Top 11 Beste Films met Jake Gyllenhaal


0

Als zoon van een regisseur en een producer/scenarioschrijfster is het niet zo gek dat Jake al op zijn 11e zijn filmdebuut maakte in de film City Slickers. Hij deed het daarna overigens wel rustig aan, in 1999 begon zijn echte carrière met de flim October Sky. Sindsdien bouwt hij aan een indrukwekkende filmcarrière, waarin hij geen uitdaging schuwt. Een homoseksuele cowboy, een stille neuroot, een hyperdynamische actieheld, deze rollen tonen aan dat hij een multigetalenteerde acteur is. Zijn zus Maggie Gyllenhaal is ook actrice, ze is samen met Jake te zien in de films A Dangerous Woman en Donnie Darko. Lees en geniet, de 10 beste film van onze held.

11. Brothers (Jim Sheridan, 2009)

brothers

In deze film zien we Gyllenhaal als de broer van de lead-acteur Tobey Maguire. Sam (Maguire) is een beloftevol soldaat, die tijdens een missie in Afghanistan echter vermist raakt wanneer zijn helikopter wordt neergeschoten. Er rest weinig hoop dat hij levend terugkeert. Tommy (Gyllenhaal) trekt bij zijn vrouw (Natalie Portman) en dochters in. Tegen alle verwachtingen in groeien ze naar elkaar. En dan wordt Sam levend teruggevonden.

10. Source Code (Duncan Jones, 2011)

MICHELLE MONAGHAN and JAKE GYLLENHALL star in Source Code

Een minder bekende film, maar toch een echt niet te missen. In deze prent is Jake een soldaat, die tijdens een missie, in een ander lichaam ontwaakt. Het wordt duidelijk dat hij deel uitmaakt van een experiment van de overheid genaamd ‘Source Code’. Door bijzondere krachten kan hij de laatste acht minuten van iemands leven overnemen. Zijn missie in zijn nieuwe lichaam is duidelijk: hij moet de dood van de inwoners van Chicago voorkomen. Hij heeft daarvoor acht minuten de tijd.

9. Jarhead (Sam Mendes, 2005)

jarhead

Deze film wordt soms over het hoofd gezien, omdat hij in hetzelfde jaar uitkwam als Brokeback Mountain, een film waar Gyllenhaal altijd eerst mee vereenzelvigd zal worden. Na een keiharde training is Anthony ‘Swoff’ Swofford (Gyllenhaal) klaar voor militaire actie in operatie Desert Storm. Echter, het blijkt een uitputtingsslag te worden, waar Swoff en zijn maten ingezet worden om de olievelden te bewaken en zich klaar te houden om de vijand te gaan verpletteren. Maar die opdracht komt niet. Ze proberen hun dagen door te komen door te trainen, maar beginnen steeds vreemder gedrag te vertonen. Rauw in beeld gebrachte pure emoties.

8. Nocturnal Animals (2016, Tom Ford)

Nocturnal Animals

Stijlvolle thriller van modeontwerper Tom Ford. Adams speelt een galeriehoudster die een manuscript ontvangt van een roman geschreven door van haar ex Edward ( Gyllenhaal). Ze raakt gefascineerd door het verhaal en al snel lopen realiteit en fictie door elkaar heen.

7. End of Watch (David Ayer, 2012)

end-of-watch

Taylor (Gyllenhaal zonder haar) en Zavala zijn twee jonge agenten die als werkterrein de ruigste straten van LA hebben. Drugs, mensensmokkelaars, wapens, de vrienden riskeren dagelijks hun leven. En ook hun families worden betrokken bij hun werk. Gemaakt in een bijzondere documentaire stijl.

6. Enemy (Dennis Villeneuve, 2013)

enemy

Een donkere film, waar Jake (deze keer met baard) zijn talenten als acteur volledig kan laten zien. Hij is Adam Bell, een leraar die een rustig leven leidt met zijn vriendin Mary. Maar dan ontdekt hij per toeval een fysiek identieke man in een film. Dat blijkt Anthony te zijn die ook in Toronto woont samen met zijn zwangere vrouw Helen. Adam observeert zijn dubbelganger vanop afstand. Uiteindelijk volgt een confrontatie, die hun levens zal veranderen.

5. Zodiac (David Fincher, 2007)

zodiac

Samen aan de rol met Robert Downey Jr. en Mark Ruffalo. In deze film speelt Jake de nerdy cartoonist die een obsessieve interesse ontwikkelt voor een beruchte seriemoordenaar die eind jaren ’60 in San Francisco huishield. Hij liet vreemde aanwijzingen en brieven achter bij zijn slachtoffers. Robert (Gyllenhaal) wordt zo een wannebe detective in de zoektocht naar de Zodiac. Onder regie van David Fincher.

4. Prisoners (Denis Villeneuve, 2013)

prisoners

Keller Dover (Hugh Jackman) wordt geconfronteerd met de ergste nachtmerrie van een ouder. Zijn zes jaar oude dochter Anna en haar vriendinnetje Joy worden vermist. Rechercheur Loki (Jake Gyllenhaal) is de hoop van de ouders. Hij heeft vergelijkbare zaken namelijk altijd kunnen oplossen. Hij arresteert de bestuurder van de camper die tijdlang in de staat van de meisjes geparkeerd stond. Maar wegens gebrek aan bewijs moet hij de verdachte echter weer laten gaan. Dover neemt het heft in eigen handen.

3. Donnie Darko (Richard Kelly, 2001)

donnie-darko

Een ongewone film, met een jonge Gyllenhaal. Vandaag staat deze prent hot op de lijst van de cultfilms. Het betekende de doorbraak van Jake als serieuze acteur. 2 oktober 1988 is een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie. Tot er een vliegtuigmotor door het dak van z’n huis, recht in zijn kamer valt. Daar was hij niet, een visioen van een 2 meter lang konijn Frank had hem gewaarschuwd. Zijn co-star in deze film: zus Maggie.

2. Nightcrawler (Dan Gilroy, 2014)

nightcrawler

Lou Bloom (Gyllenhaal) is een freelance videograaf die de snelle wereld van misdaadverslaggeving in LA leert kennen. Hij vindt al snel een plaats tussen de die-hard journalisten die videoverslagen maken van auto-ongelukken, branden, moorden en misdaden. Hij is een echte ‘nightcrawler’ die de politieradio continu in de gaten houdt en hoopt op slachtoffers. De grens tussen toeschouwer en deelnemer vervaagt echter. Niet alleen een fantastische acteerprestatie van Jake Gyllenhaal zien we hier maar ook een film die ook een kritische noot heeft voor de ethiek van journalisten.

1. Brokeback Mountain (Ang Lee, 2005)

brokeback-mountain

Het magnus opus van deze acteur. De film dateert alweer uit 2005. Acht oscarnominaties, waarvan er eentje naar Gyllenhaal ging voor de beste supporting rol. Heath Ledger en Jake Gyllenhaal worden in deze film vrienden, zelfs friends with benefits. Maar dat alleen als niemand het ziet. Ver van de bewoonde wereld, wanneer ze kuddes hoeden. In the real life houden ze de schijn hoog. Huwen en krijgen kinderen. Maar de schaduw van de andere is steeds nabij.


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *