Top 25 Beste Romantische Komedies Aller Tijden


0
when harry met sally

Romantische komedies zijn van alle tijden. Al zolang als films bestaan worden er verhalen gemaakt over een liefdeskoppel dat door allerlei verwikkelingen wel of niet bij elkaar kan zijn. Een happy ending is typerend voor dit soort films, maar dat betekent niet dat de het stel altijd samen eindigt. Sommigen kijken de films alleen maar om lekker bij weg te zwijmelen, anderen houden juist veel meer van de komische kant van deze films. Wat je interesse ook is: er zijn meer dan genoeg romantische komedies gemaakt, zodat iedereen wel een eigen favoriet heeft. Dit is de top 25 beste romcoms ooit.

25. 50 First Dates

Een eerste date is al ongemakkelijk genoeg, laat staan dat je hem steeds moet herbeleven. In deze komedie met Adam Sandler en Drew Barrymore wordt de eerste date oneindig vaak herhaald, omdat het personage Lucy lijdt aan geheugenverlies. Iedere dag opnieuw moet haar date zich weer aan haar bewijzen, omdat ze geen flauw idee meer heeft wie hij is. Dat gaat helaas niet altijd even succesvol. Het resultaat is een komedie vol met hilarische situaties, die leuk worden uitgespeeld door de twee hoofdrolspelers.

24. Chasing Amy

chasing amy romcom

Een romantische komedie hoeft niet alleen te draaien om licht vermaak en grappige situaties. Dat bewijst Chasing Amy, een film die net even wat dieper op het onderwerp van de liefde ingaat. Het verhaal van twee geliefden, Holden (Ben Affleck) en Alyssa, draait voornamelijk om de verwachtingen die anderen van ons hebben. Zo viel Alyssa vóór haar relatie met Holden alleen maar op vrouwen, waardoor haar vrienden en familieleden maar niet begrijpen waarom ze nu voor hem kiest. De uiteindelijke boodschap is dat het niet uitmaakt wat anderen van jou en je relatie denken, zolang je zelf maar gelukkig bent.

23. City Lights

City Lights

Charlie Chaplin wordt ook wel de koning van de stille komedie genoemd, maar in deze film laat hij zichzelf van een charmantere kant zien. Deze film uit 1931 is één van de oudste romantische komedies, en heeft dus ook nog geen geluid. Toch weet de charme van Chaplin deze film levendig en sprekend te maken. Het verhaal van een blinde bloemenverkoopster die een arme sloeber voor rijke miljonair aanziet is humoristisch en aandoenlijk. Natuurlijk leren we aan het einde van de film ook nog de wijze les dat geld er niet altijd toe doet.

22. Forgetting Sarah Marshall

Forgetting Sarah Marshall

Stel je voor: je wilt even op vakantie naar Hawaï om je ex te vergeten, maar komt haar daar tegen in hetzelfde hotel. Forgetting Sarah Marshall draait niet om twee vreemden die langzaam naar elkaar toe groeien, maar juist om twee oude geliefden die elkaar proberen te vergeten. De film geeft eigenlijk gewoon een heel mooi inkijkje in de gevoelens en levens van alle personages, en doet niet aan zwart-wit denken. Daarnaast is de humor van de film net even iets grover dan de gemiddelde romantische komedie, wat te verwachten valt bij een Judd Apatow film.

21. How to Lose a Guy in 10 Days

How to Lose a Guy in 10 Days

De één heeft een weddenschap voor haar werk waarvoor ze gedumpt moet worden binnen 10 dagen, de ander heeft een weddenschap met zijn baas dat hij een vrouw aan de haak kan slaan binnen 10 dagen. Zet ze samen in een relatie en de meest rare situaties stapelen zich op. Het plot van de film is misschien niet erg realistisch, maar deze komedie is vooral voor iedereen die houdt van overdreven absurditeit. De twee hoofdpersonages weten de romantiek uiteindelijk nog wel te vinden, dus ook iedereen die liever zwijmelt zal zich kunnen vinden in deze film.

20. The Princes Bride

The Princes Bride

Sommige films vallen in de categorie: “zo slecht dat ze goed zijn”. The Princess Bride is één van die films, en daarom geliefd bij een groot publiek. Het verhaal is wat naïef, over een man die zijn geliefde moet redden van een gemene prins. Waar een normale film draait om de hoofdpersonages, moet deze film het juist hebben van alle vreemde karakters die de revue passeren tijdens de tocht die Westley maakt. Bovendien heeft de film de charme van oude Hollywoodfilms, waarbij het plot misschien niet zo vernieuwend is, maar je als kijker wel meegesleept wordt in één van de meest zoete liefdesverhalen aller tijden.

19. My Best Friend’s Wedding

Kunnen mannen en vrouwen gewoon bevriend zijn met elkaar zonder extra gevoelens? In het geval van deze film niet. Wanneer het personage van Julia Roberts hoort dat haar beste vriend met een andere vrouw gaat trouwen, besluit ze dat het tijd is om actie te ondernemen. Ze zet alles op alles om haar beste vriend voor zich te winnen, zodat ze samen een happy end kunnen hebben. De film zit misschien niet vol met grote levenslessen, maar draait vooral om de komische timing van de acteurs en het grappige script. Bovendien is het de droom van iedereen die een liefde heeft verloren aan een ander: toch nog je gelukkige einde krijgen.

18. The Wedding Singer

Adam Sandler en Drew Barrymore zijn weer terug, deze keer in een oudere, maar wel romantische film. Wie houdt van hits uit de jaren 80 is bij deze film aan het juiste adres. Sandler speelt de rol van een ongemakkelijke maar aandoenlijke zanger, en Barrymore die van een mooie en lieve serveerster. Ze vallen uiteraard voor elkaar, in deze vrolijke en muzikale film.

17. Say Anything

Soms val je voor iemand, terwijl je weet dat je nooit een kans bij ze gaat maken. In Say Anything besluit hoofdpersonage Lloyd toch een kans te wagen bij de bloedmooie, slimme en rijke Diane. Hij heeft zelf weinig in zijn bezit en is bovendien ook niet de beste leerling op school. Deze film over twee totaal verschillende tieners die toch verliefd op elkaar worden is al redelijk oud, maar spreekt nog steeds tot de verbeelding.

16. Silver Linings Playbook

Het is de film die Jennifer Lawrence haar eerste Oscar bezorgde en haar voorgoed op de kaart zette als serieuze actrice. In Silver Linings Playbook vertolkt ze de chaotische en intense Tiffany, die verliefd wordt op Pat (Bradley Cooper): een man die net zo beschadigd is. Het verhaal van de film is uniek, omdat het draait om de liefde tussen twee personen die met mentale problemen te kampen hebben. Toch weten ze elkaar te vinden, juist doordat ze allebei een geschiedenis hebben met desastreuze relaties, medicijnen en psychische stoornissen. Het klinkt als een heftige film, maar uiteindelijk is Silver Linings Playbook een mooi verhaal hoe de liefde voor iedereen te vinden is.

15. There’s Something about Mary

Soms is een film van beging tot eind absurd, en kun je niets anders dan er gewoon in mee gaan. There’s Something about Mary is zo’n film, met de prachtige Mary (Cameron Diaz) waar iedere man die ze tegenkomt als een blok voor valt. Haar oude date van de middelbare school, Ted, probeert tien jaar later nog eens een kans te wagen bij haar, en komt tot de conclusie dat het niet eenvoudig is om haar te strikken. Ondanks de absurde situaties die voorbij komen in de film, weet deze je toch te ontroeren. Als kijker wil je niets liever dan dat Mary en Ted gelukkig samen eindigen.

14. (500) Days of Summer

500 days of summer

Het is niet vanzelfsprekend dat een relatie tot een goed einde komt. (500) Days of Summer draait juist om de relatie die eindigt, en zijn gelukkige en ongelukkige tijden kent. Daarmee is de film één van de meer realistische romantische komedies die je kunt vinden. De film springt de hele tijd naar verschillende punten in de relatie van de twee hoofdpersonages. Gelukkige momenten worden afgewisseld met de pijnlijke tijd na de breuk, en er wordt getoond hoe de personages weer verder gaan met hun leven na deze heftige relatie.

13. Breakfast at Tiffany’s

breakfast-at-tiffanys

Iconisch, zo valt de look van Audrey Hepburn in deze film te noemen. Het beeld van deze prachtige actrice met haar tiara en handschoenen is bekend bij iedereen. Het verhaal van een rijke vrouw die zich omringt met gangsters en andere ongure rijke mannen, maar uiteindelijk toch voor een arme schrijver valt, is simpel maar effectief. De zwart-wit film is een echte klassieker, en bewijst zichzelf keer op keer.

12. Amélie

amelie

De liefde is niet altijd groots en meeslepend. In Amélie draait alles juist om de kleine alledaagse dingen, die niet iedereen opvallen. De Franse film staat bekend om zijn eigenzinnigheid, en de magische manier waarop het dagelijks leven van de jonge Amélie wordt gevolgd. Alle personen die ze in haar leven tegenkomt lijken op een positieve manier te worden beïnvloed door haar. Het geluk lijkt alleen maar voor andere weggelegd te zijn, maar uiteindelijk begint het liefdesleven voor Amélie ook op gang te komen.

11. Four Weddings and a Funeral

Waar Julia Roberts regeert in de Amerikaanse romantische komedies, is Hugh Grant de favoriet wanneer het op Britse films aankomt. In Four Weddings and a Funeral speelt hij een standvastige vrijgezel, die niet bezig is met het vinden van de liefde van zijn leven. Tijdens vijf verschillende evenementen (vier bruiloften en een begrafenis) ontmoet hij steeds dezelfde vrouw. Langzaam maar zeker moet hij zichzelf onder ogen komen, en toegeven dat hij misschien wel de vrouw van zijn dromen heeft gevonden.

10. 10 Things I Hate About You

10 Things I hate about you

Toneelstukken van Shakespeare worden vaak gezien als zwaar, moeilijk en langdradig om naar te kijken. De makers van deze komedie lieten zich echter inspireren door één van zijn bekendste stukken: Het Temmen van de Feeks. De onuitstaanbare Kat moet eerst een vriend vinden voordat haar jongere zus een date mag hebben. Om haar toch aan de man te krijgen wordt een buitenbeentje van de school betaald om met Kat uit te gaan. Het resultaat is een aangrijpende film, die niet alleen grappig is maar ook de dynamiek van de personages goed laat zien. De film maakt één ding duidelijk: een moderne bewerking van Shakespeare is allesbehalve saai.

9. Groundhog Day

groundhog day

“It’s groundhog day!” Wie deze film gezien heeft zal zich deze zin voor altijd blijven herinneren. Het personage van Bill Murray komt op de een of andere manier vast te zitten in een eeuwige cirkel, waarbij het keer op keer dezelfde dag beleefd. Daarom is hij in staat om dezelfde dag steeds van een andere hoek te bekijken, en uiteindelijk tot de conclusie te komen dat hij de liefde van zijn leven gevonden heeft.

8. Notting Hill

Wie heeft er nou nog nooit gedroomd over een spontane ontmoeting met een beroemdheid, met als eindresultaat dat jullie verliefd worden en nog lang en gelukkig samen zijn? Notting Hill draait om deze fantasie, maar laat zien dat niet alles zo mooi is als het lijkt. De doodnormale Will wordt verliefd op filmster Anna, maar komt erachter dat haar leven niet alleen maar over rozen gaat. De twee proberen vooral uit te vogelen hoe ze een plek in elkaars leven kunnen hebben, ondanks dat ze zo verschillen van elkaar.

7. Love Actually

Kerstmis is dé tijd van het jaar die draait om familie, vrienden en liefde. Het is dan ook niet gek dat een aantal filmmakers besloot om een verhaal te maken over alle soorten liefde die we om ons heen hebben tijdens de feestdagen. Van innige vriendschappen, tot huwelijken die al tientallen jaren duren, alles komt voorbij. Met een sterrencast vol met de grootste Britse acteurs en actrices, en een script dat uit elkaar barst van de frisse humor, is deze film een echte kerstklassieker geworden.

6. You’ve Got Mail

You've Got Mail

Tom Hanks staat niet bekend als een grote naam op het gebied van de romantische films. Toch is You’ve Got Mail één van de meest succesvolle komedies op dit gebied. De film was baanbrekend, omdat het speelde met het nieuwe concept van liefde vinden via het internet. Wat vandaag de dag wordt gezien als een doodnormaal iets, was in 1998 nog niet vanzelfsprekend. De personages weten echter niet wie er aan de andere kant van de computer zit, waardoor ze niet doorhebben dat ze elkaar al iedere dag tegenkomen.

5. Bridget Jones’s Diary

Vrijgezelle vrouwen over heel de wereld konden zich identificeren met deze aandoenlijke en ietwat ongemakkelijke vrouw: Bridget Jones. We volgen haar bestaan als een single lady, en hoe ze zich manoeuvreert tussen de knappe mannen in haar leven. Wat deze film tot een succes maakte was dat het niet draaide om het perfecte plaatje, maar juist om de ongemakkelijkheid die de liefde met zich meebrengt.

4. Sleepless in Seattle

Sleepless in Seattle

Deze film heeft misschien niet het meest vrolijke begin. De weduwnaar Sam probeert zijn leven weer op de rit te krijgen na het overlijden van zijn vrouw, en wil een zo goed mogelijke vader voor zijn zoontje zijn. Ondertussen is de mooie Annie verloofd met iemand anders, maar valt ze langzaam maar zeker voor Sam. De film draait om liefde, maar boven alles over het vinden van je zielsverwant. Het verhaal lijkt meer op een drama dan een komedie, maar de tijdloze humor van de film maakt er een echte romcom van.

3. Annie Hall

annie hall

Twee totaal verschillende mensen krijgen het toch voor elkaar om hun relatie te laten werken. Annie Hall draait niet zozeer om de verschillende dramatische wendingen die de personages meemaken, maar vooral om de basis van een relatie. Waarom kiezen we voor elkaar? Wat zorgt ervoor dat je je voor altijd wil binden aan één persoon? Door de excentrieke personages draait deze film niet alleen om grote vragen van de liefde, maar is er ook een grappige toon die de overhand heeft.

2. Pretty Woman

Julia Roberts is de vrouw met de gouden glimlach. Ze is niet voor niets vijf keer tot “mooiste vrouw van de wereld” uitgeroepen. Koppel deze prachtige en hilarische vrouw met de jonge, charmante Richard Gere en je hebt een onvergetelijk koppel. Het verhaal van Pretty Woman, over een arme prostituee die langzaam maar zeker verliefd wordt op haar rijke klant, is een klassieker. Twee mensen uit totaal verschillende werelden weten elkaar uiteindelijk toch te vinden in een verhaal dat niet alleen romantisch is, maar ook nog eens ontzettend leuk.

1. When Harry met Sally

when harry met sally

Dat relaties tussen mensen uit verschillende werelden een populair onderwerp zijn voor filmmakers, blijkt weer eens uit deze ultieme romantische komedie. “When Harry met Sally” wordt door vele mensen gezien als de romcom zoals hij hoort te zijn: vertederend, zoetsappig, maar vooral ook hilarisch. De film heeft zichzelf bewezen door niet alleen om het uiterlijk te draaien, maar vooral door ijzersterke dialogen. De gesprekken die Harry en Sally gedurende de film met elkaar hebben zijn grappig, geven inzicht en zijn ook ontzettend scherp. Dus ook voor een romantische komedie geldt: de inhoud is nog altijd belangrijker dan het uiterlijk.


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *