Top 10 Beste Bill Murray Films


1

In 1984 speelde Murray in The Razor’s Edge: een flop die zijn imago geen goed deed. Hij zat eerder in leuke comedy’s en ook zijn passages in Saturday Night Live bleven in het collectieve geheugen zitten. Toen Ghostbusters uitkwam, werd hij plots een A-acteur. Maar het zijn vooral jonge regisseurs zoals Sofia Coppola en Wes Anderson die het beste uit hem halen. De 10 beste films van een acteur die er alleen maar beter op wordt met de jaren.

10. Stripes (1981)

Murray in the army. Gezien zijn ongetemde natuur als acteur lijkt het een goede zet om hem in deze setting te laten acteren. Zijn personage is te lui om taxichauffeur te zijn, dus gaat hij maar in het leger. De opleiding is berezwaar, maar hij maakt het zich samen met zijn vriend vooral moeilijk, als hij twee vrouwen meeneemt in een uiterst geheim voertuig. Geen goed idee. We onthouden uit deze film zeker ook zijn onvergetelijke drill formation.

9. What about Bob (1991)

In deze film speelt Murray een rol die voorbestemd lijkt voor Nicolas Cage of Woody Allen. Maar hij zet een prachtkarakter neer; een psychiatrisch patiënt met ernstige neuroses. Die vindt zijn nieuwe psychiater (Richard Dreyfuss) zo een toffe pee, dat hij probeert mee te gaan op diens vakantie met zijn familie. De dokter wordt al snel zelf gek.

8. Ed Wood (1994)

Tim Burton’s bioptic van Ed Wood, die wereldwijd erkend wordt als de slechtste filmmaker aller tijden. De film speelt zich af in de jaren 50 en Johnny Depp trekt een cast van stevige klassiekers zoals Sarah Jessica Parker, Jeffrey Jones en Martin Landau. Murray is in zijn beste vorm als Bunny Breckinridge.

7. Quick Change (1990)

Murray als clown, die een bank gaat beroven. Dat lukt gemakkelijk, nu nog de stad ontvluchten met zijn kompanen. Dat blijkt moeilijker, ook al is er voldoende tijd. Een misdaad comedy, dat vraagt stevige acteurs: Murrey zit dan ook helemaal goed met zijn gelaagde rol.

6. Ghostbusters (1984)

Hoor je de Ghostbusters tune al in je hoofd? Wij wel! Een bovennatuurlijke comedy, en een reeks hyperkinetische acteurs als Dan Aykroyd en Rick Morans maar ook Murrey zijn verantwoordelijk voor het succes van deze film. Wanneer ze hun baan bij de universiteit verliezen omdat ze teveel bezig zijn met het occulte, stellen ze zich beschikbaar om freelance geesten te busten. Klassieker!

5. Tootsie (1982)

Dustin Hoffman als een vrouw. Op zich is dit al redelijk bezienswaardig. Die doet zich voor als actrice in plaats van acteur, krijgt de rol en wordt een superster. Maar ook Murray maakt de film flink leuk. Hij is een sympathieke roommate waar heel wat plezier mee te beleven valt.

4. Caddyshack (1980)

Een soort assepoester verhaal is dit. Golfbaanonderhouder Murrey staat op het punt het groot geschut in te zetten tegen de grondeekhoorn. Het is een echte comedy classic geworden die je zeker eens moet zien, … tenminste als je ongeveer een uur en half tegen Chevy Chase en Ted Knight kunt.

3.Lost in Translation (2003)

Een heel simpel verhaal; twee Amerikanen, de ene is een jonge vrouw, Scarlett Johansson, die meegesleept is naar Tokyo door haar man. De andere is een oudere man, Murray, een overwerkte fotograaf. Tussen hen beide ontstaat al snel een bijzondere vriendschap en ze beslissen samen Tokyo te ontdekken. Sofia Coppola kan de kleinste details van menselijke interactie op een meesterlijke manier in beeld brengen. Een kolfje naar de handen van Johansson en Murray, die zich in deze film emotioneel helemaal herboren voelt door zijn nieuwe vriendin. Wat dat wil zeggen: daarvoor moet je de film maar een zien. Aanrader!

2. Groundhog Day (1993)

Een Hollywood comedy kan zelden de titel ‘psychologisch correct’ opspelden, maar Groundhog Day kan dat wel. Het gaat dan ook over een weerman, die helemaal vol is over zichzelf, kortom een irritante man. Wanneer hij op reportage wordt gestuurd om Groundhog Day te verslaan merkt hij dat hij de dag keer na keer opnieuw beleefd. Daar probeert hij eerst zijn voordeel uit te slaan. Totdat hij beseft dat hij toch iets zal moeten doen om de cyclus te stoppen. Murray trekt zijn hele kunnen open: van gebabbel, tot pijn, naar wijsheid tot euforie.

1.Rushmore (1998)

Met Wes Anderson op de regisseursstoel is dit de beste film van Murray. Hij zat in meerdere Andersons films, maar hier gaat hij op zijn diepst. Hij speelt de depressieve magnaat Herman Blume, die vriendschap sluit met de jonge intelligente Max. Waren zijn twee eigen zoons maar meer zoals hem. Maar dan worden ze samen verliefd op een van de leraressen van de school.


Like it? Share with your friends!

1
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *