Top 15 Beste Vampieren Films


0

Vampieren: ze zijn ontsproten uit de fantasie van menig auteurs en fantasten, en de lijst van vampierenfilms die sinds het ontstaan van de film de kop hebben opgestoken is dan ook eindeloos. Om toch wat meer orde in de chaos te brengen (of licht in de angstaanjagende duisternis) biedt het volgende overzicht 15 van de beste vampierenfilms die er bestaan.

15. Nosferatu, eine Symphonie des Grauens(1922)

We beginnen de lijst met een absolute klassieker, Nosferatu uit 1922! Het is eerste film gebaseerd op het beroemde boek van Bram Stoker. Acteur Max Schreck zet de standaard neer voor Dracula. Het is natuurlijk wel een film van bijna 100 jaar oud, dus niet te vergelijken met de huidige films, maar voor echte filmliefhebbers een must see. Je kunt de film volledig op Youtube kijken.

14. Blade (1998)

Voor de explosie van superhelden films was er in 1998 al de film Blade, over de vampierenjager gespeeld door Wesley Snipes. Blade is een half-vampier en neemt het op tegen de volbloed vampieren. Harde actie, vechtsporten en een heerlijke soundtrack. De film kreeg twee opvolgers: Blade II en Blade: Trinity.

13. 30 Days of Night (2007)

Ook 30 Days of Night is gebaseerd op een comic. In het geïsoleerde stadje Barrow, Alaska, is het iedere winter 30 dagen volledig verduisterd. Er vestigt zich in deze donkere dagen een groep vampieren die zich gedurende de ononderbroken nacht-van-30-dagen tegoed willen doen aan de overgebleven inwoners. Deze laten zich echter niet zo makkelijk pakken.

12. From dusk till dawn (1996)

Geschreven door Quentin Tarantino en geregisseerd door Robert Rodriguez. Is het een trhiller of een horror? Het ligt er maar net aan welk deel van de film je bekijkt. George Clooney speelt Seth, die pleegt samen met broer Richard (Tarantino) een overval en dwingt dan een familie tot een rit naar Mexico. Daar hebben ze afgesproken in een bar, het is echter niet zomaar een bar …

11. Vampires (1988)

John Carpenter regisseerde in 1998 deze horrorfilm, met in de hoofdrollen James Woods (die Jack Crow speelt, de leider van een team dat op vampiers jaagt onder het Vaticaan). Nadat ze en vampiersnest hebben uitgeroeid worden ze geconfronteerd met Valek, een vampier die snode plannen aan het smeden is. De vampierenjagers doet er alles aan om hem tegen te houden.

10. The Fearless vampire Killers (1976)

Deze film is de perfecte combinatie van comedy en horror, en werd door Roman Polanksi in 1976 geregisseerd. De film speelt zich af in Transsylvanië in de 19e eeuw, waarbij professor Amborius en zijn assistent, Alfred in een dorp terecht komen waar de bewoners schijnbaar in angst leven. De spanning begint pas echt als de dochter van de waard ontvoerd wordt door een vampier, die in het nabije kasteel verblijft.

9. What We Do in the Shadows (2014)

In deze mockumentary zie je Vampieren zoals je zo nog niet eerder zag, drie onsterfelijke Viago, Deacon en Vladislav proberen zich aan te passen aan de moderne maatschappij. En wat blijkt, ze hebben dezelfde problemen als gewone mensen, zo hebben ze ook moeite om de huur te betalen en binnen te komen in nachtclubs. Lachen!

8. The Lost Boys (1987)

Vampierenfilms waren in de jaren ’80 populair, en The Lost Boys is daar heen voorbeeld van. Het is eigenlijk een tienerfilm met een horror-insteek, waarbij een moeder met beide zoons aan de kust gaat wonen. Hier maken de jongens snel vrienden, en één ervan, Michael, wordt verliefd op een meisje. Hij brengt er steeds vaker de nacht mee door. Sam, zijn broer, denkt dat hij een vampier is geworden, en beslist hem te redden.

7. Fright Night (1985)

Deze film uit 1985 vertelt het verhaal van de jonge Charley die nieuwe buren krijgt, en per ongeluk ontdekt dat de buurman een vampier is. Niemand gelooft hem, en in zijn wanhoop doet Charley beroep op Peter Vincent, een mislukte presentator die in vroegere films vaak vampierenjager speelde. Charley kan hem overtuigen, maar dat zorgt er wel voor dat de buurman het spelletje door heeft, waardoor deze hen opjaagt..

6. Near Dark (1987)

Deze horrorfilm is van Kathryn Bigelow en representeert de verrassende combinatie van zowel horror als western. De regisseuse heeft hiermee een veelbelovend debuut gemaakt. Het verhaal gaat over de cowboy Caleb, die een meisje probeert te versieren maar te laat doorheeft dat zij eigenlijk een vampier is. Mae, de vampier dus, bijt hem en introduceert haar bij haar ongure vampierengroep. Caleb zelf houdt echter niet van mensenbloed.

5. Underworld (2003)

Vijf keer heeft Kate Beckinsale de mooie Selene, een vampierstrijdster die vecht in de oorlog tussen de vampieren en de weerwolven gespeeld. Het eerste deel is nog steeds de beste in deze stilistische filmreeks.

4. Interview with the vampire (1994)

Klassieker met Brad Pitt, Tom Cruise en een piepjonge Kirsten Dunst. Louis de Pointe du Lac gespeeld door Brat Pitt wil niet verder leven nadat zijn vrouw overlijdt. Hij wordt door de vampier Lestat (Cruise) gebeten en deze geeft hem de keuze om als vampier verder te leven, of een langzame dood te sterven. Hij kiest voor het vampierenleven, maar kan zijn plaats niet vinden. Hij drinkt dierenbloed en heeft steeds minder zin in het gezelschap van Lestat. Dan ontmoet hij in het huidige San Francisco een groep vampieren die anders leven.

3. Only Lovers Left Alive (2013)

Vampieren blijven zich ontwikkelen in de filmgeschiedenis, en dat wordt vooral duidelijk in deze film van Jim Jamursch. Only Lovers Left Alive kwam uit in 2013 en gaat over vampiers die niet langer kwaadaardig zijn. Hun drang naar mensenbloed is weg, maar ze gebruiken het wel nog als drug.

2. Let The Right One In (2008)

De originele naam van deze Zweedse film is Lat den ratte komma en werd meteen een succes in 2008. Het verhaal gaat over Oskar, een verlegen man die een nieuwe vriendin krijgt, Eli genaamd. Zij is echter een vampier, en wordt door een oude man geholpen die zorgt voor bloed. Als deze echter sterft roept ze de hulp in van Oskar. De film gaat echter niet enkel over vampiers, maar ook de negatieve gevolgen van pestgedrag. Wie vormt dan eigenlijk de grootste bedreiging?

1. Bram Stoker’s Dracula (1992)

Bram Stoker had het originele Dracula-boek geschreven, en regisseur Francis Ford Coppola wilde daar naar terug reizen met deze film uit 1992. De film is erg stijlvol dankzij de toonaangevende cast met onder andere Anthony Hopkins en Winona Ryder. Dracul zelf wordt gespeeld door Gary Oldman, en komt in de film aan in Londen, verstop in een kist, waarna hij de jonge Mina zoekt. De gelijkenis tussen haar en een middeleeuwse vrouw die destijds zelfmoord pleegde nadat haar man was omgekomen in de oorlog, was treffend, en dat zette Dracula ertoe aan haar eeuwig te doen leven.


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *