Top 10 Beste Films Met Tom Cruise


2

Super held, super piloot, super bartender, super bad ass, kortom, een super acteur. Dat is Tom Cruise. Aan de slag sinds de jaren ’80 en still hot today. Dat is al een prestatie op zich. Op regelmatige basis zien we hem in een nieuwe film en ondertussen is niet weg te branden uit de tabloids omwille van zijn turbulent liefdesleven of zijn liefde voor scientology. Tijd om terug op zijn echte carrière te focussen en een lijstje te maken van zijn 10 beste films.

10. Risky Business (1983)

risky-business

Zijn doorbraak op het grote scherm. Vast en zeker hebben zijn beautiful looks hem daarbij geholpen. En de scene waar hij in een opa-onderbroek op Bob Seger danst. Zelfs al heb je de film nooit gezien, dan toch ken je deze scene. De film was een verademing na de andere tienerfilms uit die tijd. Van Porkies en co kunnen we bezwaarlijk zeggen dat er veel verhaal in te rapen viel. Blote B en B’s en vuile praat, dat wel. Risky Business was dan net aangenamer om samen met je oudjes op de bank naar te kijken.

9. Minority Report (2002)

minority-report

Tom Cruise en science fiction. In dit verhaal is hij John Anderton, de chef van een nieuwe politie-afdeling die door zijn Precogs, dat zijn mutanten, criminelen kan arresteren voordat die een misdaad hebben begaan. Wanneer John echter ontdekt dat zijn naam de volgende is op de lijst, moet hij uit zijn pijp komen en zijn naam zuiveren. Spannende actiescènes en suspens genoeg in deze film.

8. Mission Impossible, Ghost Protocol (2011)

MI3

De meeste fans vinden de 3e en de 4e Mission Impossible de besten. Daar valt zeker iets voor te zeggen. Deze keer belandt geheim agent Hunt (Cruise) langs de verkeerde kant van de wet. Samen met zijn teamgenoten wordt hij beschuldigd van een terreuraanslag in het Kremlin. IMF wordt daarop ontbonden. Tijd om samen met enkele slimme koppen op zoek te gaan naar de ware misdadiger. Voor de liefhebbers van actiescènes en stunts: niet te missen, deze film.

7. Magnolia (2000)

magnolia

Ook al speelt hij niet de belangrijkste rol in deze film, hij schittert er toch in. Cruise speelt Frank TJ Mackey, een bizar figuur met lang haar. Verschillende karakters beleven negatieve momenten in hun leven. Op het einde van de film blijken ze allemaal verweven met elkaar. Een nominatie voor de Academy Awards voor de beste bijrol hield Tom hier alvast aan over. Deze film duurt 3 uur, voorzie een drankje en een snack voordat je eraan begint.

6. Collateral (2004)

Cruise heeft heel wat films op zijn naam staan waar hij een charmante knappert speelt. Hier laat hij echter zijn dark side zien. Samen met Jamie Foxx speelt hij de sterren uit de hemel. Foxx is een taxichauffeur die een knappe advocate in zijn wagen vervoert. Kort daarna stapt Vincent (Cruise) in. Die vraagt hem om ergens afgezet te worden, en om te wachten tot hij terug is. Dan valt er een lijk op de taxi. Vincent blijkt op executiepad te zijn en gebruikt de brave taximan als zijn chauffeur.

5. Rain Man (1988)

rain-man

Klassieker met een jonge Tom Cruise (met Ray Ban natuurlijk). Hij is Charlie Babbitt, een autoverkoper die het niet zo nauw neemt met ethiek. Maar dan ontdekt hij dat hij een broer heeft. Dustin Hoffman in zijn meest iconische rol. Stilletjes aan groeit Charlie op, nadat hij eerst nog geprobeerd heeft het uitzonderlijk talent van zijn broer ten gelde te maken.

4. A few good men (1992)

a-few-good-men

Nog zo een film die heerlijk herhaald wordt op alle zenders. Hier speelt Cruise de onervaren militaire advocaat Daniel Kaffee. Samen met de knappe onderzoekster (Demi Moore) moet hij twee militairen verdedigen die schuldig lijken aan moord. Na wat speurwerk komt hij erachter dat ze echter in opdracht van hun kolonel handelden. Helaas heeft hij daar geen bewijzen voor. Je herinnert je zeker nog de iconische scène tussen Cruise en Jack Nicholson in the court.

3. Jerry Maguire (1996)

jerry-maguire

1996 alweer? Ja, time flies when you are having fun. Wie kent ‘Show me the Money’ niet? De meest iconische zin uit deze film en misschien wel van een hele generatie films. Cruise is een succesvolle manager van topsporter die op een dag besluit als onafhankelijke manager aan de slag te gaan. Dat doet hij samen met de enige atleet die hem trouw is gebleven. Hij wordt ook nog eens verliefd op Renee Zellweger, ook niet slecht.

2. Born on the Fourth of July (1989)

born-on-the-fourth-of-july

Een Oliver Stone classic. Als tweede in de rij van de Vietnam trilogie (Platoon en Heaven & Earth) schittert Cruise als Ron Kovic. De film focust op de transformatie die deze heer doormaakt van een jonge, idealistische soldaat tot een gehandicapte, anti-oorlogactivist. Topklasse Tom!

1. Top Gun (1986)

top-gun

Als er gevraagd wordt wat jij associeert met de jaren 80, dan staat Top Gun toch zeker in je top 10 nietwaar? Pete ‘Maverick’ en ‘Goose’ zitten in ons collectief geheugen, alsook de ravissante Kelly McGillis en ‘Take my Breathe away’. En na deze film wilden we toch allemaal F16 piloot worden, en een Ray Ban op onze neus (alhoewel dat tweede waarschijnlijk iets realistischer te realiseren was). De sequel is er nooit gekomen, maar dat is niet erg, zo kunnen we eeuwig blijven dromen over Maverick in the sky.


Like it? Share with your friends!

2
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *