild, dat de bewoners lucht moeten stelen van andere planeten. Met hun ruimteschip (Spaceball One) gaan ze op veroveringstocht. Bill Pullman, John Candy en Rick Moranis zitten in de hoofdrollen.

4. Robin Hood – Men in Tights (1993)

Robin Hood - Men in Tights

Mannen in een kousenbroek of maillot: een reden om deze film te zien. Ook hier zat Mel Brooks in de regiestoel. De film is een parodie op het Robin Hood verhaal. Dus verwacht grapjes in kastelen, dansende ridders, een alternatieve versie van een bubbelbad, mannen die van hun paard vallen en een sensuele Marian met kuisheidsgordel.

3. The Naked Gun: From The Files of Police Squad! (1988)

The Naked Gun From The Files of Police Squad!

De eerste Naked Gun uit een reeks van drie. Parodie op de serie Police Squad. De films waren echter vele malen populairder. Frank Debrin (Leslie Nielsen) kennen we allemaal. Hij neemt het over van Nordberg (O.J. Simpson), die neergeschoten is. Frank ontdekt een complot om de Koningin van Engeland te vermoorden. Ongelofelijk hoe de domste politieman van de aarde toch politiewerk mag blijven doen!

2. Scary Movie (2000)

Scary Movie

De eerste film uit een reeks van maar liefst vijf! Parodieërt de horrorfilms uit de jaren 90 zoals Scream en The Matrix. Zes vrienden worden achterna gezeten door een gemaskerde seriemoordenaar. Die heeft eerst Carmen Electra (in de film heet ze Drew Decker) vakkundig naar de hemel geholpen, en hoopt dat nu via wrede spelletjes en veel kennis van horrorfilms, dat een aantal keer te herhalen. Lachen geblazen.

1. Airplane! (1980)

Airplane

Wij vinden deze golden oldie het toppertje van deze reeks. Het is een parodie op de altijd populaire rampenfilms. De bemanning van een vliegtuig is out, het lot van de passagiers komt in handen te liggen van een echt kolderfiguur. Dat is een ex-oorlogspiloot (gespeeld door Robert Hays, hij blijkt een echte gek te zijn. Ook Leslie Nielsen schittert in deze film als Dr. Barry Rumack.


Like it? Share with your friends!

-1
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *