Top 10 Grappigste Films Met Eddie Murphy


0

Als er een filmster bekend staat vanwege zijn unieke komische acteertalent, dan is het wel Eddie Murphy. Deze Amerikaanse acteur begon zijn carrière dan ook als stand-up comedian en oogstte daarmee veel succes. Toen hij besloot te gaan acteren, leverde ook dat hem al snel de nodige roem op. In dit artikel zetten we de 10 grappigste films met Eddie Murphy op een rijtje.

10. The Golden Child (1986)

The Golden Child

Deze fantasy-comedy draait om een jongetje dat door boeddhisten wordt beschouwd als een verlosser met betoverende krachten. Er werd reikhalzend naar de komst van deze ‘redder van de mensheid’ uitgekeken, aangezien een dergelijke verlosser maar een keer in de duizend jaar het levenslicht ziet. Maar dan wordt hij ontvoerd en het ziet ernaar uit dat alleen sociaal werker Chandler Jarrell (Eddie Murphy) hem kan redden, zodat hij zijn gewichtige rol voor de mensheid alsnog kan spelen.

9. The Nutty Professor (1996)

The Nutty Professor

In deze komedie speelt Murphy niet één, maar meerdere rollen. De komische film draait om professor Sherman Klump, die zich in zijn liefdesleven belemmerd ziet door zijn overgewicht. Als professor ontwikkelt hij een opzienbarend afslankmiddel dat hem, als hij het op zichzelf uitprobeert, verandert in een slanke Adonis, die zichzelf Buddy Love noemt. Deze jonge man krijgt echter een steeds vervelender karakter en op den duur krijgt de oude Sherman Klump daar genoeg van. Hij wil zichzelf weer terug, ook als dat met overgewicht is.

8. Bowfinger (1999)

Bowfinger

In deze comedy van filmmaker Frank Oz speelt Murphy Kit Ramsey, een gewilde acteur. Bobby Bowfinger wil een film regisseren, maar heeft eigenlijk geen geld om een populaire filmster als Kit Ramsey in te huren. Hij besluit om Ramsey zonder zijn medeweten te filmen. Kit is nogal achterdochtig en vermoedt achtervolgd te worden door aliens.

7. Life (1999)

Life

Murphy vertolkt in deze comedy de rol van Ray, die samen met Claude (Martin Lawrence) ten onrechte levenslang krijgt voor moord. Na 65 jaar proberen lukt het de mannen eindelijk om uit de gevangenis te ontsnappen.

6. Beverly Hills Cop II (1987)

.
Beverly Hills Cop II

Net als in Beverly Hills Cop I is Murphy hier agent Axel Foley, die op zoek is naar de ‘alfabetmisdadiger’, die op de plaats van de misdaad steevast een geheime code achterlaat. Na de nodige verwikkelingen ziet het ernaar uit dat Foley het volgende slachtoffer van deze listige misdadiger wordt.

5. Shrek (2001)

Shrek

Shrek is de bejubelde en prijswinnende computeranimatiefilm over de gelijknamige groene ‘oger’. Murphy is in deze film (uiteraard) niet in beeld, maar vertolkt op zijn eigen onnavolgbare wijze de rol van Donkey, de ezel.

4. 48 Hrs. (1982)

48 Hrs

In feite is dit een nogal geijkte film over een klopjacht op een misdadiger. Murphy tilt het verhaal samen met zijn tegenspeler Nick Nolte echter naar een aanzienlijk hoger plan. De film wordt beschouwd als de eerste ‘buddy-politiefilm’.

3. Trading Places (1983)

Trading Places

Zwerver Billy Ray Valentine (Murphy) wordt in deze komische film in het kader van een weddenschap van de rijke gebroeders Duke overgeplant naar een leven vol weelde, terwijl de oorspronkelijke ‘eigenaar’ van dat leven tot zwerver wordt gebombardeerd. Beide mannen vinden het maar niets dat de broers hen zomaar hun leven afpakken en slaan terug met een komische wraakactie.

2. Coming to America (1988)

Coming to America

Murphy vertolkt in deze film de rol van de uiterst vermogende Afrikaanse prins Akeem Joffer, die er niets voor voelt om door zijn ouders te worden uitgehuwelijkt. Hij wil een vrouw die van hem houdt om wie hij is en niet vanwege zijn status. Dit verlangen brengt hem naar Amerika, waar hij als ‘normale man’ verliefd wordt op Lisa – die na flink wat hilarische toestanden zijn ware identiteit leert kennen.

1. Beverly Hills Cop (1984)

beverly_hills_cop_still3

Deze bioscoophit leverde Murphy zijn internationale doorbraak op als filmster – en dat terwijl de rol van detective Axel Foley eigenlijk gespeeld zou worden door Sylvester Stallone. In deze film spat het acteerplezier van de filmcrew van het doek; Murphy en zijn collega-hoofdrolspelers improviseren er in de comedy op los en zijn zelfs in een aantal serieuzere scenes te betrappen met een lach op hun gezicht. Met een wereldwijde opbrengt van maar liefst ruim 300 miljoen is Beverly Hills Cop met recht een kaskraker te noemen!


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *