Top 10 Bijbelse Films


4

De Bijbel en het christendom zijn een grote inspiratiebron voor filmmakers uit allerlei verschillende generaties. Dat is niet vreemd, want de Bijbel is gevuld met mooie boodschappen, spannende verhalen en morele lessen. Deze dingen zijn normaal gesproken altijd al ingrediënten geweest voor een goede film. Daarom gebruiken filmmakers dit heilige boek om een spannende film met een religieus tintje te maken. Wil je weten welke de beste zijn? Dit is de top 10 Bijbelse films.

10. The Robe (1953)

Het waren de Romeinen die verantwoordelijk waren voor de kruisiging van Jezus. Deze kant van het verhaal is niet een van de populairste onderwerpen voor filmmakers, maar regisseur Henry Koster besloot om dit perspectief wel te verfilmen. Toevallig is dit ook de eerste film die in het extra brede CinemaScope werd gefilmd. Een uitvinding die erg modern was in 1953.

9. The Last Temptation of Christ (1988)

Jezus wordt vaak uitgebeeld als een man die volledig achter zijn geloof en boodschap staat. Het was dan ook nogal controversieel toen regisseur Martin Scorsese besloot om Jezus te laten zien als een man die worstelde met allerlei emoties. Angst, depressie, twijfel en lust komen allemaal voorbij in deze film die door filmcritici heel goed ontvangen werd.

8. The Greatest Story Ever Told (1960)

Wanneer je wilt weten wat het hele levensverhaal van Jezus is, dan kun je het beste deze film kijken. The Greatest Story ever Told vertelt het verhaal van het begin tot eind: van de geboorte van Jezus tot zijn herrijzenis. Met een gigantische cast voelt deze film ongekend groot aan.

7. Ben Hur (1959)

Deze keer vertelt een Bijbelse film niet het verhaal van Jezus. De Joodse prins Ben Hur wordt een Romeinse slaaf en probeert hier aan te ontsnappen. Wat deze film zo iconisch heeft gemaakt, is de scène met de race die Andrew Marton geweldig in beeld heeft gebracht. Veel mensen beschouwen dit nog steeds als een van de beste scènes aller tijden.

6. The Bible in the Beginning (1966)

Regisseur John Huston wilde met deze film de eerste 22 scènes van Genesis verfilmen. Het resultaat is een epische film die voornamelijk bekend staat om de humoristische vertolking van het verhaal over de Ark van Noah. De relatie die deze Noah met alle dieren heeft, is op zijn minst opvallend.

5. The King of Kings (1961)

Weer kiest een regisseur voor een verfilming die het verhaal van Jezus vanuit een ander perspectief vertelt. Deze keer worden vooral Judas en Barrabas als de twee hoofdpersonages aangewezen. Dat is opvallend, want in veel films komt Barrabas zelfs nauwelijks voor. De vriendschap tussen hem en Judas speelt een belangrijke rol in het verhaal van Jezus, en wordt in deze film dus op een hele interessante manier in de kijker gezet.

4. The 10 Commandments (1956)

Cecil DeMille maakte al eens eerder een film over de tien geboden, maar deze eerdere film werd gemaakt in de tijd van de stomme film. Later, toen films daadwerkelijk dialogen kregen, besloot de regisseur om het over te doen. De film vertelt het verhaal over Mozes en hoe hij de inwoners van Israël bevrijdde. The 10 Commandments was een grandioos succes. De film bracht een recordbedrag binnen en de makers ontvingen meerdere Oscarnominaties.

3. The Prince of Egypt (1988)

Ja, zelfs animatiefilms kunnen interessante verfilmingen zijn van Bijbelse verhalen. The Prince of Egypt is een film van Dreamworks en vertelt het hele levensverhaal van Mozes. Zijn reis wordt gevolgd vanaf het moment dat hij als baby in een mandje wordt gelegd. Wat deze film zo bijzonder maakt, is dat het belangrijke religieuze verhalen vertelt op een manier die ook voor kinderen leuk is. Zo leren zij over het verhaal van Mozes op een unieke manier.

2. The Life of Brian (1979)

Niet iedere Bijbelse film hoeft even serieus te zijn. Daar dachten de mannen van Monty Python precies hetzelfde over, want zij namen veel religieuze verhalen op de hak met The Life of Brian. Het verhaal gaat over Brian, een man die al zijn hele leven verward wordt met Jezus. Hoe komt dat? Hij was de buurman van Jezus en is bovendien in dezelfde nacht geboren. De satirische humor van Monty Python werd niet door alle gelovigen gewaardeerd, maar wie wel graag lacht zal deze film met veel plezier kijken.

1. Passion of the Christ (2004)

Het zal niemand verbazen dat deze film op nummer 1 staat. Het is een van de meest moderne Bijbelse films en staat bekend om de rauwe manier waarop het lijdensverhaal van Jezus wordt verteld. De laatste twaalf uur van zijn leven worden gevolgd, waarbij geen enkel bloederig detail gespaard wordt. De film werd geregisseerd en geproduceerd door acteur Mel Gibson, maar is niet Amerikaans. Er wordt daarentegen een combinatie van Aramees, Latijn en Hebreeuws gesproken.


Like it? Share with your friends!

4
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

One Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. I want to tell you that the film Ben Hur is a tail about the Christ ( Jezus)
  I come from a socialist family, I wonderd why I saw the film Ben Hur already 5 times in my life (?) I thouged it was for the horseraces.
  The 6xt time I discovered it, because I wanted to know the real reason.
  The film started and right in the begining of the film you see the tekst:
  ‘This is a tale of the Christ.’
  So please stop talking for once only about ‘The Horsraces, in The Film Ben Hur!’