Top 10 films over een seriemoordenaar


0

Voor de gemiddelde mens is het brein van een seriemoordenaar moeilijk te doorgronden. Wat drijft zo iemand? Hoe komt hij of zij tot zijn daden? Via films, al dan niet geromantiseerd, komen we iets meer te weten over deze personen.

10. Monster

Deze film uit 2003 vertelt het waargebeurde verhaal van de seriemoordenares Aileen Wuornos (Charlize Theron). Deze ex-prostituee kreeg de doodstraf voor de moord op zeven mannen en werd in 2002 geëxecuteerd. Aileen schiet de man die haar verkracht dood. Aileen kan door haar verwondingen haar werk als prostituee niet uitvoeren. Daardoor raakt ze diep in de schulden. Gefrustreerd en met een diepe haat voor mannen die op zoek zijn naar seks, slaat ze aan het moorden. Onder haar slachtoffers bevindt zich ook een ex-politieagent. Arrestatie lijkt nog slechts een kwestie van tijd.

9 Manhunter

“Enter the mind of a serial killer… you may never come back”
Ex-FBI agent Will Graham heeft een trauma overgehouden aan het arresteren van de beruchte seriemoordenaar Hannibal Lecter (zie ook Silence of the Lambs). Hoewel Graham was gestopt met zijn werk voor de FBI, wordt hij teruggevraagd om mee te helpen om een seriemoordenaar op het spoor te komen. Graham heeft de gave om in de gedachtenwereld van de seriemoordenaar te treden. Om de psychopaat te kunnen inrekenen roept Graham zelfs de hulp in van Hannibal Lecter… (1986)

8. Henry: Portrait of a serial killer

Deze film uit 1986, gebaseerd op het leven van Henry Lee Lucas, geeft een weinig geromantiseerd beeld van een seriemoordenaar. Eenmaal zijn gevangenisstraf uitgezeten voor de moord op zijn moeder, kiest Henry zijn volgende slachtoffers willekeurig uit. Een somber beeld van de Amerikaanse samenleving waarin ‘serial killers’ soms ongestraft te werk kunnen gaan.

7 American Psycho

Patrick Bateman (Christian Bale) leidt een onopvallend yuppen bestaan. Zo lijkt het tenminste. ’s Nachts verandert hij in een koele seriemoordenaar en vermoordt hij zonder een duidelijke reden willekeurige, onschuldige mensen. De yuppies in de wijk lijken niet geïnteresseerd in de medemens. Voor Bateman’s psychische problemen is geen aandacht, waardoor hij ongemerkt zijn dubbelleven kan leiden. De film uit 2000 heeft een komische ondertoon door het verschil tussen de koele en doeltreffende manier waarop er moorden worden gepleegd, en de oppervlakkige emoties van Bateman en zijn omgeving.

6. Natural Born Killers

Het verhaal voor deze film uit 1994 werd geschreven door Quentin Tarantino, terwijl Oliver Stone tekende voor de regie. Met het motto ‘de media maakte hen tot supersterren’ volgt de film twee seriemoordenaars die de Highway 666 onveilig maken. Het een en ander wordt vastgelegd door een televisiezender waardoor de twee steeds populairder worden. Juliette Lewis werd op het filmfestival van Venetië bekroond voor haar rol als Mallory Knox.

5. Saw

In deze eerste uit een serie van 7 horrorfilms, worden slachtoffers in een val gezet. Eruit komen, betekent pijn leiden, erin blijven heeft de dood tot gevolg. De hoofdrolspeler Jigsaw zoekt zijn slachtoffers uit onder personen die zonden hebben begaan, en baseert daar zijn val op. Saw kreeg wisselende kritieken, maar bleek een groot succes.

4. Zodiac

In deze op ware feiten berustende film geregisseerd door David Fincher uit 2007 staat de zoektocht naar ‘Zodiac’ centraal. Zodiac is een bijnaam die is gegeven aan een vermeende seriemoordenaar. Elke keer als er een moord wordt gepleegd, ontvangen kranten namelijk een bericht in geheimschrift. Ook de journalisten Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) en Paul Avery (Robert Downey Jr.) houden zich met het mysterie bezig. Ze raken zo geobsedeerd door de zaak, dat hun privélevens er onder gaan leiden.

3. Psycho (1960)

De uit 1960 stammende horrorfilm Psycho van Alfred Hitchcock is een echte klassieker. Hij wordt beschouwd als een van de beste films van deze Engelse regisseur. Beroemd en vaak geciteerd in andere films, is de douche-scène. Tijdens het douchen wordt Marion Crane (Janet Leigh) vermoord, naar het zich laat aanzien door de moeder van moteleigenaar Norman Bates (Anthony Perkins)…

2. Seven

Met Morgan Freeman en Brad Pitt in de rol van rechercheur, worden in deze film uit 1995 moorden gepleegd op basis van de zeven hoofdzonden: vraatzucht, hebzucht, luiheid, lust, afgunst, hoogmoed en wraak. De rechercheurs hebben de taak om seriemoordenaar John Doe (Kevin Spacey)op te sporen. Een duistere, mysterieuze thriller die zonder dat de gruwelijke moorden worden getoond, bol staat van de spanning.

1 The Silence of the Lambs

In deze met vijf Oscars bekroonde film uit 1991 schitteren Jodi Foster (Clarice Starling) en vooral Anthony Hopkins als Hannibal Lecter. Lecter die een zeer goede psychiater was, maar nu zelf opgesloten in een zwaar beveiligde psychiatrische inrichting, vanwege zijn verleden als seriemoordenaar, wordt door de FBI te hulp geroepen bij het vinden van ‘Buffalo Bill’. Tijdens de gesprekken tussen Starling en Lecter ontstaat er een ‘spannende’ relatie….


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *