Top 13 films met Cate Blanchett


0

De Australische Cate Blanchett is een van de meest gerespecteerde actrices uit Hollywood is ze. Twee Oscars op haar nachtkastje en zeven nominaties op haar conto. Tijd om een lijstje te maken van haar beste films.

13. The Lord of the Rings trilogie

Heel soms komen we Cate Blanchett tegen in grote Blockbusterfilms (zo speelt ze ook in Thor: Ragnarök in 2017!), onder andere in de Lord of the Rings trilogie als in the Hobbit trilogie. Ze speelt Galadriel, de elfenkoningin, een rol die ze prima naar zet. Maar deze films gaan toch meer om mooie beelden dan om goede acteerprestaties.

12. Babel (2006)

In de veel gelauwerde film Babel komt Blanchett maar een fractie van de tijd in beeld. Het is een ensemble film, waar zij de helft van een koppel speelt, dat in de Marokkaanse woestijn hun echtelijke problemen tracht op te lossen. Die hebben te maken met een kind dat ze recent verloren aan wiegendood. Maar dan wordt ze slachtoffer van een vreemd ongeval. En ook haar leven komt op het spel te staan. Blanchett haar echtgenoot wordt in deze film gespeeld door Brad Pitt, hun samenspel zorgt voor vonkjes.

11. The Talented Mr Ripley (1999)

Met in de hoofdrollen Jude Law, Matt Damon en Gwyneth Paltrow, zou je bijna vergeten dat ook Cate Blanchett schittert in deze film. Ze is Meredith Longue, een Italiaanse high society dame waaraan Ripley zich heeft voorgesteld als Dickie. En die hem nadien natuurlijk heel wat miserie bezorgt nadien.

10. Notes on a Scandal (2006)

Sheba (Blanchett) krijgt een nieuwe baan als kunstlerares. De school waar ze begint staat laag aangeschreven, maar toch slaagt ze erin haar leerlingen te motiveren. Maar dan wordt ze verliefd op één van haar mannelijke leerlingen, en ze krijgt er een heimelijke relatie mee. Heimelijk, maar de directrice (Judy Densh) komt het wel te weten. Die vreemde alleenstaande dame chanteert haar lerares, met als belangrijkste doel haar voor haarzelf te winnen. En dan komt alles uit.

9. Little Fish (2005)

Tracy (Blanchett) is een ex-drugsverslaafde. Ze krijgt haar leven terug op de rails. Maar haar grootste droom is om een eigen internetcafé te openen. Daar krijgt ze, door haar verleden, van de banken echter geen lening voor. Maar dan verschijnt haar ex op het toneel. Die lijkt het helemaal gemaakt te hebben. Misschien heeft hij het geld wel om Tracy’s droom te realiseren? Of geraakt ze weer betrokken in het drugswereldje?

8. Elizabeth: The Golden Age (2007)

Een vervolg op Elizabeth uit 1998 (hoger in de lijst!) waarin Cate Blanchett wederom de rol van koningin Elizabeth I van Engeland speelt. Deze rol is haar duidelijk op het lijf geschreven, ze ontving wederom een Oscar nominatie.

7. Veronica Guerin (2003)

Waargebeurd verhaal! De journaliste Veronica Guerin waagde in de jaren’90 haar leven door de waarheid over de drugshandelen in Dublin aan het licht te brengen. Er was een ware drugsoorlog gaande in de stad, en zij durfde het als een van de weinig aan om onderzoek te doen. Ze veranderd Ierland voorgoed. Mooie rol van Blanchett.

6. The Curious Case of Benjamin Button (2008)

Een mooie film (die drie Oscars kreeg) met een mooie cast, namelijk Cate en Brad (Pitt, who else?). Het verhaal begint wanneer Daisy (Cate) als oude dame op haar sterfbed ligt. Ze vraagt aan haar dochter om voor te lezen uit een oude dagboek. Dat vertelt een verhaal van Benjamin Button (Pitt), een bijzondere man, die oud geboren wordt, en elk jaar jonger wordt. Halverwege hun levens ontmoeten Benjamin en Daisy elkaar en worden verliefd. Ze wordt zelfs zwanger van hem. Maar hoe moet dat nu, als één van de partners steeds ouder, en de andere steeds jonger wordt?

5. I’m not there (2007)

Zes verschillende acteurs belichamen in deze film verschillende fases in de carrière van Bob Dylan. Van jonge, rondzwevende kerel met een gitaar, tot verafgode artiest wiens fans hem laten vallen wanneer hij begint elektronische muziek te maken. Dat wordt uitgebeeld door vijf acteurs en één actrice. Die actrice is Cate Blanchett. Zij speelt Jude Quinn, een stevige drugsgebruiker aka zelfverklaarde muziekfilosoof, die niet begrijpt waarom anderen haar niet begrijpen. Voor haar rol in deze film werd ze genomineerd voor een Academy Award.

4. Carol (2015)

Deze film gaat over een jongedame (Mara Rooney) die in de jaren 50 in een New Yorks warenhuis werkt. Op een dag komt er een chique dame met de naam Carol, gespeeld door Blanchett, shoppen. De aantrekkingskracht tussen deze dames is zo sterk, dat ze samen even op reis vertrekken en daarna een stiekeme relatie beginnen. Maar Carol, die in een liefdeloos huwelijk zit, durft er niet uit te stappen uit schrik haar dochter te verliezen. Ook hier lag er weer een nominatie voor een Academy Award klaar voor Cate.

3. Elizabeth (1998)

Kostuumdrama met een grote D. Met een verhaal dat losjes is geïnspireerd op het leven van de echte koningin Elizabeth I van Engeland. De katholieke koningin Mary overlijdt. Haar halfzus, Elizabeth (Blanchett), die protestants is, komt op de troon. Pittig detail, zij leefde tijdens de regeringsjaren van Mary opgesloten, omdat men bang had dat ze betrokken was in een complot tegen haar. Elizabeth start niet onder de beste omstandigheden. Heel wat van haar entourage is haar liever kwijt dan rijk want verkiezen een katholieke koningin. Ook wordt er van haar verwacht dat ze trouwt en voor een opvolger zorgt. Maar haar huidige geliefde is niet gewenst. Ook tijdens haar regeerperiode krijgt ze te maken met diverse rivalen, zowel mannen als vrouwen.

2. The Aviator (2004)

Wat lichter is deze Aviator, samen met de zeemzoete Leonardo DiCaprio. Het gaat over het waargebeurde verhaal van de vliegtuigbouwer Howard Hughes. In de jaren 30 van de vorige eeuw tast hij de grenzen van het vliegen af. Ondertussen heeft hij relaties met Hollywoodlegendes (Cate Blanchett speelt Katharine Hepburn) en krijgt hij bijzonder veel last van zijn smetvrees en paranoïde aanvallen.

1. Blue Jasmine (2013)

Film van Woody Allen. Met Blanchett die de rol van haar leven speelt. Ze is een huisvrouw in goeden doen in New York. Ze geniet van haar (rijke) leven dat volledig gesponsord wordt door haar man. Maar op een dag komt er een bliksem uit de heldere hemel: haar echtgenoot heeft beslist om haar in te ruilen voor de oppas. Haar wereld stort in. Ze heeft geen rooie cent en niemand. Ze kan alleen terecht bij haar zus in San Francisco. Daar trekt ze in. De twee hebben nooit een goede relatie gehad. Maar na een tijdje gaan de zussen daten, en slagen ze erin om nieuwe mannen te vinden. Maar ook die relaties zijn gebaseerd op leugens en lopen dan ook niet goed af.


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *