Top 15 Oorlogsfilms op Netflix


-1
-1 points

Oorlogsfilms laten zien hoe de mens zowel gruwelijk als nobel kan zijn. Wanneer gevochten wordt op leven of dood, dan is opportunisme immers lelijker dan ooit, terwijl heldhaftigheid glanst in al zijn glorie. Met een oorlogsfilm leer je een deel van de menselijke geschiedenis kennen, maar meer nog de mens zelf. Welke goede oorlogsfilms staan er op Netflix?

Zoals je waarschijnlijk weet verandert het aanbod van Netflix constant. Deze lijst is samengesteld in mei 2017, het zou dus kunnen dat er titels zijn verwijderd. Laat het ons weten bij de reacties!

15. Pearl Harbor (2001)

De Amerikaanse piloot Rafe en de marineverpleegster Evelyn hebben een korte maar intense relatie, tot Rafe wordt uitgezonden naar Groot-Brittannië. Even later wordt Evelyn naar Pearl Harbor geroepen, net als Danny, een jeugdvriend van Rafe. In Pearl Harbor ontvangen zij het slechte nieuws dat het vliegtuig van Rafe is neergestort. Enige maanden later beginnen Evelyn en Danny een relatie, tot Evelyn plots Rafe in levende lijve voor haar deur treft. Terwijl de Japanse aanval op Pearl Harbor uitbreekt, ontvouwt zich een ingewikkelde liefdesrelatie.

14. The Hurt Locker (2008)

Na het overlijden van de sergeant van Amerikaanse elitetroepen wordt William James hun nieuwe leidinggevende. De roekeloze werkwijze van James past echter slecht bij het riskante werk van de troepen die bommen ontmantelen in het door oorlog verscheurde Irak van 2003. De mannen proberen hun sergeant te temperen, terwijl James juist steeds meer risico’s neemt. The Hurt Locker is een dramafilm, thriller en oorlogsfilm in één.

13. Sand Castle (2017)

The Hurt Locker werd door het Amerikaanse leger bekritiseerd vanwege het onrealistische beeld dat de film schetst van het werk van Amerikaanse militairen in Irak. Sand Castle daarentegen is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse soldaat die helpt bij het herstellen van de watertoevoer naar Baqubah, één van de gevaarlijkste Iraakse steden. Sand Castle is een netflix original, oftewel gemaakt door Netflix zelf.

12. The Siege of Jadotville (2016)

Ook The Siege of Jadotville is een Netflix original. Na de moord op de regerende premier breekt in 1961 oorlog uit in het Centraal-Afrikaanse land Congo. De VN stuurt Ierse en Zweedse troepen om de rust te herstellen. The Siege of Jadotville laat zien hoe de Ierse VN-troepen in Jadotstad niet alleen tegen Congolese rebellen strijden, maar ook tegen door eigenaren van kopermijnen ingezette huursoldaten. Deze actiethriller is rijk aan bijzonder fraai gefilmde oorlogsscènes.

11. Defiance (2008)

In augustus 1941 vlucht een viertal Joodse broers uit het door nazi-Duitsland bezette Polen. Zij trekken door Oost-Europese bossen waar ook tal van andere Joden zich verschuilen. De broers ontfermen zich over de anderen en beginnen in de bossen een eigen gemeenschap, inclusief een leger. Deze film, met Daniel Craig in de rol van één van de broers, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Tuvia, Zus, Asael en Aron Bielski.

10. Green Zone (2010)

Als rechtvaardiging voor de inval in Irak in 2003 wordt door het Witte Huis gewezen naar de massavernietigingswapens die het land zou bezitten. Opperwachtmeester Roy Miller, gespeeld door Matt Damon, krijgt de opdracht om samen met zijn team deze Iraakse wapens op te sporen. Elke tip die Miller krijgt, leidt echter tot een dood spoor. Dan besluit Miller dat het tijd is om de ware identiteit van de anonieme tipgever te achterhalen.

9. Beasts of No Nation (2015)

Beasts of No Nation toont de tragiek van oorlog aan de hand van het leven van Agu, een kindsoldaat in een fictief West-Afrikaans land. Deze met tal van prijzen bekroonde dramafilm is niet bedoeld voor liefhebbers van heftige gevechtsscènes, maar geeft juist een beeld van het persoonlijke leed dat achter het oorlogsgeweld schuilgaat. Ook Beasts of No Nation is een Netflix original film.

8. The Thin Red Line (1998)

Waar oorlog in sommige oorlogsfilms ietwat wordt geromantiseerd, daar laat The Thin Red Line vooral de zinloosheid van oorlogsgeweld zien. De film is losjes gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen tijdens de Slag om Guadalcanal, een in 1942 gevoerde strijd tussen het Amerikaanse en het Japanse leger om het in de Stille Oceaan gelegen eiland.

7. A Bridge Too Far (1977)

A Bridge Too Far laat zien dat de bevrijding van Nederland bepaald niet vlekkeloos verliep. De dramafilm draait om de Operatie Market Garden waarbij de geallieerden er niet in slaagden om een laatste brug bij Arnhem in te nemen. Hierdoor maakte het westen van Nederland een hongerwinter mee, waarbij tienduizenden mensen omkwamen. Tal van topacteurs uit de jaren 1970, waaronder de door filmcritici om hun excellente acteerwerk geprezen James Caan en Anthony Hopkins, hebben een rol in deze historisch accurate film.

6. Kampen om Tungtvannet (2015)

Kampen om Tungtvannet, in het Engels uitgegeven onder de namen The Heavy Water War en The Saboteurs, laat zien hoe de nucleaire ambities van nazi-Duitsland worden tegengewerkt door het Noorse verzet en het Britse leger. Bijzondere aandacht gaat uit naar pogingen om de voor de productie van een atoombom benodigde zwaar water-fabriek, gelegen in de door nazi-Duitsland bezette Noorse stad Vermok, op te blazen.

5. The Great Escape (1963)

In 1943 verplaatst nazi-Duitsland een grote groep krijgsgevangen waarvan wordt vermoed dat zij vluchtplannen hebben naar een nieuw, extra zwaar beveiligd krijgsgevangenkamp. Een groep Britse krijgsgevangen gaat de uitdaging aan en tracht met honderden tegelijk uit het kamp te vluchten. The Great Escape toont hun avontuurlijke ontsnappingspoging in al zijn rauwheid.

4. Platoon (1986)

Chris Taylor besluit in 1967 om zich vrijwillig aan te sluiten bij de Amerikaanse troepen in Vietnam. Hij ontdekt echter al snel dat hij zowel fysiek als mentaal minder goed bestand is tegen oorlog dan de meer ervaren soldaten. Wanneer zijn sergeant Barnes een ongewapende vrouw doodt, komen zijn twijfels over de oorlog tot een hoogtepunt. Platoon is de eerste van de drie door Oliver Stone geregisseerde films waarin hij de keerzijde van de Vietnamoorlog laat zien.

3. Der Untergang (2004)

Der Untergang (Engels: Downfall) toont de laatste tien dagen uit het leven van Adolf Hitler. De in samenwerking met historici gemaakte film laat ook zien hoe andere nazi-kopstukken, zoals Joseph Goebbels en Hitlers vrouw Eva Braun, de dagen voorafgaand aan de definitieve nederlaag van nazi-Duitsland beleven in hun Berlijnse bunker. De Duitstalige film werd in 2005 genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film en wordt tot op de dag van vandaag door filmcritici geprezen.

2. Das Boot (1981)

Met naïeve, romantische ideeën over oorlog op zee treedt luitenant Werner in oktober 1941 als oorlogsverslaggever aan boord van de Duitse onderzeeboot U-96. Werner en de andere manschappen worden echter al snel geraakt door de realiteit van een onmogelijke missie tegen een beter bewapende vijand. Deze intelligente en adembenemend spannende film is volgens velen de beste Duitse film aller tijden.

1. Schindler’s List (1993)

De Duitse zakenman Schindler trekt tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Krakau, een door nazi-Duitsland bezette Poolse stad, om hier goedkope arbeidskrachten te vinden. In Krakau ziet hij hoe Poolse Joden koelbloedig in hun getto worden gedood of worden afgevoerd naar vernietigingskampen. Dan bedenkt hij een list waarmee hij het leven van meer dan duizend Joden redt. Deze door Steven Spielberg geregisseerde film is met afstand de beste oorlogsfilm ooit en heeft dan ook liefst zeven Oscars gewonnen.


Like it? Share with your friends!

-1
-1 points

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
1
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *