Top 10 Beste Jack Nicholson Films


2

Jack Nicholson is zonder enige twijfel één van de meest bekende gezichten uit Hollywood. In zijn rijkgevulde carrière heeft deze man een serieuze impact gehad op films en zich meer dan één rol volledig toegeëigend. Gekenmerkt door zijn karakterkop en net genoeg krankzinnigheid is het zo goed als onmogelijk zijn oeuvre terug te brengen tot slechts de 10 beste films. Desondanks hebben we een poging voor u gewaagd!

10. Batman

batman

Voor Heath Ledger in The Dark Night een iconische Joker neerzette was dat personage volledig eigendom van Jack Nicholson. Zijn brede grijns en sadistische blik zorgden voor de engste en meest iconische schurk uit het Batman-universum tot dan toe. In de film begint Nicholson als een simpele handlanger tot hij in een vat vol chemicaliën valt. Iedereen denkt dat hij dood is maar wat uit het vat komt is nog veel erger dan de dood: de Joker.

9. Terms of Endearment

Terms of Endearment

Mensen tonen hun liefde op uiteenlopende manieren. Dat is het thema van deze emotionele film. Aurore en Emma zijn moeder en dochter die niet altijd even goed overeen komen. De film volgt hen door de jaren en toont een diepe menselijkheid en hoe lastig en prachtig tegelijkertijd liefde voor elkaar soms kan zijn. Nicholson schittert als buurman Garret Breedlove die een speciale interesse in Aurora heeft.

8. Easy Rider

Easy Rider

Twee jonge bikers (rollen van Peter Fonda en Dennis Hopper) verkopen een heleboel drugs en besluiten met het geld te genieten van de ultieme vrijheid: een road-trip doorheen het hele land. Al snel ontdekken ze hoe broos de vrijheid die ze willen ervaren eigenlijk is. Beiden belanden in de gevangenis waar ze de alcoholische advocaat George Hanson (rol van Nicholson) ontmoeten. Hij krijgt hen vrij maar de problemen zijn pas begonnen…

7. About Schmidt

About Schmidt

Warren Schmidt (rol van Nicholson) staat op het punt om met pensioen te gaan na een veilig en saai leven als verzekeraar. Tegelijkertijd wordt hij tijdens een trip richting het huwelijk van zijn vervreemde dochter gedwongen om dat leven eens goed onder de loep te nemen. Is hij eigenlijk wel gelukkig met zijn vrouw, zijn leven en de relaties in dat leven? Een ontnuchterende en herkenbare blik in het hoofd van Schmidt.

6. A Few Good Men

A Few Good Men

Advocaat in dienst van de zeemacht Daniel Kaffee (rol van Tom Cruise) staat voor de moeilijkste opdracht in zijn leven: de verdediging op zich nemen van twee mariniers die beschuldigd worden van de moord op een collega. Het grote probleem? Hij heeft nog nooit echt voet in de rechtbank gezet en regelt alles het liefst via pleidooien. Gelukkig moet hij samenwerken met Galloway (rol van Demi Moore) en komt het tot een proces. Zal de verdediging gaten vinden in het verhaal? En wat heeft de strenge kolonel Jessup (rol van Nicholson) er allemaal mee te maken? Hij spreekt een van de beroemdste film quotes ooit uit: You can’t handle the truth!

5. As Good as it Gets

as-good-as-it-gets

Melvin Udall (rol van Nicholson) is een chagrijnige, vrouwonvriendelijke en neurotische schrijver. Heel zijn leven wordt overhoop gegooid wanneer zijn buurman Simon in het ziekenhuis belandt en de zorg van zijn hond aan Melvin blijkt toevertrouwd te hebben. Tezelfdertijd is de enige serveerster die hem nog wil bedienen Carol (rol van Helen Hunt) niet aan het werk om voor haar zieke zoon te zorgen. Een situatie die Melvin voor een serieus probleem en een nog grotere ontdekkingsreis stelt.

4. The Departed

The Departed

Boston. Misdaadbaas Frank Costello (rol van Nicholson) heeft de stad in een ijzeren greep. Undercover agent Billy Costigan (rol van Leonardo DiCaprio) begint het vertrouwen van Costello te krijgen maar die heeft op zijn beurt weer een mol in het korps met Colin Sullivan (rol van Matt Damon). Beide mannen beginnen volledig doordrenkt te geraken van hun dubbelleven en beiden lopen op elk moment het gevaar van ontdekking. Zijn ze bereid de gemaakte vrienden op te geven voor hun missie of niet?

3. Chinatown

Chinatown

JJ Gittes (rol van Nicholson) is een privé-detective die gespecialiseerd is in huwelijksproblemen en overspel. Hij wordt ingehuurd door Evelyn Mulwray (rol van Faye Dunaway) om haar man te betrappen op een vermeende affaire. Gittes volbrengt de opdracht maar dan blijkt dat hij ingehuurd is door een bedriegster en niet de echte Mulwray. Wanneer haar man dan ook nog eens dood wordt teruggevonden begint een gevaarlijk spel van intriges, corruptie en gevaar.

2. One Flew Over the Cuckoo’s Nest

One Flew Over the Cuckoo's Nest
McMurphy (rol van Nicholson) is een man met een crimineel verleden die voor de zoveelste keer in de problemen komt. Om aan de gevangenis te ontsnappen pleit hij krankzinnigheid en komt in de psychiatrie terecht. Daar aangekomen is hij getuige van zwaar misbruik van de patiënten door zuster Ratchet (rol van Lousie Fletcher). McMurphy is niet van zinnens het nog langer te ondergaan en vormt een rebellie met enkele andere geïnterneerden.

1. The Shining

The Shining

In deze klassieker van Stanley Kubrick beslist schrijver Jack Torrance (rol van Nicholson) de zorg te aanvaarden van een hotel met een lang en gewelddadig verleden. Langzaam aan wordt Jack meer en meer gewelddadig en boos over zijn leven. Zijn zoon Danny tracht ondertussen zijn talenten aan te wenden om de buitenwereld te informeren over wat er gaande is in het hotel.


Like it? Share with your friends!

2
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *