10 Beste Edward Norton Films


-1

Edward Norton wordt omschreven als één van de beste acteurs van zijn generatie. Hij schitterde in enkele van de beste films van de afgelopen 20 jaar. Hij heeft een neus om films uit de kiezen waarin hij fascinerende karakters kan spelen. Gelaagde, geplaagde en bijzondere types. Hij mocht dan ook al drie Oscars nominaties in ontvangst nemen. Een film met Edward Norton, of het nu in de lead of een supporting rol is, is altijd de moeite waard! Wij zetten zijn 10 beste prestaties voor je op een rijtje.

10. The Score (2001)

In 2001 was Norton al een bekende naam in de filmindustrie. In The Score speelt hij samen met Robert De Niro en Marlon Brando (zijn laatste film). Een briljante cast dus. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen maar konden helaas niet helemaal worden waargemaakt. Norton is Jack Teller, een ambitieuze jonge dief met een plan. De dialogen tussen Norton en De Niro zorgen zeker voor de nodige schwung in deze film.

9. The People vs Larry Flynt (1996)

The People vs Larry Flynt gaat over de rechtszaak tegen de porno-mongul Larry Flynt, die in de problemen komt met niet alleen religieuze organisaties, maar ook met het gerecht. Het is een magistrale Woody Harrelson die Flynt in deze film neerzet. Courtney Love is zijn eega. Norton heeft een kleinere rol als Alan Isaacman, de advocaat die Flynt moet verdedigen. Niet gemakkelijk, want hij blijft dikwijls met rode kaken achter. Prachtige, ruwe vertolkingen van alle drie de acteurs!

8. Rounders (1998)

Een drama, met Norton en Matt Damon. Die laatste is een bijzonder slimme, maar eerlijke pokerspeler, Norton is zijn beste maat, Lester ‘Worm’ Murphy. Worm is net uit de gevangenis en heeft geld nodig om een openstaande schuld te betalen. Hij besluit vals te spelen, wat het duo in ernstige problemen brengt. Het samenspel tussen de twee karakters (en de twee acteurs) is bijzonder intrigerend. De film is uiteindelijk een echte cult hit geworden, door de vele donkere maar spannende pokerscènes. Ook leuk, onze eigen Famke Janssen speelt mee.

7. The Illusionist (2006)

Het stond al in de intro, Norton is een acteur die een heel breed gamma aan karakters aankan. In deze rol is hij de kundige goochelaar Eisenheim, een mysterieus figuur. Hij was ooit verliefd op de Duchess of Teschen (Jessica Biel), maar hun liefde was onmogelijk door het verschil in stand. Nu gaat zij trouwen met een echte edelman. Maar aan die man hangt een reukje van vrouwenmishandeling. Eisenheim moet zijn beste trucks bovenhalen.

6. The Painted Veil (2006)

Norton is bacterioloog Walter Frane, die vrijwillig Chinese slachtoffers van een cholera-epidemie gaat helpen. Hij huwt met Kitty (Naomi Watts) maar zij is hem al snel ontrouw. Hij dreigt met een scheiding op basis van overspel als ze niet met hem meegaat naar China. Daar leren ze elkaar toch beter kennen en elkaar te appreciëren. Norton mocht de leadrol spelen, maar had ook een hand in het scenario en de productie.

5. Birdman (2014)

Een film die bedolven is met oscars. Hij gaat over Birdman (Michael Keaton), een ster op zijn retour. In zijn hoogdagen was hij het karakter Birdman. Dat wil hij nu terug lanceren via een optreden op Broadway. Norton is Mike Shiner, een excellente maar heethoofdige method actor. Hij zorgt in de aanloop van het stuk voor heel veel stress bij de cast. Geen hoofdrol, maar wel weer een bijzondere gelaagde acteerprestatie in deze film.

4. 25th Hour (2002)

Top regisseur Spike Lee en klasse acteur Norton in het drama 25th Hour. Dat geeft spetters. Het gaat over de laatste 24 uur in vrijheid van een man die naar de gevangenis moet nadat hij veroordeeld is voor het dealen van drugs. Norton is Monty, die zijn laatste 24 uur in vrijheid gebruikt om zijn gehele leven te overpeinzen. Hij moet afscheid nemen van zijn geliefden, en komaf maken met hen die hem verraden hebben. Knappe film.

3. Primal Fear (1996)

Dit was Nortons eerste echte grote film, een neo-noir drama. Het had een prent moeten worden waar Richard Gere alle aandacht naar zich toezoog, maar ze hadden geen rekening met Norton gehouden. Gere is een beroemde advocaat met een narcistische persoonlijkheid. Hij gaat daarom een zwaar geval verdedigen, en dat is de jonge Norton, die een brutale moord heeft gepleegd. Hij blijkt bovendien een sociopaat te zijn, met een bijzonder gewelddadig alter ego, met de naam Roy. Hoe hij van zijn ene persoonlijkheid switcht naar zijn andere is geniaal. Die oscarnominatie is dan ook zeer verdiend, en helemaal niet slecht voor het debuut van een jonge acteur.

2. Fight Club (1999)

Fight Club was niet heel populair toen deze uitkwam, ondertussen is het een klassieker! De verteller in deze film (Edward Norton) leidt aan slapeloosheid. Hij bezoekt praatgroepen voor terminaal zieken, en kan op die manier zijn probleem wat loslaten. Dan ontmoet hij Tyler Durden (Brad Pitt) in een vliegtuig. Ze blijven in contact. Na een gevecht tussen hen beiden ontdekt de verteller dat vechten hem pleziert. Zo ontstaat de Fight Club! En zo ontdekt hij ook de oorzaak van zijn slapeloosheid.

1. American History X (1998)

Donker, ongemakkelijk, geweldadig, tragisch, maar een geweldige film en daarom onze numero uno. Het blijft Nortons sterkste rol. Hij is Derek Vinyard, een moderne neo-nazi leider met een zwaar verleden. Hij komt net uit de gevangenis, waar hij toch heeft nagedacht over zijn gedrag uit het verleden en andere inzichten heeft opgedaan. Hij probeert zijn jongere broer op andere gedachten te brengen, want die is ondertussen dezelfde weg aan het opgaan dat zijn broer eerder deed. We zien zwart-wit scenes (het verleden) en gewoon gekleurde beelden (het heden). Norton speelt niet alleen maar is verschrikkelijk beangstigend figuur in deze film. Hij evolueert ook stilletjes aan naar een zachtere insteek. Maar die ene scene met de stoeprand zal voor altijd op je netvlies staan.


Like it? Share with your friends!

-1
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *