Top 10 Franse films op Netflix (2017)

De Franse film staat traditioneel bekend als elegant en verfijnd, mogelijk zelfs ietwat elitair. In het afgelopen decennium heeft het land waar jaarlijks het prestigieuze Filmfestival van Cannes wordt georganiseerd echter ook de nodige rauwe misdaadfilms en toegankelijke comedy-drama’s voortgebracht. Natuurlijk staan niet alles Franse films op Netflix, maar er staan wel een aantal hele leuke op. Wij zetten de beste tien voor je op een rij.

Zoals je waarschijnlijk weet verandert het aanbod van Netflix constant. Deze lijst is samengesteld in mei 2017, het zou dus kunnen dat er titels zijn verwijderd. Laat het ons weten bij de reacties!

10. Bienvenue à Marly-Gomont (2016)

Seyolo Zantoko is de huisarts van het kleine Franse stadje Marly-Gomont, maar ook de enige inwoner met een Afrikaanse afkomst. Seyolo, zijn vrouw en twee kinderen moeten de nodige obstakels overwinnen voordat ze geaccepteerd worden door de inwoners van het stadje. Bienvenue à Marly-Gomont (‘Welkom in Marly-Gomont’) is een comedy-drama, losjes gebaseerd op de levens van de Afrikaans-Franse muzikant Kamini en diens vader.

9. Dealer (2014)

Dan, een dertiger met een lang verleden als kleine drugsdealer, wil het criminele pad definitief achter zich laten en samen met zijn dochter in Australië een nieuw leven opbouwen. Net als zijn besluit definitief vast lijkt te staan, krijgt hij een gigantisch drugsvoorstel. Met tegenzin accepteert Dan het aanbod en voor hij er erg in heeft, raakt hij verwikkeld in een neerwaartse spiraal van geweld, verraad en zware criminaliteit.

8. Crime d’Amour (2010)

De voor een grote multinational werkzame Isabelle is jong en ambitieus, maar haar carrière wordt tegengehouden door haar baas Christine die graag de eer van Isabelles werk opstrijkt. Isabelle besluit om achter de rug van Christine om een project aan het hoofdkantoor in New York te presenteren. De Amerikanen reageren enthousiast en Isabelle krijgt de promotie waar ook Christine op aasde. Christine zint op wraak.

7. Le Voyage au Groenland (2016)

Thomas vertrekt samen met zijn gelijknamige vriend naar Kullorsuaq, een stadje in Groenland, om daar zijn vader te bezoeken. Dan ontmoeten de twee een eskimogemeenschap die relatief geïsoleerd van de rest van de wereld leeft. Le Voyage au Groenland (‘De reis naar Groenland’) is een comedy-drama met bitterzoete humor die zich afspeelt in bijzondere winterlandschappen.

6. Divines (2016)

Een “Netflix original”. Dounia en Maimouna zijn twee tienermeisjes uit de buitenwijken van Parijs die slechts één droom hebben: snel rijk worden. Via hun schoolvriendin Rebecca belanden de twee in de drugshandel. Oorspronkelijk doen zij het hier goed, maar het gaat al snel mis. Divines (‘Goddelijken’) is een dramafilm die die met tal van prijzen is bekroond, waaronder de prestigieuze Caméra d’Or van het Cannes Film Festival van 2016.

5. Les Secret des Banquises (2016)

Christophine is een verlegen promovendus die heimelijk verliefd is op haar professor Quignard. Quignard lijkt echter enkel geïnteresseerd te zijn in zijn onderzoek naar een door pinguïns geproduceerd eiwit dat bij mensen mogelijk tot immuniteit tegen elke ziekte leidt. In een wanhoopspoging om de aandacht van haar professor te winnen, geeft Christophine zich op als proefpersoon voor zijn onderzoek.

4. Des Vents Contraires (2011)

De schrijver Paul dacht gelukkig getrouwd te zijn met zijn vrouw Sarah wanneer zij plots, zonder enige uitleg, uit zijn leven en dat van hun twee kinderen verdwijnt. Na een jaar vruchteloos naar Sarah te hebben gezocht, besluit Paul om met zijn kinderen terug te keren naar het dorp waar hij opgroeide. Hier probeert hij zijn leven weer op te bouwen, terwijl hij nog steeds in ongewis is over wat er met zijn vrouw is gebeurd.

3. Un Prophète (2009)

De negentienjarige Malik heeft al een lang strafblad wanneer hij een agent aanvalt en tot zes jaar gevangenisstraf wordt veroordeeld. Zijn plan is om de straf deze keer in vrede en zonder incidenten uit te zitten, maar in een gevangenis met corrupt personeel waarin de Corsicaanse maffia regeert, blijkt dit onmogelijk. Malik probeert zowel de Arabieren als de Corsicanen in de gevangenis te vriend te houden, maar dan dwingt de Corsicaanse maffioso César Luciani hem om kleur te bekennen.

2. L’Immortel (2010)

Met 22 kogels in zijn lijf wordt de voormalige maffiabaas Charly Matteï op een parkeerplaats voor dood achtergelaten. Charly overleeft de schietpartij echter op miraculeuze wijze en zint op wraak. Hij vermoedt dat zijn voormalige maffiavrienden achter de moordaanslag zitten en vindt in zijn zoektocht naar hen steun bij de politieagente Marie, wier man vermoedelijk door dezelfde mensen is vermoord.

1. Intouchables (2011)

Driss, een Afrikaans-Franse jongen uit een achterbuurt in Parijs, legt een formulier op tafel en hoopt slechts op een handtekening als bewijs dat hij aan de sollicitatieplicht voor zijn uitkering heeft voldaan. Phillipe, een rijke man die tot aan zijn nek is verlamd, besluit echter Driss aan te nemen als zijn verzorger. Wat volgt is een aaneenschakeling van humoristische situaties waarin de verschillende leefwerelden en culturen van de twee met elkaar botsen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *