Top 25 Beste Films van Regisseur Steven Spielberg


3

Deze filmmaker heeft het werkelijk al allemaal gedaan. Sinds de jaren 70 (!) maakt hij doorlopend kassuccessen. Meestal zijn het mainstreamfilms, met een twist, met meesterlijke special effects, met non stop spanning en spektakel, spectaculaire filmmuziek, universele gevoelens, menselijke spielereitjes, een flinke portie geschiedenis en een samenwerking met de beste (en bijzonder juist gecaste) acteurs van de wereld. Spielberg is dé vader van ET, Indiana Jones en Jurassic Parc. Maar ook van Jaws. Deze man heeft in zijn eentje een enorme invloed op de entertainment industrie. Laten we door zijn beste 15 films lopen. We worden er helemaal nostalgisch van. En een beetje jaloers zijn vele Oscars.

25. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Het vierde deel van Indiana Jones had natuurlijk nooit gemaakt mogen worden, of in ieder geval niet op deze manier. Snel door naar de nummer 24.

24. The Terminal (2004)

Een van de vele samenwerkingen tussen Tom Hanks en Steven Spielberg. Wel de minst geslaagde. Een Oost-Europeaan, Viktor Navorsky ( Hanks) bezoekt de VS. Wanneer hij op Kennedy Airport aankomt, breekt er in zijn thuisland oorlog uit. Hij kan niet terug, en mag ook de VS niet in. Rest hem een tijd op de luchthaven te verblijven, tot betere tijden aanbreken. Hij leert veel nieuwe mensen kennen en wordt tenslotte verliefd op de stewardess Amelia (Catherine Zeta-Jones). Wilde je dus eens weten hoe het is om op een luchthaven te wonen, dan is dit je film.

23. War Horse (2011)

War Horse speelt zich af voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gaat over een Engelse jongeman, Albert, en zijn paard. Het paard wordt echter verkocht aan het leger. Albert is zelf nog te jong om als soldaat te gaan vechten, maar trekt dan maar zelf naar Frankrijk om zijn vriend te gaan redden. Dat Spielberg oorlogsfilms kan maken bewees hij wel met Saving Private Ryan. War Horse blijft echter wat braafjes. Bekijk ook onze top lijst van paardenfilms.

22. Hook (1991)

Als je Hook als kind hebt gezien en daarna niet meer dan is dit misschien wel een van je favoriete films. Kijk je de film echter nog is terug als je wat ouder bent valt het allemaal toch wat tegen. Voor de kinderen blijft het natuurlijk genieten.

21. Amistad (1997)

Een topcast met Morgan Freeman, Anthony Hopkins, Matthew McConaughey en Djimon Hounsou in een film over een één van de donkerste bladzijden uit de geschiedenis van de mensheid, zijnde de slavernij en de ermee gepaard gaande handel. Mooi in beeld gebracht en uitstekend vertolkt.

19. Munich (2005)

Deze film brengt hét drama van 1972 magnifiek in beeld. Tijdens de Olympische Spelen in München werd de Israëlische Olympische ploeg gegijzeld door Palestijnse terroristen genaamd Black september. De ploeg (en een Duitse agent) overleeft het niet. Een Mossad-agent krijgt de opdracht de Palestijnen te vinden en te vermoorden.

18. Bridge of Spies (2015)

Recent werk, met Tom Hanks in een lead rol. Die is James Donovan, een advocaat die door de CIA aangeworven wordt om te gaan onderhandelen over de vrijlating van een door de Russen gevangen genomen Amerikaanse piloot. Gebaseerd op het U-2 incident in 1960.

17. War of the Worlds (2005)

Featuring megaster Tom Cruise. Spielberg heeft het wel voor oorlogen en voor buitenaardsen. Combineer je die twee, dan kom je uit bij dit boek, waar Spielberg een meesterlijke verfilming van maakte, dat een groot succes aan de kassa werd. Cruise is een arbeider in een down moment van zijn leven. Hij leeft vervreemd van zijn gezin. Tot buitenaardse wezens hun opwachting maken, en die willen de aarde vernietigen. Ze laten een spoor van vernieling achter. Cruise, nu een held, moet haard en have (en kinderen) beschermen.

16. The BFG (2016)

Een van de weinige films van Spielberg die zijn geflopt is de BFG, oftwel de Grote Vriendelijke Reus naar het boek van Roald Dahl. De film ziet er prachtig uit, dankzij de CGI lijkt het soms wel of je naar een echte reus aan het kijken bent. Jong en oud kunnen genieten van dit sprookje.

21. The Color Purple (1985)

Color Purple wordt gezien als Spielberg zijn eerste serieuze film, en het was gelijk een groot succes. Dit epische verhaal over een Afrikaanse vrouw (debuut van Whoopi Goldberg) die in het Zuiden van Amerika woont en geterroriseerd wordt door haar man tot ze een flamboyante blueszangeres (Oprah) leert kennen, kreeg maar liefst 11 Oscar nominaties.

15. Minority Report (2002)

Tom Cruise en science fiction. In dit verhaal is hij John Anderton, de chef van een nieuwe politie-afdeling die door zijn Precogs, dat zijn mutanten, criminelen kan arresteren voordat die een misdaad hebben begaan. Wanneer John echter ontdekt dat zijn naam de volgende is op de lijst, moet hij uit zijn pijp komen en zijn naam zuiveren. Spannende actiescènes en suspens genoeg in deze film.

14. Duel (1971)

Het debuut van Spielberg en gelijk een erg sterke film waarmee hij zich direct op de kaart zette. In de film speelt Dennis Weaver een man die een rondreis door Californië maakt (fantastische acteerwerk). Hij wil een gastanker passeren maar deze laat hem er niet langs. De bestuurder begint steeds vreemder rijgedrag te vertonen: hij begint spelletjes te spelen met Mann en iedere keer als Mann hem bijna inhaalt, snijdt de bestuurder hem af. Dan gaat Mann de strijd aan met de mysterieuze bestuurder. Een film waar de spanning de gehele speelduur aanwezig is.

13. Indiana jones and the temple of doom

De tweede Indiana Jones film. Samen met nachtclubzangeres Willie Scott en het kleine jochie Short Round gaat Indiana opzoek naar de heilige Sankarasteen om de vruchtbaarheid terug te brengen ineen Indiaas dorpje. Probleem is wel dat de stenen in handen zijn van “Mola Ram” een hoge priester die er nogal lugubere ceremonies op na houdt, we kennen allemaal wel die scene met het hart!

12 . A.I. Artificial Intelligence (2001)

Een film voor een breed publiek, inclusief kinderen. A.I. speelt zich af in de toekomst. Er is een nieuwe soort computer ontwikkeld, dat zich bewust is van zijn eigen bestaan. Een van de robots, een jongeman, hoopt een echt mens te worden. Kijken, al is het maar voor de special effects.

11. Close Encounters of the Third Kind (1977)

Een film uit de vroege carrière van Spielberg. Zo bijzonder (special effects) en zo subtiel dat je zelf (bijna) in buitenaards leven begint te geloven. Wanneer een man een ‘close encouter’ heeft met een spaceship, komt de Amerikaanse overheid te weten waar het zal landen. Ze verzinnen een verhaal om het publiek te misleiden. Maar Neary heeft een visioen van de juiste landingsplek, en gaat ernaar op zoek. Deze prent won verdiend twee Academy Awards.

10. Catch Me If You Can (2002)

Twee bijzonder getalenteerde acteurs uit een verschillende generatie inzetten in één film. Altijd een succesrecept. Zo blijkt ook in deze film. Leonardo (Dicaprio mocht het nog niet duidelijk zijn) doet zich voor als dokter, professor, piloot, alles wat hij niet is. Ondertussen licht hij iedereen die hij op zijn pad tegenkomt, op. Tom (Hanks, off course) is een politieman, die deze meesteroplichter moet ontmaskeren. Gebaseerd op a true story.

9. Lincoln (2012)

Een lesje geschiedenis van Meester Spielberg. In deze film zien we de politieke clash tussen Lincoln en de machtige mannen in zijn kabinet in de strijd tegen de afschaffing van de slavernij. Daniel Day Lewis is de perfect gecaste president, die een jaar de tijd nam om zich voor te bereiden op deze rol.

8. Empire of the Sun (1987)

Het leven van de verwende jongen James Graham (een piepjonge Christian Bale) komt op zijn kop te staan wanneer de Japanners Shanghai binnenvallen in 1941. Hij wordt gescheiden van zijn ouders, en komt in een Chinees kamp terecht. Tussen de ziektes en de voedseltekorten probeert Jim zijn oude leventje weer op te pakken.

7. Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

De derde Indiana Jones film, deze keer ook met Sean Connerty als de vader van Indiana. Als vader/zoon zijn ze heerlijk op dreef. De zoektocht naar de Heilige Graal en de strijd met de Nazi’s wordt door Steven Spielberg op een avontuurlijke, actierijke en humorvolle manier gebracht.

6. Jurassic Park (1993)

De volgende kaskraker op het Spielberg lijstje. Bij aanvang stond men kritisch. Spielberg en oude dino’s? Was daar wel verhaal in te halen? Wel dus, een beetje stroperig, dat wel, maar zeker ook fantastische special effects die je bijna doen geloven dat ze ‘echt’ zijn. Het verhaal: gekloonde dino’s in een themapark. De gevaarlijke beestjes slagen er natuurlijk in om te ontsnappen.

5. Jaws (1975)

Over haaien zijn er sindsdien nog heel veel films gemaakt, maar die is de oermoeder (of vader) van het genre. Een lijk, en het vermoeden van grote tanden van een witte haai. Daar draait het om. Wanneer het kuststadje echter weinig geloof hecht aan het bestaan van het monsterlijk beest, om op die manier het zomerseizoen niet in gevaar te brengen, is het een recipe for disaster.

4. Schindler’s List (1993)

Film waar wij het alvast niet droog gehouden hebben. In zwart-wit gedraaid om een beter beeld van die tijd te creëren. Die tijd. De Tweede Wereldoorlog. Oskar Schindler, een Duitse zakenman besluit zijn fabriek te gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Hij redde op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz. Based on a true story!

3. Saving Private Ryan (1998)

Oorlogsfilm. Starring Tom Hanks en Matt Damon. Hanks moet in de Tweede Wereldoorlog op zoek naar soldaat Damon. Die is als derde broer de enige overlevende soldaat, het Amerikaanse leger schrijft voor dat deze moet opgespoord worden en naar huis gebracht. Soldaat Damon is echter moeilijk te lokaliseren. En wanneer hij dan gevonden wordt, wil hij zijn collega soldaten, die in een precaire situatie zitten, niet achterlaten. Als hoogste in rang, zet Hanks samen met de overlevenden, een val op voor de Duitsers. Prachtige beelden. Mooie emoties. Een must-see uit het oeuvre van Spielberg. Hij won er ook de Academy Award voor Best Director voor.

2. Raiders of the Lost Ark (1981)

De start van iets heel speciaals, dat was deze film. Indiana Jones, of Harrison Ford himself. Een icoon. Hij gaat in deze avonturenfilm op zoek naar archeologische rijkdommen. Hij krijgt te maken met Belloq, een Franse archeoloog in dienst van Nazi-Duitsland. Die wil op instructie van Hitler de Ark des Verbonds in handen krijgen. Het is dus kwestie van sneller (en beter) te zijn dan hem.

1. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Als je Spielberg zegt, denkt 85% van de mensen aan ET. Dit schattige wezentje (en Drew Barrymore) veroverde harten over heel de wereld. Eigenlijk is het een simpel verhaaltje (jongen sluit vriendschap met een ET, en moet hem daarna tegen de wereld, die het niet begrijpt, beschermen. Maar dan krijgt ET heimwee). Het is één van de beste science fiction films die ooit gemaakt is, en liep in ’82 al enorm voor op zijn tijd. Het was een kaskraker, die 11 jaar lang de meest verdienende film was. Tot Jurassic Parc deze titel overnam.


Like it? Share with your friends!

3
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *