Top 14 Tom Hanks Films


1

Tom Hanks in enkele woorden omschrijven is een hele uitdaging. Een ijzersterke acteur, die geen uitdaging uit de weg gaat, dat is hij zeker. Die 2 Oscars op zijn nachtkastje (in 1993 voor Philadelphia en in 1994 voor Forrest Gump) zijn helemaal verdiend. We zetten het beste werk van deze klassebak voor je op een rijtje.

14. The Da Vinci Code

The Da Vinci Code

In deze mystery thriller speelt Hanks Professor Langdon, die verdacht wordt van de moord op de museumconservator van het Louvre. Langdon/Hanks begrijpt al snel dat deze man aanwijzingen heeft achtergelaten, die alleen hij begrijpen kan, namelijk symbolen die verwijzen naar de werken van Da Vinci. Opus Dei en de katholieke kerk blijken niet op een oplossing te zitten wachten. Het wordt daardoor een spannende zoektocht, op de hielen gezeten door ‘la police’ en de echte moordenaar.

13. Big

big

Een piepjonge Hanks (Josh in de film) doet een wens op een kermis: hij wil volwassen zijn. Wanneer hij de volgende ochtend ontwaakt, zit hij in een lichaam van een 30-jarige. Zijn hersenen functioneren als een 13-jarige. Het is dan ook een hele uitdaging om in de grote-mensen-wereld waar hij terechtkomt, normaal te functioneren.

12. Sleepless in Seattle

Sleepless in Seattle

Sam (Tom Hanks) is weduwnaar en op zoek naar een fijne, nieuwe relatie. Zijn zoon zoekt een nieuwe mama, en doet op de radio een emotionele oproep. Honderden vrouwen reageren. Meg Ryan (in de fim Annie) voelt zich aangesproken maar is net verloofd. Toch mist ze in haar huidige relatie iets.

11. Captain Phillips

captain-phillips

Wanneer het Amerikaanse vrachtschip MV Maersh Alabama vlak voor de Somalische kust overvallen wordt door piraten, moet Kapitein Phillips (een erg doorleefde Tom Hanks) er alles aan doen om zijn bemanning te beschermen. Hij geeft zichzelf op als gijzelaar, om zijn bemanning te redden. Deze film is gebaseerd op ware feiten.

10. Road to Perdition

Road to Perdition

Deze misdaadfilm werd gebaseerd op een graphic novel. De film speelt zich af in de jaren 30 in Chicago. Hanks fungeert er als een misdadiger, die na heel wat afrekeningen, zijn zoon uit de klauwen van de maffia tracht te houden.

9. Catch Me If You Can

Catch Me If You Can

Een jonge meesteroplichter piloot/advocaat/dokter (Leonardo DiCaprio) pleegt de ene scam na de andere. Hij loopt echter in het vizier van de FBI, meer bepaald van Tom Hanks. Deze amusante kat-en-muis spel film (naar waar gebeurde feiten) maakt deel uit van Steven Spielbergs trilogie over ‘running men’, mannen op de vlucht.

8. Cloud Atlas

cloud atlas

In deze onafhankelijke Duits-Amerikaanse speelfilm kijken we naar zes verhalen waarvan de hoofdpersonages met elkaar verbonden zijn in het verleden, heden en toekomst. De acteurs komen in alle 6 verhalen terug, telkens in een andere rol.

7. The Terminal

the_terminal

Victor (Hanks) uit (een fictief land in) Oost-Europa, wil New York bezoeken. Wanneer hij aankomt op JFK Airport, breekt oorlog uit in zijn homecountry. De VS willen hem niet binnenlaten, en hij kan door de oorlog niet terugkeren. Hij verblijft maanden op de luchthaven, bekijkt mensen, beleeft avonturen en wordt verliefd op een mooie stewardess. Opnieuw zit Spielberg op de regiestoel.

6. Philadelphia

Philadelphia

De succesvolle advocaat Andrew Beckett wordt kort na zijn promotie ontslagen. Is het omdat hij een zaak verknoeid heeft, zoals zijn bazen laten uitschijnen, of werd hij ontslagen omdat ze ontdekt hebben dat hij homoseksueel is en aids heeft? Andrew schakelt een advocaat in, om zijn ontslag aan te vechten. Wie kent dé tune van deze prent trouwens niet? The Streets of Philadelphia van Bruce Springsteen.

5. Cast Away

Cast Away

Chuck Noland (Hanks) werkt voor FedEx en stort tijdens een transportvlucht neer op een onbewoond eiland. Hij moet helemaal alleen zien te overleven. Hij opent pakjes en vindt een volleybal, die hij Wilson doopt en waartegen hij praat om de eenzaamheid te verdrijven. Dan bouwt hij een vlot en begint aan de oversteek. Hij wordt opgepikt, Wilson blijft echter achter op zee.

4. Apollo 13

Apollo 13

Deze film vertelt het verhaal van de 3e missie naar de maan op 11 april 1970. De vlucht begint feilloos, tot het misgaat: een zuurstoffles ontploft en beschadigt andere instrumenten. Kan de Apollo en zijn bemanning nog terugkeren naar de aarde? De hele wereld leeft mee. Het loopt deze keer goed af.

3. The Green Mile

The Green Mile

Hanks (Paul Edgecomb) verblijft als 108-jarige in ouderlingentehuis. Hij overdenkt er zijn leven, vooral dan de periode in de jaren 30 van vorige eeuw. Toen was hij in de Cold Mountain gevangenis als bewaker verantwoordelijk voor John Coffey, een zwarte reus die wachtte op de elektrische stoel, omdat hij 2 kleine meisjes zou hebben vermoord. Coffey beschikte over bijzondere krachten, hij kon zieken genezen en doden doen herleven. Door de komst van een nieuwe gevangene en een nieuwe collega, ontdekt Paul wie de ware moordenaar van de twee meisjes is.

2. Saving Private Ryan

Saving Private Ryan

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontdekt men dat twee in de strijd omgekomen soldaten broers van elkaar zijn. Dan blijkt er nog een derde zoon te zijn, die ergens in Frankrijk is gedropt. Die moet snel opgespoord worden om gezond en wel naar huis te worden gestuurd. Captain Miller krijgt deze opdracht toegewezen, waardoor hij de waanzin van deze oorlog begint in te zien. Spielberg zat bij deze film op de regiestoel.

1. Forrest Gump

Forrest Gump

Een mix van komedie, avontuur en heel veel emoties: Hanks, aka Forrest Gump, laat zich niet beperken door zijn laag IQ. Hij slaagt erin een belangrijke rol te spelen in 30 jaar Amerikaanse geschiedenis: zo zien we Forrest als een Vietnam veteraan, een garnalen tycoon en echte football hero. Tussen zijn heldendaden beleeft hij liefelijke momenten met zijn Jenny. Zonder enige twijfel: het meesterwerk van Hanks.


Like it? Share with your friends!

1
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *