Top 12 Beste Star Trek Films


0

Star Trek begon in 1966 als televisieserie. Gedurende drie seizoenen werden de avonturen van de bemanning op de Starship Enterprise gevolgd. Nadat de originele serie was afgelopen groeide Star Trek langzaam maar zeker uit tot een cultureel fenomeen. Naast nieuwe series werden ook een groot aantal Star Trek films gemaakt. Wat zijn de twaalf films die moedig gaan waar geen mens eerder is geweest?

12. Star Trek: Nemesis (2002)

Star Trek Nemesis

De Star Trek films worden in drie categorieën verdeeld: The Original Series, The Next Generation en Reboot Series. Nemesis (2002) is het laatste deel van The Next Generation en is zo slecht dat er lange tijd geen Star Trek film meer zou volgen. Fans konden hun ogen niet geloven dat een film zo tegen een aantal basisprincipes van Star Trek inging. Zelfs de jonge Tom Hardy kan hier niets aan veranderen.

11. Star Trek: Insurrection (1998)

Star Trek Insurrection

Een van de grote problemen van de mindere Star Trek films is dat ze moeilijk raad weten met de lengte van een speelfilm. The Next Generation was goede televisieserie met interessante verhalen, maar zoals Insurrection bewijst is het lastig om hetzelfde in anderhalf uur te doen. In Star Trek zijn ideeën over het algemeen belangrijker dan actie en in Insurrection draaien de makers dit om. Jammer, want de Enterprise komt een interessant volk tegen dat door straling zichzelf steeds weet te verjongen.

10. Star Trek V: The Final Frontier (1989)

Star Trek V The Final Frontier

William Shatner die in de originele serie Captain Kirk speelt, waagde het in 1989 om zelf een Star Trek film te regisseren. The Final Frontier is geen goede film, de acteurs zijn simpelweg te oud geworden om nog geloofwaardig de crew van een ruimteschip te spelen. Maar onder sommige liefhebbers heeft The Final Frontier een soort cultstatus gekregen. Met een rebelse Vulcan (hetzelfde ras als Spock) reist de Enterprise naar een planeet om God te ontmoeten. Het resultaat is een uiterst bizarre Star Trek film.

9. Star Trek Generations (1994)

Star Trek Generations

De nieuwe televisieserie Star Trek: The Next Generation werd van 1987 tot 1994 uitgezonden en was een groot succes. Een nieuwe Enterprise wordt geleid door een andere kapitein: Jean-Luc Picard. In de eerste film rond deze generatie wordt een brug geslagen tussen Picard en de oude kapitein Kirk. In de film zien we onder andere hoe Kirk aan zijn einde lijkt te komen. Picard weet op onverwachte wijze contact met Kirk te maken en samen bundelen ze hun krachten om een kwaadaardige vernietiger van sterren te verslaan.

8. Star Trek: First Contact (1996)

Star Trek First Contact

De tweede Next Generation film uit 1996 wordt over het algemeen gezien als de beste uit deze periode. De makers deden een slimme zet door een vervolg te maken op een van de populairste dubbelafleveringen van de serie: The Best of Both Worlds. Hierin werd Captain Picard opgenomen door het collectief van de Borg. In de film vallen de Borg de Aarde aan. Wanneer de Enterprise arriveert, maakt een Borgschip een gat in de tijd waarin ze vervolgens verdwijnen. In en flits ziet de bemanning een beeld van de Aarde die wordt bevolkt door Borgs. Om dit te voorkomen volgt de Enterprise het schip door de tijd. Het begin van een zeer vermakelijk avontuur.

7. Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991)

Star Trek VI The Undiscovered Country

The Final Frontier had duidelijk gemaakt dat afscheid moest worden genomen van de acteurs uit de eerste serie. Met The Undiscovered Country werd zowaar gezorgd voor zoiets als een waardig vaarwel van een aantal iconen. In de geest van de serie werd ook nog eens actueel onderwerp besproken: het einde van de Koude Oorlog. De Klingons zijn oude vijanden van de United Federation of Planets, maar een ramp dwingt ze om vrede te sluiten. Captain Kirk wordt aangewezen om de Klingon onderhandelaar naar Aarde te escorteren, maar dat weigert hij aangezien zijn zoon ooit door Klingons werd vermoord. Toch zal hij over zijn schaduw moeten stappen in wat misschien zijn belangrijkste missie kan worden.

6. Star Trek IV: The Voyage Home (1986)

Star Trek IV The Voyage Home

De vierde Star Trek film met de originele acteurs gooit het over een andere boeg door komische elementen toe te voegen. Het resultaat is een bizarre tijdreisfilm. Een mysterieus object draait om de Aarde en zendt een signaal uit waardoor passerende schepen worden uitgeschakeld. Spock identificeert het geluid als walvisgezang dat waarschijnlijk moet worden beantwoord. Probleem: walvissen zijn in 2286 uitgestorven. De Enterprise besluit om naar 1986 af te reizen en een walvis op te halen. Vreemd genoeg resulteert dit vreemde gegeven in een zeer plezierige film.

5. Star Trek Into Darkness (2013)

Star Trek Into Darkness

Na vaak middelmatige Next Generation films leek Star Trek een afgelopen zaak. Toch wist regisseur J.J. Abrams (later verantwoordelijk voor Star Wars: The Force Awakens) de Enterprise weer te laten vliegen. Star Trek Into Darkness is zijn tweede Star Trek film uit 2013 waarin de originele personages gespeeld worden door jonge acteurs. De film was controversieel onder Trekkies maar werd ook geprezen om zijn speciale effecten en actiescènes.

4. Star Trek: The Motion Picture (1979)

Star Trek The Motion Picture

Nadat de originele serie in 1969 was gestopt, bleef bedenker Gene Roddenberry lange tijd spelen met het idee voor een Star Trek speelfilm. Het succes van Star Wars (1977) zorgde ervoor dat de filmstudio’s geïnteresseerd raakten. De eerste Star Trek film verscheen in 1979 en is een ouderwetse sciencefictionfilm die nadruk legt op interessante ideeën. Het is ook een langzame film die in tegenstelling tot veel andere Star Trek films heel mooi is gefilmd. De favoriete film van veel puristen.

3. Star Trek III: The Search For Spock (1984)

Star Trek III The Search For Spock

Na de eerste Star Trek film besloot men om een trilogie te maken. The Search For Spock is dus het middelste hoofdstuk. De trouwe adjudant Spock met zijn karakteristieke gebruik van logica was in het eerste deel gedood. Maar een personage met zoveel allure kan niet lang dood blijven. De manier waarop Spock tot leven wordt gebracht is echter niet eenvoudig en onderdeel van een geweldig avontuur met een hoofdrol voor de bizarre Genesis planeet.

2. Star Trek (2009)

Star Trek

Na een mislukte film en de beëindiging van de televisieserie Star Trek: Enterprise in 2005 leek er in dit universum geen plek meer voor Star Trek. De onervaren J.J. Abrams dacht hier anders over en wist een reboot te produceren die enthousiast werd ontvangen. Niet zonder risico valt Abrams slim terug op de originele personages. Een troef is dat de oude Spock ook een rol speelt en zijn jongere zelf ontmoet. Daarnaast is Abrams een meester van actiefilms die er prachtig uitzien. Hierdoor heeft Star Trek veel meer vaart en voelt het echt herboren aan. Het werd uiteindelijk de meest succesvolle Star Trek film uit de geschiedenis.

1. Star Trek II: Wrath of Khan (1982)

Star Trek II Wrath of Khan

De eerste Star Trek film was geen commercieel succes. Het tweede deel kent een grootse aanpak en wordt onderdeel van een trilogie. Bovendien presenteerde men een van beste sterfscènes van een geliefd personage uit de filmgeschiedenis. De cast was al van middelbare leeftijd maar hier werd mooi op ingespeeld door het verhaal grotendeels te laten gaan over loyaliteit en ouder worden. Daarnaast is er de geweldige Genesis Device, die werelden leefbaar kan maken en het eindduel tussen twee ruimteschepen is heerlijk klassiek. Een complete Star Trek film die de franchise redde.


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *