12 Beste Films met Famke Janssen


-1

‘Onze’ Famke werd wereldberoemd in 1995 door haar rol in de Bondfilm GoldenEye. Daarin speelde ze Xenia Onatopp, de vrouw die kon doden met haar dijen. Als model verkaste ze eerder in haar carrière naar Los Angeles. Daar liep ze auditie na auditie af. Naast bondgirl heeft onze mooie Famke heeft daarna nog heel wat interessante rollen op haar palmares mogen zetten. Wij lijsten haar twaalf beste films voor je op.

12. I Spy (2002)

Eind jaren ’90 / begin ’00 was Famke Janssen een grote ster in Hollywood. Ze kreeg vele hoofdrollen en speelde met grote sterren (ze komt nog steeds aan de bak, maar tegenwoordig vooral in tv series). In I Spy, een actiekomedie, speelt ze samen met Eddie Murhpy en Owen Wilson. Wilson en Janssen spelen topspionnen. Ze krijgen hulp bij een missie van Murphy, een eigenwijze bokskampioen.

11. Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013)

Hans en Grietje zoals je ze nog nooit zag. Broer en zus zijn opgeroeid en zijn nu te huur als heksenjagers. Ze moeten het opnemen tegen operheks Muriel, gespeeld door Famke.

10. Love & Sex (2000)

Famke Janssen is eigenlijk verrassend weinig gecast in de Romantische films. Een keuze? Love & Sex is wel een heel geslaagde romantische film waarin ze een schrijfster speelt die een stuk moet schrijven over de ideale relatie. Ze heeft die echter zelf nooit gehad. Althans, dat denkt ze, tot ze terugdenkt aan Adam.

9. The Faculty (1998)

Leuke horror/sci-fi film van regisseur Robert Rodriguez. Op een high school beginnen de leraren (waaronder Famke Janssen) zich erg raar te gedragen. De kinderen komen erachter dat er een buitenaardse infectie plaatsvindt. Ze moeten opzoek naar de koningin voordat de aliens zich over het land verplaatsen.

8. Deep Rising (1998)

Famke in het horrorgenre. Een stel kapers overvalt het meest luxueuze cruiseschip ter wereld. Famke is één van hen, een geslepen juwelendief. Wanneer ze op het schip zijn, valt hen op dat er niemand aanwezig is. Zonder dat ze het zelf kunnen zien, worden ze in het oog gehouden door een vreselijk zeemonster. Die gaat achter de groep aan. Ze doen er alles aan om te ontsnappen. Bij de release was deze film niet echt een hit, later werd het een graag geziene movie in het cultcircuit.

7. Turn the River (2007)

Famke is Kailey, die samen met haar zoon wil wegvluchten van haar gewelddadige man. Ze heeft daarvoor echter geld nodig, en dat verdient ze door haar pooltalent. Het tweetal vertrekt naar Canada. Wat Kailey niet had verwacht is dat ze beschuldigd wordt van het kidnappen van haar eigen zoon. Met haar eerder verdiend geld probeert ze een nieuwe identiteit te kopen, zodat ze voor eens en altijd veilig is. In deze film is zij het centrale figuur, waarin ze laat zien dat ze meer is dan enkel een mooi gezichtje. Ze kan ook echt acteren voor diegenen die nog twijfelen. Ze kreeg verschillende prijzen voor haar acteerprestatie.

6. X-Men (2000)

Naast Goldeneye is Famke vooral bekend door haar rol als ‘mutant’ Jean Grey in de X-Men films. Een rol die ze ondertussen vijf maal heeft gespeeld. Vooral in de eerste drie films speelt ze een grote rol. We hebben de eerste twee in onze lijst gezet. In de eerste film uit 2000 leren we Professor Xavier kennen en zijn school voor hoogbegaafde kinderen. Famke speelt een van zijn grootste vertrouwelingen.

5. Rounders (1998)

Een jonge Matt Damon speelt een goede ziel die als beroep pokeren heeft. De bad guy in deze film is Edward Norton, een rol die hij ook met verve speelt. Net als Matt uit het wereldje wilt stappen, komt zijn vriend vrij uit de gevangenis. Beladen met geldschulden. Samen gaan ze aan de slag om Norton’s schulden af te betalen. De rol van Famke is klein, ze speelt de manager van een club waar de jongens vaak pokeren.

4. Don’t Say a Word (2001)

Don’t say a word is een ondergewaardeerd spannende thriller. Famke speelt de vrouw van Michael Douglas die een psychiater speelt. Hun dochter wordt ontvoerd. Om haar terug te krijgen moet Douglas belangrijke informatie zien te krijgen van zijn nieuwe patiënt: een gewelddadig 18-jaar oud meisje.

3. Taken (2009)

De hoofdrol in deze film is weggelegd voor Liam Neeson. Hij is een overbezorgde vader, die net gescheiden is van zijn vrouw gespeeld door Famke. Dan wil hun dochter naar Parijs. Haar vader staat het met moeite toe. Ze komt na een kidnapping in handen van mensenhandelaren terecht. Ze blijken aan vader Liam Neeson de verkeerde persoon te hebben, niks houdt hem tegen.

2. X2 (2003)

In deze film is onze actrice de telepathische en telekinetische Jean Grey, één van de sterkste krachten van de superhero’s. De mutanten krijgen in deze episode nog een slechtere naam dat ze al hadden, nadat iemand van hen de president trachtte te vermoorden. Er gaan stemmen op voor een registratieplicht, en de militaire leider William Stryker leidt een aanval op de X-Men opleiding. Wolverine begint ondertussen te graven in zijn verleden. Een van de beste superhelden film ooit gemaakt.

1. Goldeneye (1995)

Nu de Koude Oorlog voorbij is, staat een andere partij klaar om het over te nemen: de Russische maffia. Gelukkig is er James Bond. Hij moet samen met een zekere Natalya de wereld redden door het gevaarlijke wapen GoldenEye uit te schakelen. Famke speelt in deze film op geniale wijze een echte slechterik. Ze is Xenia Onatopp, een Georgische, de vrouw die kan doden met haar dijen. Maar die er in slaagt om de geheime codes van het wapen te stelen, grote groepen mensen neer te schieten en satellieten te activeren. Kortom, ze mag allemaal spannende dingen doen. Heel wat internationale aandacht ging natuurlijk naar Pierce Brosnan, wiens eerste Bondrol het was. Maar Famke doorstond haar Bond-doop met allure.


Like it? Share with your friends!

-1
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *