Top 15 Beste Meryl Streep Films


-4

Meryl Streep wordt door velen gezien als de beste actrice van de afgelopen dertig jaar. Tijdens haar lange filmcarrière is ze maar liefst 322 keer genomineerd voor een filmprijs, waarvan negentien keer voor een Academy Award (Oscars), een record (de nummer twee, Katharine Hepburn, heeft zelfs ‘maar’ 12 nominaties). Ze won uiteindelijk drie keer een Oscar, de eerste keer in 1979 voor een ondersteunende rol en daarna in 1983 en 2011 voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Volgens ons zijn dit de beste vijftien films met Meryl Streep.

15. Death becomes her (1992)

death-becomes-her

Omdat de meeste films waar Meryl Streep in speelt vrij serieus zijn, beginnen we deze lijst met een komedie uit 1992 van Robert Zemeckis (onder andere bekend van de Back to the Future trilogie). Het is niet de beste film uit deze lijst, maar wel een luchtig en vermakelijk uitstapje. Helen Sharp (Goldie Hawn) en Madeline Ashton (Meryl Streep) zijn twee eeuwige aartsvijanden, die strijden om gunst van plastisch chirurg Ernest Menville (Bruce Willis). Ze gaan zo ver in hun rivaliteit dat ze er alles aan willen doen om de ander voor te blijven, tot moord aan toe.

14. Postcards From The Edge (1990)

postcards-from-the-edge

Meryl Streep speelt in deze film van regiseur Mike Nichols de actrice Suzanne Vale. Zij wordt na een bezoek aan afkickkliniek gedwongen om te gaan wonen bij haar zwaar drinkende moeder (gespeeld door Shirley MacLaine). Streep werd in 1991 voor haar rol in deze film genomineerd voor een Oscar als beste vrouwelijke actrice. Die prijs ging dat jaar naar Kathy Bates, voor haar rol in Misery.

13. Out Of Africa (1985)

out-of-africa

In deze door Sydney Polack geregisseerde romantische dramafilm speelt Streep een Deense plantage-eigenaresse in het Kenia aan het begin van de twintigste eeuw. Ze is getrouwd, maar valt voor de charmes van grootwildjager Robert Redford. Ook voor deze film kreeg Meryl Streep een Oscarnominatie. Out of Africa won maar liefst zeven keer een Oscar, onder meer voor beste film en beste regisseur, maar niet voor beste vrouwelijke hoofdrol.

12. Doubt (2008)

doubt

Ook in 2009 greep Meryl Streep bij de Oscars mis voor haar rol in Doubt (die eer ging naar Kate Winslet voor haar optreden in The Reader). Doubt speelt zich af in een streng-christelijke school in The Bronx. Een charismatische priester (Philip Seymour Hoffman) probeert om de strenge gewoontes op de school wat te verlichten, maar die worden streng bewaakt door zuster Aloysius Beauvier (gespeeld door Streep), die gelooft in de kracht van angst om discipline te bewaken. Door hun strijd dreigt uiteindelijk de hele gemeenschap uit elkaar vallen.

11. The Bridges of Madison County (1995)

bridges-of-madison-county

Dit door Clint Eastwoord geregisseerde romantische drama uit 1985 speelt zich af in 1965 af in de staat Illionois. De getrouwde boerin Francesca Johnson (Streep) wordt heimelijk verliefd op passant Robert Kindcaid (Eastwood) die de weg wil weten naar de Roseman Brug. Voor haar rol in The Bridges of Madison County werd Meryl Streep genomineerd voor een Oscar als beste hoofdrolspeelster.

10. The Hours (2002)

the-hours

Deze film gaat over effect dat het boek “Mrs. Dalloway” heeft op drie generaties vrouwen, die allemaal te maken hebben gehad met zelfmoord in hun leven. Naast Meryl Streep spelen in deze film ook Julianne Moore en Nicole Kidman, waarvan de laatste een Oscar voor beste vrouwelijke hoordrol won.

9. Defending Your Life (1991)

defending-your-life

Deze aparte mix van fantasy, komedie en drama gaat over een yuppie die omkomt bij een auto-ongeluk en in het hiernamaals naar Judgment City gaat, dat een wachtkamer is voor het leven na de dood. Daar moet hij aantonen dat hij succesvol zijn angsten heeft overwonnen en wordt hij verliefd op Julia (Meryl Streep), die de enige andere jonge persoon in de stad blijkt te zijn.

8. Adaptation (2002)

adaptation

Adaptation is een idiote film, maar dat mag geen verrassing heten als je weet dat het scenario afkomstig is van Charlie Kaufmann, die nog absurdere films als Being John Malkovich op zijn naam heeft staan. De film draait om de problemen die schrijver Kaufmann (gespeeld door Nicolas Cage) heeft om het boek “De Orchideeëndief ” van Susan Orlean geschikt te maken voor verfilming. Het grootste euvel is dat het boek feitelijk alleen maar over… orchideeën gaat. De film won in 2003 één Oscar (voor beste mannelijke bijrol). Meryl Streep werd voor haar rol als schrijfster Susan Orlean ook genomineerd voor een Acadamy Award.

7. Manhattan (1979)

manhattan

Meryl Streep speelt in deze oudere film (op IMDB gewaardeerd met een 8,0) Jill Davis, de wraakzuchtige lesbische ex-vrouw van schrijver Isaac Davis (Woody Allen) die een boekje over haar voormalige man wilt open doen. Als altijd in zijn eigen films speelt regisseur Allen in deze tragikomische film de underdog.

6. Sophie’s Choice (1982)

sophies-choice

Voor haar aangrijpende rol in deze op de roman van William Styron gebaseerde film won Meryl Streep haar tweede Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol. Sophie heeft een concentratiekamp overleefd, maar haar verleden dreigt haar geluk na de oorlog in de weg te staan.

5. The Iron Lady (2011)

the-iron-lady

Zelden zal Margaret Thatcher, de IJzeren Dame uit de jaren 1980, zo treffend zijn neergezet als in deze film uit 2011. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Meryl Streep een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol kreeg, de derde in haar lange carrière. Ondanks de voortreffelijke acteerprestaties van Streep wordt de film zelf met een 6,4 matig gewaardeerd op IMDB.

4. The Devil Wears Prada (2006)

the-devil-wears-prada

Miranda Priestly (Meryl Streep) zwaait de scepter over modemagazine Runaway en lijkt rechtstreeks uit de hel lijkt te komen. Dat wordt nieuwkomer Andy Sachs (Anne Hathaway) wel duidelijk als ze haar droom om bij Runaway te werken langzamerhand in een nachtmerrie ziet veranderen. Dit op ware gebeurtenissen gebaseerde comedydrama uit 2006 krijgt op IMDB een 6,8. De Oscar voor beste actrice ging bij deze film voorbij aan Meryl Streep.

3. The French Lieutenant’s Woman (1981)

the-french-lieutenants-woman

In dit drama uit 1981 speelt Meryl Streep met Jeremy Irons de hoofdrol als een stel acteurs dat zowel in de film als daarbuiten verliefd op elkaar wordt. Voor haar rol werd Streep voor het eerst voor een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol genomineerd, maar moest nog een jaar wachten.

2. Kramer vs. Kramer (1979)

kramer-vs-kramer

Kramer vs. Kramer gaat over de echtscheiding tussen carrièreman Ted en zijn vrouw Joanna Kramer, waarbij de zeggenschap over hun zoon Billy de tragische inzet wordt. Voor deze film ontving Meryl Streep haar allereerste Oscar, en wel voor beste vrouwelijke bijrol. De film kreeg in totaal vijf Oscars, onder meer voor beste mannelijke hoofdrol (Dustin Hoffman) en beste film.

1. The Deer Hunter (1978)

deer-hunter

Deze film die vijf Oscars won, betekende de definitieve doorbraak voor Meryl Streep als actrice. Ze werd voor de beste vrouwelijke bijrol voor het eerst genomineerd voor een Oscar. The Deer Hunter staat met een 8,2 bij de 200 best gewaardeerde films aller tijden. Grote andere namen als Robert de Niro en Christopher Walken spelen mee in deze diepgaande analyse van de impact van de Vietnamoorlog op het leven in een klein industrieel stadje in town in Pennsylvania.


Like it? Share with your friends!

-4
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *