Tv-kijken voor een baby: is dat slecht?


0

Je hoort weleens in de wandelgangen mensen zeggen dat televisiekijken voor baby’s slecht is. Je zult je vast afvragen of dit echt zo is, want eigenlijk is het lastig om te voorkomen. Hieronder lees je hoe schadelijk het daadwerkelijk is voor jouw kleine om te kijken naar de televisie.

Onderzoeken

Er zijn verscheidene onderzoeken gedaan naar het gedrag van baby’s tijdens het televisiekijken. Uit deze onderzoeken zijn een aantal opvallende resultaten naar voren gekomen. Zo blijkt het dat er twee schadelijke effecten zijn aan het televisiekijken op jonge leeftijd. Als eerste kan jouw baby zich minder goed ontwikkelen: onder andere zal de taalontwikkeling een achterstand krijgen als er veel tv wordt gekeken. Als tweede kan jouw kind door het vele tv-kijken aandachts- en slaapproblemen krijgen.

Zo nu en dan tv-kijken

Het kan geen kwaad als jij zo nu en dan met jouw kleine op de bank ligt, gewikkeld in een babyslaapzak kijkend naar de tv. Zo nu en dan is de televisie een fijne afleiding voor een kind. Het is immers normaal geworden in de tijd waarin we leven. Wel is het belangrijk dat je een programma aanzet dat speciaal is gemaakt voor kinderen. Ook moet je je bewust zijn van de schermtijd. Urenlang achter elkaar turen naar een beeldscherm is niet verstandig en dit kan zelfs te druk zijn voor jouw kleine.

Onrustig

Een baby is nou eenmaal nieuwsgierig. Of hij of zij nou in de kinderbox ligt of wanneer je aan het verschonen bent: een baby wil weten waar de geluiden vandaan komen. De baby zal er dus ook alles aan doen om de televisie niet uit het zicht te verliezen. Wel kan een baby hierdoor onrustig worden. Een baby is namelijk nog niet in staat om alle informatie in zich op te nemen. Voor eventjes is tv-kijken leuk, maar als je hier te lang mee doorgaat wordt het te druk voor jouw kleine.

Zet de tv uit

Heb jij continu de televisie aanstaan? Dan is dit nu het juiste moment om daar mee te stoppen. Wanneer jouw baby opgroeit met de televisie die gedurende de hele dag aanstaat, raakt jouw kindje hieraan gewend. Het is dus verstandig om de televisie uit te zetten wanneer jouw baby zich in de woonkamer bevindt. Als je het tv-kijken volledig wil voorkomen, moet je de televisie natuurlijk volledig uitzetten. Wanneer jouw baby alsnog behoefte heeft aan vermaak, kun je wellicht een nachtlampje aanschaffen. Een aantal nachtlampjes hebben zelfs projectors die schijnen op het plafond. 

Breng samen tijd door

Zoals hiervoor al kort werd benoemd, kan de ontwikkeling van jouw kindje minder snel gaan als jouw baby veel voor de televisie zit. Een kindje leert juist door tijd met jou door te brengen en door tegen elkaar te praten. Met andere woorden leert het kind vooral door de interactie aan te gaan. Ga er dus samen op uit, speel eens een spelletje met elkaar of pak de knutseltafel erbij. Deze activiteiten zijn een stuk leerzamer dan de televisie.


Like it? Share with your friends!

0
Lilian

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *