Top 10 Beste Films over Hackers en Hacken


1
Matrix (1999)

Hackers spreken al lange tijd tot de verbeelding, en zeker de laatste jaren speelt hacken een grote rol in de wereld op gebied van politiek en veiligheid. Een perfect onderwerp om vette films over te maken dus! Hollywood heeft zijn eigen beeld geschept van hackers, dat niet bepaald overeenkomt met de werkelijkheid. Logisch, want urenlang naar een scherm staren is niet heel spannend. Toch heeft Hollywood door de jaren heen veel verschillende films rondom hackers geproduceerd die, als ze niet realistisch zijn, wel erg vermakelijk zijn. Hier is onze top 10 films over hackers!

10. Swordfish (2001)

Swordfish (2001)

Een over the top actiefilm die stijl boven inhoud plaatst, hoewel je dat niet direct zou zeggen als je kijkt naar het kapsel van John Travolta. Toch is de rest van de film een plezier om naar te kijken, en laat het hacken vooral heel cool lijken. De scène waarin de hacker, gespeeld door Hugh Jackman, een nieuw computervirus creëert is daar een goed voorbeeld van.

9. Tron (1982)

Tron (1982)

Tron was één van de eerste films die over hacken werd gemaakt. In Tron hackt een software engineer de mainframe van zijn bedrijf, om te kunnen bewijzen dat zijn collega zijn ideeën heeft gestolen. Dit gaat fout als de mainframe hem opneemt in het systeem als digitale versie van zichzelf, en hij gedwongen wordt om als virtuele gladiator te vechten tegen programma’s en andere gebruikers. Met behulp van een beveiligingsprogramma probeert hij te ontsnappen.

8. eXistenZ (1999)

Hacken is een klein onderdeel van deze film, maar toch mag hij niet ontbreken in deze lijst. eXistenZ is inmiddels een echte cult klassieker geworden onder de cyber thrillers, en laat zich het best beschrijven als “bizar”. Tijdens het testen van een nieuwe virtual reality game wordt de game designer aangevallen door een moordenaar. Ze overleeft het, maar moet controleren of haar game nog intact is. Samen met een jonge werknemer van de marketingafdeling gaat ze op in haar eigen game, waar spel en realiteit in elkaar overlopen.

7. Takedown (2000)

Takedown (2000)

Takedown is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Kevin Mitnick, een hacker die gezien werd als meest gezochte cybercrimineel van Amerika. Nadat hij al meerdere malen gearresteerd was en weer gezocht werd, ging hij op de vlucht en bleef hij tweeënhalf jaar uit handen van de FBI. Klinkt als materiaal voor een film, en die verscheen dan ook in 2000. Volgens Mitnick zelf kloppen niet alle details van de film, maar toch het blijft interessant om te zien hoe hij te werk ging.

6. Ghost in the Shell (1995)

Ghost in the Shell (1995)

Anime leent zich uitstekend voor alles dat met sci-fi, cyberpunk en technologie te maken heeft, en in deze cultfilm komt het allemaal samen. In de toekomst is het mogelijk om cybernetica te gebruiken om onze lichamen te verbeteren. En als er dan een hacker is die onze aangepaste lichamen hackt en overneemt, dan heb je echt een probleem! Is data recovery dan nog mogelijk? Een kapotte harde schijf is te herstellen, maar een menselijk lichaam? De film volgt de cyborgs wiens taak het is deze hacker, The Puppet Master, te vinden en te stoppen.

5. The Social Network (2010)

The Social Network (2010)

Hoewel deze film draait om Facebook en de oprichting daarvan, zitten er een aantal hackscènes in die interessant zijn om te zien, en cruciaal zijn in de ontwikkeling van het plot. Bijvoorbeeld de scène waarin Mark Zuckerberg het intranet van verschillende scholen hackt om de foto’s van vrouwelijke studenten te stelen. Deze scène is vooral heel realistisch, zonder opsmuk en technisch geklets dat nergens op slaat.

4. Sneakers (1992)

Sneakers (1992)

Veel films waarin technologie een belangrijke rol speelt, zijn na een aantal jaar gedateerd en ouderwets. En hoewel de techniek in Sneakers inderdaad wat achterloopt, is het plot nog heel relevant. De belangrijkheid van betrouwbare informatie is nog steeds een actueel thema in deze tijd van fake news. En ook het belangrijkste plotpunt van de film, een zwarte box die alle code ter wereld kan breken, is nog steeds van deze tijd als blijkt dat de NSA deze box in handen probeert te krijgen om burgers en overheden te kunnen bespioneren.

3. Hackers (1995)

Hackers (1995)

Een groepje jonge hackers wordt er van beschuldigd een virus te hebben gecreëerd dat vijf olietankers gaat laten kapseizen. Deze film moet het minder hebben van het plot of de technologie, maar meer van de vrolijke sfeer. Ook de cast maakt deze film het bekijken waard: voor zowel Jonny Lee Miller als Angelina Jolie was dit één van de eerste filmrollen die zij speelden.

2. Matrix (1999)

Matrix (1999)

Deze klassieker kent bijna iedereen wel. Hacker Neo ontdekt dat zijn werkelijkheid eigenlijk een digitale simulatie is, en sluit zich aan bij het verzet tegen de robots die deze wereld hebben gecreëerd. Samen met andere rebellen vecht hij binnen de Matrix tegen de computerprogramma’s die de mensheid onder controle hebben.

1. WarGames (1983)

wargames

De jonge hacker David breekt per ongeluk in op een geheime computer die de controle heeft over het volledige nucleaire arsenaal van de Verenigde Staten. De computer daagt hem uit tot een spel tussen Rusland en de V.S., en David moet het uitspelen om de Derde Wereldoorlog te voorkomen. Hoewel de gebeurtenissen niet realistisch zijn, is het personage David dat wel: een gewone tienerjongen die in zijn vrije tijd graag computers hackt, en terecht komt in een situatie die hem boven het hoofd groeit.


Like it? Share with your friends!

1
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *