6 Films Verglijkbaar met The Hunger Games


0

Fan van de Hunger Games? De populaire boekenreeks van Suzanne Collins zorgde voor een opleving in de dystopische literatuur: een (denkbeeldige) samenleving met louter negatieve eigenschappen waarin men beslist niet zou willen leven. Een dystopie is daarmee het tegenovergestelde van een utopie, dat juist een bijzonder positieve samenleving voorspelt. Net als bij de boeken waren de Hunger Games films ook een groot succes en konden films met een vergelijkbaar thema dan ook niet uitblijven. Als je een avondje niets te doen hebt en een filmpje wil meepikken, dan kan je je laten inspireren door ons lijstje films als de Huger Games.

6. I Am Number Four (2011)

I Am Number Four

John Smith (gespeeld door Alex Pettyfer) woont met een beschermer in het kleine dorp Paradise in Ohio. Hij verbergt zijn identiteit. John was namelijk een kind toen zijn planeet werd verwoest door de Mogadoren. Negen kinderen konden toen ontsnappen. Nadat nummer één, twee, en drie vermoord zijn, weet John dat hij de volgende is. Hij leert zijn buitenaardse krachten gebruiken, vindt nummer zes en besluiten gaan samen op zoek te gaan naar de andere overlevenden.

5. Ender’s Game (2013)

Ender’s Game

Ender Wiggin (gespeeld door Asa Butterfield) blijkt een bijzonder intelligent kind te zijn. Hij wordt naar the Battle School gestuurd, een soort militaire academie, die de beste kinderen opleidt tot soldaat. Die moeten paraat staan, mochten de aliens of Formics opnieuw aanvallen. De laatste aanval dateeert van zeventig jaar geleden, de mensheid werd daarbij bijna uitgeroeid. Ender mag in the Battle School samen met de andere kadetten oefenen op simulatiegames en gesimuleerde aanvallen. In één van die games ontdekt hij Formics.

4. The Host (2013)

The Host

De getalenteerde actrice Saoirse Ronan speelt in deze film Melanie Stryder. Die leeft in een wereld die is overgenomen door buitenaardse wezens, de ‘Souls’. Die nemen een menselijk gastlichaam over en brengen vrede in de wereld. Melanie probeert te ontsnappen, maar wordt uiteindelijk toch overgenomen door een Soul. Haar nieuwe ziel probeert in haar herinneringen te kijken om zo uit te vinden waar haar familie zich bevindt. Die is namelijk met een groep mensen die nog niet zijn overgenomen, gevlucht.

3. The Giver (2014)

The Giver

Brenton Thwaites, aka Jonas in deze film, wordt als jonge kerel uitgekozen als ‘ontvanger van herinneringen’. Beetje vreemd, ware het niet dat hij in een perfecte wereld leeft, waar iedereen altijd happy is. Jonas gaat in de leer bij The Giver (gespeeld door Jeff Bridges) en leert verdriet, pijn, oorlog en alle minder leuke dingen uit de the real world kennen. Hij beseft dat zijn leefwereld niet echt is. Dat inzicht heeft invloed op de keuzes die hij in zijn eigen leven moet maken. Hij ontsnapt uit zijn gemeenschap. Ook Meryl Streep, Katie Holmes en Taylor Swift spelen een rolletje in deze film.

2.The Maze Runner (2014)

The Maze Runner

Onze hoofdrolspeler Thomas (Dylan O’Brien) wordt wakker in een lift. Hij heeft geen idee hoe hij daar gekomen is. De lift brengt hem naar The Glade, een wereld omringd door grijze muren. Daar leven een groep jongens in een afgesloten wereld. Samen proberen ze overdag een uitweg te vinden via het steeds veranderende doolhof, vol met Grievers, wiens steken dodelijk zijn. Dan slaagt Thomas erin een Griever te doden. Uiteindelijk weten de jongens te ontsnappen en komen ze te weten waar en waarom ze al die tijd in die aparte wereld hebben doorgebracht.

1. Divergent (2014)

Divergent (2

Het meest op de Hunger Games lijken toch wel de Divergent films. In dit verhaal is de samenleving opgedeeld in vijf verschillende groepen: oprechtheid, onverschrokkenheid, eruditie, vriendschap en zelfverloochening. Wie niet bij een groep hoort, is een paria zonder status of privileges. De hoofdrolspeelster Beatrice (Shailene Woodley) is geboren in de groep zelfverloochening. Die leveren de regeringsfunctionarissen af. Wanneer ze 16 wordt, moet ze een keuze maken bij welke fractie ze wil horen. Ze doet haar psychologische test en blijkt ‘divergent’, namelijk eigenschappen te hebben van verschillende groepen. Ze krijgt de raad dit geheim te houden, want deze profielen worden als gevaar gezien voor de gevestigde orde omdat ze onafhankelijk kunnen denken. De volgende dag kiest Beatrice haar groep, de onverschrokkenheid. Tijdens haar introductieperiode wordt ze genadeloos hard getest. Dan blijkt dat haar fractie, samen met Eruditie, de regerende groep wil afzetten.


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *