Top 25 Leukste Familiefilms (geen animatie)


1

Er gaat niets boven een gezellige familiefilm. Met goede humor, aandoenlijke personages en spannende verhaallijnen zijn deze films geschikt voor iedereen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een aantal van de meest populaire films tot dit genre behoren. Ben je benieuwd geworden? Dit zijn de 25 beste familiefilms die niet geanimeerd zijn!

Voor animatiefilms zie ons lijstjes van beste Disney films of Pixar films.

25. Babe (1995)

Dieren doen het altijd goed bij het grote publiek, en dan vooral in animatiefilms. Maar ook daarbuiten zijn de schattige beestjes populair, zoals in de film Babe. Een onzeker biggetje komt terecht op een grote boerderij, waar hij moet wennen aan zijn nieuwe leven. Naast de verfrissende humor zijn het vooral de vertederende dieren die de film tot een groot succes maakten.

24. Honey I Shrunk the Kids (1989)

Een uitvinder als vader is natuurlijk de echte droom voor veel kinderen. Je kunt altijd als eerste spelen met de nieuwste gadgets, en het leven is nooit saai. Maar wat nou als je vader iets uitvindt waarmee hij je per ongelijk zo klein maakt als een mier? Honey, I Shrunk the Kids is een grappige en hartverwarmende film over een afstandelijke vader, die zijn gezin steeds meer begint te waarderen.

23. Hook (1991)

Het verhaal van Peter Pan is een klassieker, en daarom ook oneindig vaak verfilmd, ook door niemand minder dan Steven Spielberg. De legendarische regisseur wilde iets anders doen met dit wereldberoemde verhaal, en met groot succes! De volwassen Peter is zijn leven in Neverland al jaren vergeten, maar wanneer zijn kinderen ontvoerd worden door kapitein Haak moet hij terug om ze te redden. Met Robin Williams als Peter Pan, en Dustin Hoffman als zijn vijand is deze film nog steeds prachtig om te zien.

22. Labyrinth (1986)

Wat krijg je wanneer je de makers van de Muppets, Star Wars en Monty Python bij elkaar zet om een film te maken? Labyrinth is het resultaat. De film was baanbrekend op het moment dat hij uitkwam, vanwege de vele technische hoogstandjes die te zien waren. Met David Bowie in de hoofdrol en een verhaal dat veel mensen doet denken aan The Wizard of Oz, is deze film één van de meest vreemde familiefilms die ooit gemaakt is.

21. The Karate Kid (1984)

Een leven als karate meester spreekt tot de verbeelding, en dat is de reden dat deze film zo populair is geworden. De jonge Daniel wil leren vechten om zo zijn leven op de middelbare school makkelijker te maken. Na lang smeken lukt het hem om de oude Miyagi als zijn leermeester te krijgen. Maar de weg naar een bestaan als sportheld gaat niet altijd over rozen.

20. Space Jam (1996)

Michael Jordan en de Looney Tunes horen tot de grootste iconen uit de jaren 90. Het is dan ook niet gek dat ze de hoofdrolspelers zijn in één van de meest populaire familiefilms uit die tijd. Met basketballende tekenfilmfiguren en een vreemde plotlijn over aliens is deze film misschien niet de meest realistische, maar zeker wel een leuk verhaal voor alle leeftijden.

19. Jumanji (1995)

Weer speelt Robin Williams een geweldige rol in deze beroemde film over een extreem bordspel. Wie begint aan het spel kan alleen maar ontsnappen door het uit te spelen. En ontsnappen wil je, want voor je het weet wordt je huis overgenomen door een tijger, spinnen, vleesetende planten en andere gevaarlijke beesten uit de jungle. Het personage van Williams begon het spel te spelen op jonge leeftijd, en is jaren opgesloten geweest in de wereld van Jumanji.

18. Night at the museum (2006)

Deze eerste succesvolle film heeft geleid tot meerdere vervolgen die allemaal hetzelfde format volgen. Gebaseerd op een populair kinderboek, vertelt de film het verhaal van de mislukkeling Jerry, die maar weinig geluk heeft in zijn leven. Zijn nieuwe baan als nachtbewaker in een museum lijkt eenvoudig, maar door een oude vloek komen de museumstukken in de nacht allemaal tot leven.

17. Free Willy (1993)

Het beeld van de beroemde walvis die hoog uit het water springt, terwijl hij aangemoedigd wordt door een klein jongetje is inmiddels iconisch. De film gaat over de vriendschap tussen een jongetje en een walvis die hij in het aquarium ontmoet. Na jaren in gevangenschap wordt het dier met de dood bedreigd, omdat het te duur zou zijn om voor hem te zorgen. Zijn nieuwe vriend gaat proberen Willy te bevrijden om zo zijn leven te redden.

16. Ronja de roversdochter (1984)

Astrid Lindgren is schrijfster van vele bekende kinderverhalen, zoals die van Pippi Langkous. Ronja de Roversdochter is een ander populair boek van deze schrijfster, dat in de jaren 80 is verfilmd. Het verhaal gaat over de wilde Ronja, die is opgegroeid in een echt rovershol. Zoals gebruikelijk bij de verhalen van Lindgren heeft de film een duidelijke boodschap: jonge mensen weten het soms beter dan de volwassenen om ze heen.

15. The Goonies (1985)

The Goonies heeft alles wat een echte avonturenfilm nodig heeft: een groep enthousiaste kinderen, een missie om hun woonwijk te redden van de sloophamer, en een verborgen schat die gevonden moet worden. Het jonge groepje vrienden heeft een plek in iedereens hart gevonden, waardoor de film door velen als de ultieme jeugdfilm wordt gezien.

14. The Princess Bride (1987)

De titel doet vermoeden dat deze film alleen is voor jonge kinderen die dromen van een bestaan als prinses. Maar niets is minder waar. Deze fantasyfilm is populair bij jong en oud, vooral vanwege de overdreven dialogen en de wanhopige romantiek van het hoofdpersonage Westley. Wie deze film kijkt zal niet zo snel wegzwijmelen, maar vooral hardop lachen om de absurde humor.

13. The NeverEnding Story (1984)

Het is misschien wel de meest ultieme fantasyfilm die er tot nu toe gemaakt is. Het jongetje Bastian krijgt problemen met zijn vader om dat hij altijd aan het wegdromen is naar grote fantasiewerelden. Wanneer hij zichzelf verliest in een fantasieboek, blijkt dat zijn liefde voor deze vreemde werelden niet voor niets is.

12. Big (1988)

Hij is de ster van de beste films die ooit gemaakt zijn, en dan kan een echte familiefilm ook niet aan het rijtje ontbreken. Tom Hanks speelt in Big de rol van een jong kind dat in één klap een volwassen man wordt. Dit zorgt voor wat hilarische momenten, en het inzicht dat zowel jong als oud met verschillende voor- en nadelen te maken krijgen.

11. Mary Poppins (1964)

Ze is geliefd bij iedereen: de strenge maar ook lieve oppas Mary Poppins. Deze Disneyfilm lanceerde de carrière van Julie Andrews en is mogelijk de populairste niet-geanimeerde film die de studio ooit gemaakt heeft. Samen met de kinderen Jane en Michael en schoorsteenveger Bert beleeft ze verschillende avonturen.

10. Star Wars: A New Hope (1977)

Deze film gaf het startschot voor de populaire filmreeks die Star Wars vandaag de dag is geworden. De personages van Luke Skywalker, Princess Leia en Han Solo spreken tot de verbeelding, en hun strijd tegen Dart Vader is iconisch. De film is de eerste Star Wars film die ooit gemaakt is, maar is chronologisch gezien het vierde deel in de reeks.

9 De heksen (1990)

De meest bekende kinderboeken werden tot voor kort allemaal geschreven door Roald Dahl. Ook het verhaal over deze kinderhatende heksen is van deze schrijver afkomstig. De verfilming is net zo spannend als het boek, en laat heksen ook van een heel andere kant zien. Ze zijn niet allemaal lelijk en oud, maar kunnen ook erg mooi, netjes en beleefd zijn. Of toch niet?

8. E.T. (1982)

Aliens worden in films vaak neergezet als gevaarlijke buitenstaanders die een bedreiging zijn voor alles en iedereen. Maar bij E.T. is dat anders. De aandoenlijke alien sluit een vriendschap met een jongen, die hem gaat helpen om zijn weg terug naar huis te vinden. De muziek, de quotes, en het beeld van een alien in het fietsmandje van de jonge Eliott zijn allemaal iconisch geworden.

7. Annie (1982)

Ze is klein, ze is een doorzetter, en ze heeft een prachtige bos rode krullen. De wees Annie wist in één klap een plaats te veroveren in de harten van heel de wereld. Het jonge meisje heeft niets in haar leven, maar blijft altijd hoop houden op een betere toekomst. En misschien is dat betere leven dichterbij dan ze zelf denkt. Een aantal van de liedjes uit deze musicalfilm kunnen vandaag de dag nog steeds door miljoenen mensen worden meegezongen.

6. Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971)

De charismatische Gene Wilder speelt de rol van zijn leven in deze klassieke film. Een arm jongetje krijgt de kans om een rondleiding te volgen in de fabriek van Willy Wonka. Hier leert hij niet alleen over het maken van snoep, maar vooral wat morele lessen. De film is vrolijk en humoristisch, maar heeft zeker ook een donker randje.

5. Pippi Langkous (1969)

Het meisje met de rode vlechten, ongekende kracht, en een rustig leven zonder volwassenen die haar vertellen wat ze moet doen. Pippi Langkous heeft het echte droomleven voor vele kinderen. Samen met haar vrienden Tommy en Annika beleeft ze allerlei avonturen. De Pippi verhalen van Astrid Lindgren zijn goed geweest voor verschillende series en films, maar deze eerste film blijft de favoriet.

4 The Sound of Music (1965)

Ze speelde al de hoofdrol in Mary Poppins, maar haar rol als Maria in the Sound of Music werd een nog groter succes. De zingende non in de heuvels van Oostenrijk is een beeld dat we niet snel zullen vergeten. De musical is vandaag de dag nog steeds ontzettend populair, maar de oorspronkelijke film blijft nog altijd de mooiste versie die er te vinden is.

3. Harry Potter filmserie (2001 – 2011)

J.K. Rowling verbrak alle records met haar boekenreeks over de moedige tovenaarsleerling Harry Potter, en de films konden natuurlijk niet achterblijven. Dat de verfilmingen van de boeken een succes zouden worden viel eigenlijk wel te verwachten. De drie hoofdrolspelers werden in één klap supersterren, die gedurende acht films ondersteund werden door de beste acteurs en actrices die Engeland kent. De films zijn net zo betoverend als de boeken, en brengen het verhaal van Harry Potter tot leven voor alle generaties.

2. The Wizard of Oz (1939)

De jonge en mooie Dorothy komt door een tornado terecht in het vreemde land van Oz. Om haar weg terug naar haar oom een tante in Kansas te vinden, moet ze de tovenaar te spreken te krijgen. Ondertussen wordt ze bijgestaan door een laffe leeuw, een tinnen man en een dome vogelverschrikker. Allemaal hebben ze iets nodig van de tovenaar, maar het is niet zo eenvoudig om te krijgen wat ze willen. Met heksen, feeën en vliegende apen is er meer dan genoeg te zien in deze film, maar de lieve Judy Garland is toch de echte ster op het scherm.

1. Home Alone (1990)

Het is dan misschien een echte kerstfilm, maar Home Alone is echt niet alleen leuk tijdens de feestdagen. Kevin is het echte zwarte schaap van de familie, waardoor hij het gevoel krijgt dat niemand naar hem om kijkt. Wanneer zijn familie per ongeluk op vakantie is gegaan zonder hem, besluit hij te genieten van het vrije bestaan. Dat is allemaal leuk en aardig, tot hij twee inbrekers buitenshuis moet proberen te houden. Met veel actie en goede humor weet deze film zich vandaag de dag nog steeds te bewijzen.


Like it? Share with your friends!

1
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

One Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *