De succesfactoren van Rain Man


0

Zou Barry Morrow einde jaren 80 verwacht hebben dat zijn scenario voor Rain Man een kaskraker ging opleveren? Had manager Roger Birnbaum van MGM/UA dit gedacht toen hij een optie nam op het script? 25 miljoen dollar was ruim voldoende als budget voor de film die verbazingwekkend genoeg meer dan het tienvoudige opbracht. Wat maakt Rain Man tot de klassieker die hij ruim 30 jaar later is? 

De scenarist 

Je zou denken dat scenarist Barry Morrow al voor de verfilming van massa’s andere verhalen had gezorgd. Maar Rain Man is zijn enige noemenswaardige werk. Morrows story – geïnspireerd door een verstandelijk gehandicapte vriend van hem – werd trouwens nog drastisch aangepast vooraleer het op het witte doek kwam. 

De regisseur 

Twijfelloos is een belangrijk deel van het succes van Rain Man te danken aan regisseur Barry Levinson. Tenslotte kreeg hij een Oscar voor deze prestatie. Maar wist je dat hij eigenlijk pas de derde keuze was, na Steven Spielberg en Sidney Pollack? Op het moment dat hij de opdracht aanvaardde, had hij pas enkele films geregisseerd maar wel op tv ervaring opgedaan. 

De acteurs 

Tom Cruise evenals Dustin Hoffman waren enthousiast over hun rol in Rain Man. Het was Hoffman die op het idee kwam om het hoofdpersonage te veranderen in een autist met savantsyndroom. Zo veranderde de story van een ietwat simplistische road movie naar een gevoelig drama. 

De componist 

Rain Man betekende de doorbraak voor Hans Zimmer. De soundtrack leverde hem zijn eerste oscarnominatie op. Inmiddels is de componist een gevestigde waarde die jaarlijks 3 à 4 keer in het filmnieuws komt voor zijn medewerking aan een nieuw kassucces. 

De relatie 

Voor een goede story heb je contrasten nodig en de opportunist Charlie is een perfecte tegenpool voor de autistische Raymond. De manier waarop de relatie zich ontwikkelt tussen de broers Babbitt is dan ook een andere mogelijke reden waarom Rain Man na het zien niemand nog los laat. 

Een prachtige achtergrond 

Omdat Raymond weigert met het vliegtuig naar Los Angeles te reizen, speelt de hoofdmoot van Rain Man zich onderweg af. Het tempo van zowel reis als verhaal vertraagt letterlijk en je krijgt als kijker een uitstekende gelegenheid om het tweetal goed te leren kennen. Tegelijkertijd kunnen we genieten van prachtige beelden dankzij het puike montagewerk van Stu Linder die hiervoor eveneens beloond werd met een oscarnominatie. 

De blackjack scène 

Iedereen herinnert zich “die scène” in het casino. Bij het online blackjack spelen, ben je je er terdege van bewust dat het eigenlijke bedrog vergezocht en onrealistisch is. Kaarten tellen gebeurt gewoonweg nooit op deze manier. Maar daar draait het natuurlijk ook niet om. Als een plot apparaat is dit een incident dat echt de broers samen trekt en de dynamiek tussen hen verandert. 

De flitsende wagens 

Zelfs wie een auto gewoon beschouwt als een praktisch middel om snel van de ene plaats naar de andere te komen, voelt zijn hart sneller slaan bij de aanblik van de fijne Lamborghini sportwagens en de sympathieke Buick Roadmaster. 

Het inzicht 

Blikken we nu terug op 30 jaar geleden, dan zullen we misschien meewarig het hoofd schudden. Zoveel onwetendheid over autisme of andere aandoeningen waarvan we de lijders gemakshalve klasseerden als “achterlijk”. Misschien is dit de hoofdverdienste van Rain Man: dat het één van de films was die ons de ogen openden. We zijn de menselijkheid gaan inzien van ontelbare gedupeerden die dat werkelijk wel verdienen. Alleen al omwille daarvan is het verhaal rond Raymond Babitt het (her)bekijken waard! 


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *