Top 10 Beste Sigourney Weaver Films


0

Sigourney Weaver was één van de eerste vrouwelijke actrices die echt serieus werd genomen als action hero. Wie kent haar niet als Ellen Ripley in Alien? Maar Sigourney heeft heel wat meer op haar palmares staan dan vechten tegen de buitenaardsen. Ze is een karakteractrice die allerlei stijlen aankan. Dat bewijst ons lijstje van haar 7 beste films.

10. Dave (1993)

dave

Leuke film waarin de Amerikaanse president een beroerte krijgt en om een schandaal te voorkomen er een look-a-like wordt ingezet. Sigourney Weaver speelt de first lady. Het zal je vast niet verbazen dat ze valt voor haar ‘nieuwe echtgenoot’. Leukste quote uit de film: Why couldn’t you die from a stroke like everyone else?”

9. The Year of Living Dangerously (1982)

year of living dangerousley

In deze politieke thriller die zich afspeelt in Jakarta in 1965 speelt Weaver een medewerker van de Britse ambassade. Ze krijgt ene relatie met Mel Gibson die een journalist speelt. De film speelt zich af gedurende een op handen zijnde coup. Gibson en Weaver spelen allebei goed, maar wie echt schitterd in de film is Linda Hunt die ook een Oscar zou verdienen voor de rol.

8. Avatar (2009)

avatar

Prachtige blauwe wezens (de Na’vi) en een universeel verhaal. James Cameron maakte 20 jaar na Alien opnieuw een kaskraker, met opnieuw Sigourney Weaver in één van de belangrijke rollen. Deze Avatar werd zo een wereldhit, dat hij in no time zijn eigen Titanic naar de tweede plaats van de meest rendabele film hielp. Avatar won ook drie Golden Globes en twee Oscars. Weaver maakt in deze prent indruk als Dr. Grace Augustine. Ze ziet niet op het goede moment in dat ze fout bezig is en die bijzondere leefwereld Pandora mee naar de verdommenis helpt.

7. Galaxy Quest (1999)

Galaxy Quest

Je moet het maar durven, meespelen in dé parodie die plezier maakt over het science-fiction genre in de jaren 70 en 80. Door haar rol krijgt deze film extra geloofwaardigheid. Galaxy Quest was een sf-show die liep van 1978 tot 1982. In zijn genre is deze serie, en zijn acteurs, nog steeds populair. De commander wordt gevraagd voor een optreden door een groepje als buitenaardsen verklede fans. Het blijkt echter snel dat dit echte aliens zijn! Het begin van heel wat gevaarlijke avonturen.

6. The Ice Storm (1997)

The Ice Storm

Van Ang Lee is deze film, je kent hem ook wel van Brokeback Mountain en The Life of Pi. Een verhaal-film dus, met een dramalijn. Het verhaal speelt zich af in de jaren 70 bij een rijke familie, waar het tijdens een ijsstorm helemaal ontspoort. Sigourney is de getroubleerde buurvrouw.

5. Working Girl (1988)

Working Girl

Met Melanie Griffith die als ambitieuze secretaresse de corporate ladder opklimt wanneer haar baas, een rol van Weaver, thuis zit met een gebroken been. Ja, en toen was er nog geen internet om op afstand gewoon lekker verder te blijven werken en het boeltje in het oog te houden. Melanie ontdekt dat Weaver regelmatig met haar pluimen gaat lopen. Het kot is te klein na deze ontdekking. Alhoewel niet heel de tijd op het scherm, zet Weaver een bijzonder sterke prestatie neer, waarvoor ze genomineerd werd voor de Academy Award.

4. Ghostbusters (1984)

Ghostbusters

Heerlijke 80ies kitsch is dit, als je deze film met 21e eeuwse ogen bekijkt. In deze klassieker zijn het vooral de mannen die voor de actie zorgen (voor vrouwelijke Ghostbusters actie moet je kijken naar de remake uit 2016). Maar als Dana Barrett schittert ze toch, want net in haar appartement wordt vastgesteld dat er een kwaadaardige geest huist. In de sequel in 1989 doet ze nog eens mee. Maar die film is toch een wat flauw afkooksel van de originele film uit 1984.

3. Aliens (1986)

aliens

Een sequal die bijna net zo goed is als het origineel (zie nummer 1)? Of volgens sommige zelfs beter. Hoe dat kan? Neem James Cameron als regisseur! Sigourney is terug als Ripley en is een nog grotere Bad-ass dan in deel één. En haar wapen en het aantal kogels dat ze afvuurt op de aliens is ook een stuk groter!

2. Gorillas in the Mist (1988)

Gorillas in the Mist

Klassieker! Haar derde Oscarnominatie waard. Ze speelt Dian Fossey in Rwanda bij de berggorilla’s die ernstig bedreigd worden door illegale boskap, maar ook door smokkelaars die uit zijn op de gorillahuiden. En zoals je weet, zonder huid kan je niet leven, dus de zeldzame dieren moeten gedood worden. Weaver gaat zelfs zo ver dat ze een dorp van de slechteriken helemaal zelf platbrand. Maar die beweren dat deze handel het enige is waarmee ze hun families in leven kunnen houden. Emotie, pathos, verdriet, geluk. Al die emoties worden wonderlijk uitgebeeld in de fraaie Afrikaanse natuur.

1. Alien (1979)

Alien

Je hebt het juist gelezen. 1979. Time flies when you’re having fun. Deze prent van Ridley Scott was de eerste waar Weaver een hoofdrol in beet had. En wat voor één. Science fiction en horror op zijn best. Deze film zette de toon voor heel wat filmmakers later. En wij herinneren ons vooral: ‘in space, no one can hear you scream’.


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *