13 Heerlijke Kerstfilms Voor Tijdens de Feestdagen


-1

Het is now or never. Lees door ons lijstje van typische kerst- en nieuwjaarfilms. De ingrediënten: grote families, gigantische kalkoenen, ondeugende kinderen, kerstlichtjes, tranen van ontroering en natuurlijk een grote kerstboom met miljoenen geschenkjes. Kom in de sfeer met deze 13 films.

13. Gremlins (1984)

gremlins

Een man koopt een klein harig wezentje genaamd mogwai (Chinees voor ‘kwaadaardige geest’). Hij krijgt er drie waarschuwingen bij: het beest kan niet tegen fel licht, mag niet nat worden en mag geen eten krijgen na middernacht. Hier dier krijgt de naam Gizmo en wordt het huisdier van Billy, zijn zoon. Het blijkt een gemanierd diertje, maar het gaat fout als een vriendin water op het beest morst. Gizmo vermenigvuldigt zich en zijn broers en zussen zijn een ramp. Het ras breidt zich verder uit via andere ongelukjes. En dan moeten ze vernietigd worden om de wereld te redden. De scène in de blender is er één die voor altijd in je geheugen aanwezig blijft. Opgepast, er zitten enkele hevige scenes in, dus misschien niet helemaal geschikt voor de kleinste film-kijkertjes.

12. Miracle on 34th Street (1947)

miracle-on-34th-street

Zoete kerstfilm in de oude traditie. Kris is ontzet als hij merkt dat de man die is ingehuurd om kerstman te spelen, dronken is. Hij biedt zich vrijwillig aan bij het warenhuis om de rol over te nemen. Hij laat een bijzondere indruk na bij het publiek en wordt gevraagd de rol van de kerstman over te nemen in het warenhuis Macy’s op 34th Street. Hij speelt zijn rol fantastisch, maar zaait verwarring als hij één van de klanten adviseert haar cadeautjes te kopen in een andere winkel omdat het daar goedkoper is. Maar hij doet ook andere dingen.

11. The Santa Clause (1994)

the-santa-clause-1994

Scott en zijn vader worden op een avond wakker gemaakt door een geluid op het dak. Ze gaan kijken waar het vandaan komt en zien iemand over het dak lopen. Die schrikt zo erg dat hij van het dak valt en overlijdt. Het blijkt de Kerstman te zijn geweest. Ze zien een ladder staan en klimmen op het dak. Daar treffen ze een slee aan met 8 rendieren. Ze klimmen in de slee en zijn al snel geschenkjes aan het rondbrengen. Maar bij de laatste stop blijken ze op de Noordpool te zijn. Daar wordt Scott vertelt dat hij de nieuwe kerstman is. Scott moet wennen aan zijn nieuwe carrière, maar zijn zoontje vindt het geweldig.

10. Four Christmases (2008)

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage Manadatory Credit: Photo by c.New Line/Everett / Rex Features (794409b) 'Four Christmases', from left: Robert Duvall, Katy Mixon, Reese Witherspoon 'Four Christmases' Film - 2008 In the film, Vince Vaughn and Reece Witherspoon star as a couple whose annual Christmas escape from their families is thwarted by bad weather, forcing them to endure No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage
c.New Line/Everett / Rex Features

Ook Reese Witherspoon en Vince Vaughn vormen een fijn kerstkoppel. Die lijken lekker alles voor elkaar te hebben, tot hun ouders vragen om kerst bij hen te komen vieren. Omdat al hun ouders gescheiden zijn, zorgt dit voor de nodige problemen.

9. The Nightmare Before Christmas (1993)

the-nightmare-before-christmas

Deze Amerikaanse musical-animatiefilm werd geschreven door Tim Burton, en dan mag je je aan iets speciaals verwachten. In Halloween Town staat het hele jaar volledig in het teken van de organisatie van het Halloweenfeest. In diezelfde wereld bestaan ook Christmas Town (Kerststad) en Easter Town (Paasstad). De stadjes zijn verbonden door een soort supersonische doorgangen. In Halloween Town leeft Jack Skellington, meester in het bang maken van andere mensen. Hij is zijn job echter bijzonder beu geraakt en snakt naar een nieuwe uitdaging. Wanneer hij toevallig in Christmas Town belandt, voelt hij direct de warme en vredelievende sfeer die er heerst. Maar wat mist hij eigenlijk echt?

8. Dr. Seuss How The Grinch Stole Christmas (2000)

dr-seuss-how-the-grinch-stole-christmas

Jim Carrey in een groen pakje. Dat moet je zien! Deze film speelt zich af in een fantasiewereld. Daar leven de Who’s. Die vinden kerst het allerbelangrijkste feest. Maar een jongedame vindt dat het feest der feesten te commercieel is geworden en al lang niet meer draait rond gezelligheid. In het postkantoor komt ze De Grinch tegen, een slechte Who, die normaal ver weg op een berg leeft. Hij redt haar. Ze doet wat onderzoek en komt tot de conclusie dat hij niet altijd zo slecht is geweest.

7. A Christmas Story (1983)

a-christmas-story-1983

De film omschrijft zichzelf als ‘ a tribute to the original, traditional, 100%, bloedrode all American X-mas’. Dat belooft! Een jochie die opgroeit in de jaren ’40, droomt ervan om een Red Ryder BB geweer te krijgen. Hij probeert iedereen ervan te overtuigen dat dit het perfecte kerstcadeau zou zijn. Zijn ouders, zijn leraar, en zelfs de kerstman zelf zijn (gelukkig) een andere mening toegedaan.

6. The Holiday (2006)

the-holiday-2006

Van Cameron Diaz, Kate Winslet en Jude Law krijg je automatisch een warm gevoel. En wanneer het plot zich dan nog afspeelt in Engeland, dan komt het helemaal goed. Cameron Diaz speelt een Amerikaanse met relatieproblemen. Om even weg te zijn ruilt ze gedurende de vakantie haar huis met dat van een onbekende Engelse, gespeeld door Kate Winslet. De dames nemen tijdelijk elkaars leven over.

5. Scrooged (1988)

scrooged-1988

Ook de acteur Bill Murray is een vaste waarde tijdens de eindejaarperiode. In deze film runt hij een Amerikaans tv-station, dat van plan is om Dickens’ A Christmas Carol te verfilmen. Maar Franks eigen leven was niet bepaald rooskleurig, dus hij is geen fan van de zoete kerstspirit. Maar met de hulp van de geesten van de kerst slaagt hij wel in zijn doel.

4. It’s a Wonderful Life (1946)

its-a-wonderful-life-1946

De inwoner van een klein stadje wil de wereld zien en grootse dingen doen. Maar de omstandigheden zijn er niet naar en hij heeft ook zijn eigen karakter niet mee. Zo blijft hij in zijn saai geboortestadje, trouwt met zijn jeugdliefde, wordt vader en tracht als bankier het leven in het stadje voor iedereen een beetje aangenamer te maken. Maar de zaken gaan slecht. Het leven lijkt hem niets meer te bieden. Hij wil er een einde aan maken. Tot zijn engelbewaarder hem toont hem wat er van het stadje zou zijn geworden zonder zijn inzet. Een klassieker!

3. The Polar Express (2003)

the-polar-express-2003

Een magische film is dit. Een kleine jongen twijfelt aan de echtheid van de Kerstman. Dan komt hij terecht in een fantasiereis naar de Noordpool. Daar zal hij, samen met enkele andere kinderen, de kerstman mogen ontmoeten. Tom Hanks neemt verschillende rollen voor zijn rekening.

2. Home Alone (1990)

home-alone

De ingrediënten van deze film? Een jongen die door zijn familie vergeten wordt en de kerstvakantie alleen thuis doorbrengt. Het duurt even voordat zijn ouders het doorhebben, en terwijl zij wanhopige pogingen doen om terug naar huis te vliegen, beleeft het kereltje spannende avonturen. Hij moet zijn plan zien te trekken, maar ook het huis en zijn inboedel weten te beschermen tegen stoute boeven, die het maar niet kunnen geloven dat zij het moeten opnemen tegen een 7-jarige.

1. Love Actually (2003)

love-actually

Een film met Hugh Grant, die doet het altijd goed in the holiday season. In deze prent volgen we het liefdesleven van acht Londenaren. In vaktaal noemen we dit een ensemble film. Het begint met Billy Mack, een popster stevig op zijn retour, die een hit scoort met een kerstremake van ‘Love is all Around’. Het gaat ook over een premier die verliefd wordt op zijn huishoudster, een schrijver die ontdekt dat zijn vriendin vreemdgaat, een zus met huwelijksproblemen, enzovoort, enzoverder. Een superleuke film waar goed wat (kerst)vaart in zit.


Like it? Share with your friends!

-1
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *